Aamupalalla / At the breakfast table

 

Kerrosjogurtti näyttää monimutkaiselta, aikaa vievää viritykseltä mutta on todellisuudessa helppo kasata kokoon. Käytin sesonkiin sopivia aineksia: persimoneja, granaattiomenan siemeniä, piparkakkumausteella terästettyä granolaa ja maustamatonta jogurttia. Jos kotoa ei löydy granolaa tai mysliä, ne voi korvata vaikka kevyesti paahdetuilla ja talvisilla mausteilla viritetyillä pähkinöillä.

Hommassa on yksi juju. Persimoneja (myös kaki, sharon-hedelmä, riippuen missä kasvaa) on kahta lajia: Fuyu on kiinteä, pyöreän littana keltainen ilmestys, jota kannattaa käyttää viipaloituna salaateissa ja jälkiruoissa. Se toinen, tässä reseptissä käytettävä lajike on sydämenmuotoinen, pitkulaisempi Hachiya. Tämän lajikkeen hedelmäliha on kypsänä mietoa, makeaa ja silkkisen pehmeää, melkein nestemäistä. Ja niitä tähän suosittelen, nimenomaan kypsänä. Kun ostat Hachiya persimoneja kaupasta, ne ovat kovia. Hachiyat kannattaa laittaa vaikka omenoiden kanssa ikkunalaudalle kypsymään niin kauan, kunnes hedelmä antaa periksi ja tuntuu melkein liiankin pehmeältä. Raakana ne ovat kitkeriä. Eli osta persimonit ajoissa ja kypsyttele niitä vajaasta viikosta hiukan yli viikkoon, kokeillen hedelmän tuntumaa välillä.

Jos tekstuuri tökkii, persimonin hedelmälihan voi pyöräyttää nopeasti soseeksi. Silkinpehmeä hedelmäliha voi tuntua hiukan niljakkaalta.

Jos et halua jouluista jogurttia, jätä piparkakkumauste pois. Tuloksena on mieto ja raikas aamiaisjogurtti. Persimonit ja jogurtin voi myös pyöräyttää smoothieksi, kannatan silloin granaattiomenan puristamista mukaan mehuksi.

Jouluinen kerrosjogurtti kahdelle

4 kypsää persimonia (kts ylempi teksti)
1 granaattiomena
2 dl granolaa / mysliä / paahdettua pähkinäsekoitusta
Maustamatonta jogurttia
Piparkakkumaustetta

Halkaise ja puolita persimonit. Lusikoi pehmeä hedelmäliha kulhoon, soseuta tarvittaessa jos haluat sileämmän pyreen. Leikkaa granaattiomenaan pieni viilto, halkaise käsin ja murra lohkoiksi. Tiputtele siemenet lohkoista kulhoon, ne tippuvat melkein itsestään kun vääntelet lohkoja. Jätä valkoiset seinämät pois. Granaattiomenat voi myös perata vesikulhoon, jolloin valkoinen aines jää pinnalle ja siemenet uppoavat pohjaan tai granaattiomenaa voi hakata puukauhalla, jolloin siemenet lentävät ulos. Suosin itse ensimmäistä tapaa.

Sekoita granolan / myslin / pähkinöiden joukkoon piparkakkumaustetta ja ota jogurtti jääkaapista. Kaada kahden lasin pohjalle kerros jogurttia ja kokoa kerrokset mielesi mukaan. Laitan itse jogurtin päälle granolaa, sitten persimon-sosetta, ripottelen päälle granaattiomenan siemeniä ja toistan kerrokset toiseen kertaan. Ripottele päälle koristeeksi hiukan granolaa ja granaattiomenan siemeniä. Nauti.

 

*

 

I made a seasonal yogurt parfait of sort by layering natural yogurt, persimmon purée, pomegranate seeds and nutty granola spiced with christmas flavors ( a mixture of dried ginger, cinnamon, cloves and cardamom). It's easy and fast to make, you just have to make sure that you are using extra ripe and soft Hachiya persimmons, otherwise you'll have a disaster in your glass.
 

