Aamupalalla / At the breakfast table

 

Tämä on versioni eräästä lapsuuden ruokamuistosta, jota söin silloisen parhaan ystäväni kotona. En vieläkään tiedä miten hänen isänsä valmisti munakkaan; se oli tiivis ja paksu kerros valmistettuna valurautapannulla, melkeinpä liian 'kananmunamainen' mutta silti herkullinen. Munakas tarjottiin joka kerta heidän omista vadelmistaan valmistetun hillon kanssa. Yhdistelmä on sen verran erikoinen, että se jäi mieleeni ja en ole sen jälkeen saanut tätä versiota missään, niinpä päätin tehdä oman munakkaani vattuhillolla.

Itse teen nopean perusmunakkaan pannulla ja tarjoan sen pakastevadelmista tehdyn survoksen kera. Munakkaan paistan hiukan kypsemmäksi kuin jos kyseessä olisi suolainen versio. Ruskistettu voi komppaa pähkinäisyydellään mukavasti mantelilastuja ja vadelmasose tuntuu kesältä suussa. Tämä on yhdistelmä, josta joko pitää tai ei. Minä pidän.

Vadelmamunakas (yhdelle nälkäiselle)

3 kananmunaa
3 rkl maitoa tai kermaa
Voita paistamiseen
2 dl sulatettuja pakastevadelmia
Paahdettuja mantelilastuja
Tomusokeria

 

Sulata pakastevadelmat ja soseuta ne haarukalla kevyesti murskaksi. Muistathan käyttää suomalaisia vadelmia, tässä ohjeessa niitä ei kuumenneta ja ulkomaiset vadelmat vaativat kuumentamisen. Voit toki kiehauttaa hillon ja tarjota munakkaan kanssa hiukan jäähtyneenä, jos käytät ulkomaisia marjoja tai et tiedä alkuperää. Sekoita teelusikka tomusokeria vadelmien joukkoon, maista ja lisää tomusokeria jos kaipaat lisää makeutta. Paahda mantelilastut kevyesti paistinpannulla.

Napsauta levy päälle ja siirrä paistinpannu kuumenemaan. Riko kolme kananmunaa kulhoon, lorauta mukaan maito tai kerma ja vispaa kevyesti sekaisin. Tiputa nokare voita pannulle, kun se ruskistuu kevyesti ja lakkaa sihisemästä, pannu on valmis. Kaada munakasseos kuumalle pannulle, napsauta lämpöä pienemmälle ja vetele lastalla munakasseosta kevyesti reunoilta keskelle, jotta massa pääsee liikkumaan ja munakas hyytyy tasaisesti. Napsauta sitten lämpö kokonaan pois ja anna munakkaan kypsyä melkein kypsäksi, jolloin se on vielä aavistuksen kostea ja mehevä. Taita munakkaan reuna lastalla toisen päälle ja nosta nopeasti mutta hellästi lautaselle.

Tarjoile munakas vadelmasoseen, paahdettujen manteleiden ja tomusokeritömäyksen kera. Suosittelen ehdottomasti tomusokeria päälle, se sitoo munakkaan ja vatut hyvin yhteen. Nauti maitokahvin kera.

*

One of my childhood's food memories is a thick omelette that my friend's dad used to cook and served with raspberry jam, made with raspberries from their own garden. I have not eaten this raspberry omelette since and this is my version of the dish. I cooked a speedy omelette and served it with a 'jam' from frozen raspberries, toasted almon flakes and some icing sugar on top.

 

Kommentit

_Sini_ (Ei varmistettu) http://myblueandwhitekitchen.com

Nyt iski aamupalakateus. Pakko kokeilla tätä yhdistelmää pian.

Suvi sur le vif

Toivottavasti pidät! Hetken aikaa mietin että kehtaanko laittaa tätä, kun makuyhdistelmä on sellainen mielipiteitä jakava - mutta niin on toisaalta niin moni muukin yhdistelmä ja raaka-aine, makuasioitahan ne. :-)

Suvi sur le vif

Juu letut ja vadelmahillo ovat ehkä tutumpi pari kuin munakas ja vadelmahillo:) 

Kommentoi