Aamupalalla / At the breakfast table

 

Sain kipinän sitruksien hilloamisesta tehtyäni varsin kelpoa mandariinihilloa. Veriappelsiineja löytyy juuri nyt satunnaisesti täältä Suomestakin, ne kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Samanlaista makua ei löydy tavallisesta appelsiinista, veriappelsiini on kirpeämpää mutta samalla myös makeampaa. Aion tehdä vielä ihan perinteistä marmeladia säilöäkseni veriappelsiinit kauemmaksi aikaa käyttöön, mutta tähän aamiaiselle vedin mutkat suoraksi ja duunailin nopeasti valmistuvaa veriappelsiini-kompottia. Kompotin voi hyvin tehdä valmiiksi illalla ja syödä vasta aamulla. Kompotin koostumus on hillosta hiukan löysempi, ronskimpi ja maku raikkaampi, eikä kompotti säily samalla tavalla pitkään kuin sokerinen marmeladi, joten sitä ei kannata tehdä kerralla isoa määrää, ellei ole varma menekistä.

Innostuin tästä reseptistä ja muuntelin sen itselleni sopivaksi. Mausteita voi lisätä oman maun mukaan, halusin itse maistaa kompotissani vain sitruksen oman maun. Olen myös lukaissut vinkin, että lisäämällä tilkan sitruunanmehua voi voimistaa muiden hedelmien omaa makua, sitruuna löytyy siis reseptistä. Ja jos sokeria luikahtaa vahingossa omaan makuun liikaa, sitruunalla voi korjata kompottia kirpeämmäksi. Sovita sokerin määrä sopivaksi appelsiinien kirpeyden mukaan, minä käytin 3 ruokalusikkaa per 2 veriappelsiinia mutta tykkään kirpakan puoleisesta, lisää siis lusikallinen kerrallaan ja maista.

Kompotti syödään vaikka aamaispuuron päällä, paksun ja happaman jogurtin kera, granolan kanssa tai voi sitä levittää leivällekin. Ja jos kompottia jää yli, surauta se sauvasekoittimella sileäksi siirapiksi ja sekoita Proseccon kanssa drinkiksi.

Kompotti veriappelsiinista (noin purkillinen)

2 veriappelsiinia
2 rkl sitruunamehua
2-5 rkl sokeria

Kuori pestyjen veriappelsiinien kuori sitrusraastimella / vihanneskuorijalla irti appelsiinista niin, ettei valkoista ja kitkerää osaa tule kuoren mukana. Sitrusraastimella kuori muuttuu valmiiksi ohuiksi suikaleiksi, jos kuorit paksumpia paloja vihanneskuorijalla, leikkaa ne ohuiksi suiroiksi. Leikkaa loput kuoret ja valkoinen osa irti appelsiinista veitsellä ja paloittele hedelmäliha paloiksi.

Kaada hedelmäliha ja mehut (paksupohjaiseen) kattilaan, lisää mukaan kuoret, sitruunamehu ja napsauta levy päälle. Anna kiehahtaa ja vähennä sitten lämpöä sen verran, että mehu kuplii rauhallisesti. Lisää pari ruokalusikkaa sokeria ja anna liueta, maista varovasti ja lisää tarvittaessa lisää. Keittele kompottia kokoon kunnes se vähenee, nesteen ei tarvitse olla siirappimaista mutta se saa redusoitua melkein puoleen. Anna jäähtyä ja kaada puhtaaseen purkkiin tai lasiin. Säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

*

Making a compote from blood oranges. I 'm going to serve it with breakfast porridge, natural yogurt, eat with granola or spread onto a breakfast tartine. Or you could maybe purée the compote and make a drink with Prosecco for brunch. I got inspired by this recipe, though I used two blood oranges and their zest, about 3 tablespoons of sugar and no spices except 2 tablespoons of lemon juice.

 


 

Kommentoi