Aamupalalla / At the breakfast table

Suvi sur le vif

 

Lämpimät voileivät ovat yksi lapsuuteni ruokamuistoista. Niihin liittyvät syysillat ja hehkulamppujen keltaiset valot, sulavan juuston tuoksu kuumasta uunista, leivinpaperin rapina, kinastelut siitä, mitä laitetaan täytteeksi. Lämpimät voileivät koottiin usein sivelemällä sinappia paahtoleivän päälle ja asettamalla kinkun viipale päälle. Välillä mukaan laitettiin myös tomaattia tai ananasrengas. Äiti kuorrutti leivät seoksella, johon tuli juustoraastetta ja kevyesti vatkattu kananmuna, joka teki juustosta erityisen mehevää. Päälle ripoteltiin oreganoa. Poltin malttamattomana suuni kuumaan tomaattiin. Välillä leivän päälle laitettiin ikäväkseni jauhelihapihvi. Mutta ei ikinä ketsuppia, rakastin ja rakastan vieläkin sinappia.

Nämä leivät ovat nopea ja helppo viikonloppuaamiainen.Jo kuivahtaneet leivänkannikat saavat uuden elämän ja kalseat syysaamut muuttuvat aavistuksen lohdullisemmiksi. Hiukan kevyemmäksi leivät muuttuvat kun käytät tummaa leipää, vahvaa juustoa ja kananmunasta vain vatkatun valkuaisen. Kun juustossa on makua, sitä ei tarvitse latoa leivän päälle paljoa ja valkuainen tuo päällykseen mehevyyttä. Sipaisen itse leivän päälle rakeista sinappia, päällystän sen tomaatilla ja lisään juuston päälle. Ysärileipiin kuuluu oregano, minä päällystän valmiit leivät kourallisella tuoretta korianteria ja töräyksellä srirachaa.

Lämpimät voileivät

Tarvitset 1-2 viipaletta leipää per henkilö. Napsauta uuni 225 asteeseen. Jos uunista löytyy grillivastukset, pistä ne päälle. Sipaise leivälle sinappia (tavallista, dijonia, karkeaa sinappia..) ja päällystä esimerkiksi tomaatilla tai nopeasti pannulla käytetyllä pinaatilla/lehtikaalilla. Voit toki lisätä myös lihaa kinkun tai muun muodossa, jääkaapin jämät toimivat näissä leivissä hyvin. Raasta kourallinen juustoa per leipä ja sekoita mukaan kevyesti vispattu kokonainen kananmuna / pari keltuaista / valkuainen. Levitä juustokananmunaseos leiville ja lykkää kuuman uunin ylätasolle. Leivät ovat valmiita kun juusto on sulanut ja ottanut väriä (á 5-10 minuuttia), riippuu sinusta kuinka ruskistuneet leivät haluat.

Nauti leivät kuumana, päällystä kourallisella jotain vihreää (ylhäällä mainittu korianteri mutta myös muut yrtit tai vaikka rucola, mitsuna tai muut salaatit). Jos käytät rucolaa, en suosittele srirachaa, tirauta päälle vaikka sitruunaa tai balsamiviinietikkaa/siirappia.

*

We used to eat these open faced, grilled sandwiches in my childhood. They make a comforting and warming breakfast. My mom used to whip one egg and mix it into the grated cheese to make it extra juicy. I do that still. Now I also use fresh cilantro and sriracha to top my sandwich and freshen it up.

 

 

Kommentit

Katjajolie (Ei varmistettu)

Iiiih, just tänään bussissa haaveilin kunnon lämpimistä voileivistä! Nyt himot vain kasvoi, täydellisen näköinen herkkuleipä! Slurps!

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Toivottavasti pääsit lämpimien leipien ääreen! :)

Liivia (Ei varmistettu)

Sinappi-kinkku-ananasrengas-lämpimät leivät ovat minunkin lapsuusmuisto. Ja muisto etenkin siitä, kun isä syystä tai toisesta joutui kokiksi, hän ei osannut muuta tehdä. Mutta isän leivät maistuivat kyllä! Minäkin teen juuri näitä leipiä aina joskus talkooruuaksi. Nyt olisi puutalkoot taas tulossa. Ja samaa mieltä; ei ketsuppia leipiin. En taida laittaa mihinkään ketsuppia...lapsi vain käyttää.

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Meillä isä teki lapsuudessa aina munakokkelia erilaisilla lisukkeilla, jos joutui kauhan varteen. Ja nämä leivät ovat varmaan aika mainiota talkooruokaa, helppoa mutta hyvää:)

Kommentoi