 

 

Kommentit

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://www.villainkeri.com

Aloin miettiä että olenko persimmonia koskaan maistanutkaan. Viime viikolla kyllä ostin granaattiomenan ja söin sen juurikin jogurtin kanssa, sekaan laitoin mysliä minäkin.

Upeat värit hedelmäringissäsi! Ihanaa itsenäisyyspäivää sinulle Suvi.

Suvi sur le vif

Persimoneja löytää kaupasta myös nimellä kaki tai sharon. :) Minä olen syönyt näitä monta, monta vuotta sitten mutta nyt päätin kokeilla uuteen kertaan kun edullisia yksilöitä osui tielle. Ja kiitos itsenäisyyspäivän toivotuksesta, rauhaisaa itsenäisyyspäivää myös teidän perheelle!

Suvi sur le vif

Ja hyvältä maistui, jos persimonin mausta tykkää :)

maikku67
Vihreitä unelmia

Persimoni kuulosti minustakin oudolta, kunnes kuvasta hoksasin, että mehän juuri ostettiin noita, itse olen tottunut kutsumaan sharon-hedelmäksi. Sharonit ovat israelilaisia ja ne ovat makeita raakoinakin ja kiinteitä, eli tuo sinun on ilmeisesti kaki, joka on raakana kitkerä ja kypsänä pehmeä. Opin tämän juuri täältä http://www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/kasvitieto/syotavat_kasvit/eksoottiset_hedelmat/kaki___persimoni___sharon   :) Ihania kuvia ja maistuu varmasti upealta myös, täytyypä kokeilla. Tuosta voisi jatkokehittää vaikka jouluksi jälkkärin vaihtamalla jugurtin rahkaan ja myslin piparimuruihin ja tarjoamalla jalallisista laseista...

Suvi sur le vif

Näitä ainakin kaupassa markkinoitiin nimellä persimon ja wikipediasta ja hesarin kolumnitiedoista sain sellaisen lopputuloksen itselleni, että kyseessä olisi persimon. Näissä ei ollut näet siemeniä ja kakissa niitä on, ainakin tuon linkittämäsi sivuston mukaan. Onpas hämäävä hedelmä :) Kiitos kommentistasi!

Vierailija (Ei varmistettu)

PersiMoni yhdellä ämmällä :)
Ja hedelmä kannattaa ehdottomasti halkaista tai viipaloida vaakasuoraan (eli juuri toisin kuin kuvassa) niin tulee kaunis tähtikuvio näkyviin.

Suvi sur le vif

Bloggaajalla menee näköjään enkut ja suomet sekaisin, kiitos tarkkaavainen lukija :) Minä halusin leikata ne tuolla tavalla pitkittäin, koska ne sopivat tuohon asetelmaan paremmin ja erottuvat tosiaan niistä littanammista kavereistaan. Ja pitkittäin ne on myös helppo kaivertaa lusikalla. Mutta tähtikuvionhan siinä sitten uhraa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuli vähän tylyn kuuloinen kommentti, pahoittelut siitä! Ja kiitos tässä yhteydessä kauniista ja inspiroivasta blogista. Itse en khakeja/sharoneja/persimoneja koskaan kuori niin ei ole tullut tuo kovertaminen mieleen. Viipale on kuvioineen niin kaunis :)

Suvi sur le vif

Ei mitään pahoitteluja, minun onneni on että korjasit asiavirheen, paljon kiitoksia. :) Ja rauhallista itsenäisyyspäivää!

Weera (Ei varmistettu) http://miumaumuu.blogspot.fi/

Pitänyt pitkään jo jotain kommentoida, tää sun blogi on jotain mahtavaa ihanuutta! Ihanaa ruokaa ja silmiä hiveleviä kuvia. Kiitos!

Suvi sur le vif

Hei kiitos Weera että kommentoit, aina on hauska kuulla, että kuka siellä ruudun toisessa päässä luuraa :) 

Kommentoi