Aamupalalla / At the breakfast table

 

Tavallisena viikonloppuaamuna meillä syödään yleensä leipää. Tai mies syö; sitä perinteistä kinkuin, juustoin ja kurkuin päällystettyä leipää. Minä saatan syödä myös jos kaapista löytyy tomaattia mutta muuten kaartelen leipäpussin lähellä ärsyyntyneenä, koska en ole niin perinteisen voileivän ystävä. Varsinkaan aamulla.

Kuvassa näkyvä leipä on kuitenkin sellainen herkku, että sen hyväksyisin viikonloppuna lautaselleni. Rapeaksi pannulla paahdettu leipä on täytetty perinteisillä aamupalalisukkeilla: pehmeällä munakokkelilla ja suosikeillani, paistetuilla tomaateilla. Sidosaineeksi ja mauksi pieni kourallinen jotain vahvaa juustoa, englantilainen cheddar olisi paras vaihtoehto mutta rakastamani pecorino on minusta myös oiva vaihtoehto.

Väliin voi lykätä mainiosti myös muita hyvyyksiä kuten paistettuja sieniä, kevyesti pannulla pehmitettyä tuoretta pinaattia, parsaa näin keväällä, pekonia jos kaipaat lihaisaa makua tai mitä nyt ajattelisit leivän välissä lämpimänä maistuvan hyvältä. Juustoa voi vaihdella myös oman maun mukaan ja tuoreita yrttejä livauttaa mukaan. Tai lisätä sekaan rakeista dijon-sinappia.

Tekeminen edistyy seuraavasti: duunaa munakokkeli valmiiksi ja kaada kippoon odottamaan, pistä puolitetut kirsikkatomaatit (tai tavalliset lohkoina) paistumaan paistinpannuun, johon olet lorauttanut aavistuksen öljyä. Raasta juustoa kevyt kourallinen ja nappaa leipäviipaleet esiin. Taiteile munakokkeli, paistetut tomaatit ja juusto leipien väliin ja nosta lastalla voinokareen kera siihen paistinpannulle, jossa hetki sitten kärvensit tomaatteja. Littaa leipää kattilankannella jotta juusto liimaa tavarat kiinni ja leivästä tulee mukavan 'kompakti'. Paista kunnes molemmat puolet ovat ruskeita ja käy kiinni.

Munakokkeli: sekoitan yleensä munakokkeliin maitoa, kermaa tai ranskankermaa mutta leivän väliin teen simppelin kokkelin käyttämällä vain kananmunia. Reilu annos munakokkelia yhteen aamiaisleipään tulee kun rikot kulhoon kaksi kananmunaa, vispaat haarukalla seoksen sekaisin ja maustat suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Kattila lempeälle lämmölle, munaseos kattilaan voitilkan kanssa ja puuhaarukka käteen. Sekoita hiljalleen kunnes seos alkaa hyytyä ja jatka sekoittamista kunnes munakokkeli on juuri ja juuri hyytynyt ja ota nopeasti pois lämmöltä; leivän väliin munakokkeli saa olla mielestäni kuivempaa kuin jos söisin sen haarukalla lautaselta.

* Voi on tässä se juttu, leipä ja munakokkeli eivät maistu puoliksikaan niin hyvältä, jos käytät öljyä. Koko voipakettia ei tietenkään tarvitse lösäyttää paistinpannulle, pieni nokare riittää. Ruskistunut voi ja siinä paistettu leipä; voi että on se hyvää! Niin hyvää että leivän kuvauksessa meinasi tulla nokkapokka kun statistina toiminut mies kävi innokkaasti kiinni leipään. Hän ei arvostanut sitäkään kun käskin kääntää paidan väärinpäin koska etupuoli oli vähän liian morbid.

 

Aamupalaehdotuksia löytyy lisää täältä!

 

*

I made breakfast toast with soft scrambled eggs, fried cherry tomatoes and some pecorino cheese.

 

Kommentit

annemi

Voi mikä toast-himo iski!

Kommentoi