Aamupalalla / At the breakfast table

 

Meinasin nyt hiukan venyttää aamupalan käsitettä ystävänpäivän kunniaksi. Tarjolla olisi nimittäin mousse au chocolat, eli suklaamousse. Mutta jos moussen tarjoaa kahvikupeista, se sopii aamiaispöytään ihan hyvin. Ja tämä versio mousse au chocolatista on muuten vain vatkattua kananmunaa ja hyvää, tummaa suklaata, joten ollaan suht terveellisellä polulla.

Tämä on supersimppeli versio, jonka löysin Pipsa Hurmerinnan keittokirjasta. Mousse au chocolatin voi nauttia vain sellaisenaan tai sen voi maustaa eri tavoin. Ripottelin oman suklaamousseni päälle kevyesti murskattuja pistaasipähkinöitä ja muutaman sormisuolakiteen. Suola muuten sopii mukavasti hiukan kitkerän, mutta makean tumman suklaan kanssa.

Kokeile myös creme fraichea ja sitruunankuorta, tuoreita yrttejä, marjoja tai erilaisia murskattuja pähkinöitä. Tai lorauta mousseen mausteeksi alkoholia, esimerkiksi rommia, amarettolikööriä tai konjakkia. Jos arastelet tumman suklaan makua, voit sekoittaa keskenään esimerkiksi puolet hyvää maitosuklaata ja puolet tummaa suklaata, jolloin lopputulos on makeampi ja miedompi.

 

Mousse au chocolat (kahdelle suklaan ystävälle)

100 gr tummaa suklaata (70%)
3 kananmunaa
Ripaus suolaa

Päälle esimerkiksi:
2 rkl murskattuja, kevyesti paahdettuja pistaasipähkinöitä
Muutama sormisuolakide

 

Paloittele suklaa lämpöä kestävään, mielellään pyöreäpohjaiseen kulhoon (lasi tai metalli) ja aseta se vesikattilan päälle vesihauteeseen. Vettä ei kannata olla kattilassa paljoa ja vesi ei saa koskettaa suklaakulhon pohjaa. Napsauta levy keskilämmöllä ja anna suklaan sulaa rauhassa koskematta siihen, veden poreillessa rauhallisesti. Kun suklaa on sulanut, nappaa kulho pois (varo kuumaa kulhoa) ja pyöräytä suklaata kerran, jotta mahdolliset pienet palaset sulavat joukkoon. Anna jäähtyä sekoittaen kevyesti välillä, jotta suklaa ei jähmety uudestaan.

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset suklaan sulaessa eri kulhoihin. Vispaa keltuaiset kevyesti sekaisin ja vatkaa valkuaiset suolaripauksen kanssa kovaksi vaahdoksi. Käytä eri vispilää tai pese se välissä, valkuaisen joukkoon ei saa joutua keltuaista.

Valuta jäähtynyt suklaa ohuena norona keltuaisten joukkoon vatkaten samalla kevyesti. Vatkaa sitten 1/3 valkuaisvaahdosta suklaaseokseen, kunnes ne ovat sekoittuneet täysin keskenään. Kääntele loppu valkuaisvaahto nuolijalla varovasti mutta huolellisesti suklaaseen, jotta seos pysyy ilmavana.

Annostele tarjoiluastioihin ja pistä jääkaappiin jähmettymään ainakin muutamaksi tunniksi. Nämä on helppo valmistaa illalla jääkaappiin ja tarjota seuraavana aamuna.

*

Making classic mousse au chocolate for Valentine's day breakfast. I use 100 grams of melted dark chocolate (70%) and three eggs; egg whites and yolks separated. Whip your egg yolks gently and pour in slowly the melted, cooled chocolate, whipping constantly. Beat your egg whites to a hard foam. Whip 1/3 of the egg white foam to the chocolate mixture and fold in the rest gently but throughly. Pour into coffee cups and chill in the fridge  for few hours. Serve with coarsely ground pistachios and few sea salt grains.

 

 

 

Kommentit

Sini | my blue and white kitchen (Ei varmistettu) http://myblueandwhitekitchen.com

Ooh! Ja aamupalaksi vielä.

Suvi sur le vif

Juu, onhan siinä kananmunaa ;-)

Suvi sur le vif

Toivottavasti testaatte, me taisimme nahistella miehen kanssa viimeisestä lusikallisesta. :)

Jenni/juhlahuuma (Ei varmistettu) http://juhlahuuma.blogspot.fi

Oi mikä ihana resepti ja ihanan helppo!! Menee niin kokeiluun, kiitos! :)

Suvi sur le vif

Helppo tämä tosiaan on, ainut moka voi käydä jos suklaata menee soirottamaan sulatusvaiheessa, jolloin tekstuuri saattaa muuttuu rakeiseksi.

annemi

Suklaamousse aamupalaksi, nerokasta <3

Suvi sur le vif

Ainakin ystävänpäivänä tai muuna hiukan erikoisempana aamiaisena. :)

Juuli Karoliina

Oi miten kaunis annos, kaikessa yksinkertaisuudessaan! Olen nyt tuijotellut näitä kuvia varmaan 5 minuuttia. :) Näitä on pakko testata!

Kommentoi