Aamupalalla / At the breakfast table

 

Mies toi kaupasta parsaa, neuvon häntä aina kevyesti haistamaan nippua, napakoiden varsien ja siistien nuppujen ja leikkuupintojen lisäksi parsan pitäisi minusta oikeasti tuoksua hyvälle; aavistuksen mullalta, kevyesti vihreältä ruoholta ja muutenkin sellaiselta maanläheiseltä. En tiedä onko se vain omassa nenässäni, mutta jo aavistuksen nahistunut ja vanhentunut parsanippu saa minusta aavistuksen rikkimäisen, epämiellyttävän tuoksun itseensä. Tämä kyseinen lautaselle joutunut nippu tuoksui erityisen hyvälle - pimenevälle illalle puutarhassa.

Parsa ulottaa vihreät lonkeronsa keväällä myös aamiaiseeni. Pehmeäksi jätetty kananmuna, kevyesti keitetty parsa ja suolaripaus - siinä on nopeasti ja helposti tekaistava aamiainen. Tähän aamupalaan et sinällää tarvitse ohjeita, keität vain kananmunat itsellesi sopiviksi (minulle 5 minuuttia) ja kypsennät valmiiksi käsitellyn* parsan.

Kypsentämisen voi tehdä parillakin tavalla, esimerkiksi nopeasti uunissa paahtamalla (225 astetta, kymmenisen minuuttia tai kunnes parsan varsi on hiukan pehmeä veitsellä koskettaessa) tai perinteisesti kattilassa keittämällä. Kolmas vaihtoehto on kuumentaa ruokalusikallinen voita paistinpannulla, ennen voin ruskistumista laitetaan parsat pannuun, pyöritellään voissa ja mukaan laitetaan niukka 1 dl vettä. Kansi päälle, 'höyrytellään' viitisen minuuttia, kansi pois ja annetaan veden haihtua, seuraten kypsymistä ja kokeilemalla veitsellä parsan vartta.

Parsan ollessa vielä hiukan al dente (suomennettuna parsassa on vielä purutuntumaa), se napataan lautaselle, päälle puristetaan aavistus sitruunamehua ja kipataan kananmunat viereen. Suolaa, ehkä vielä vastarouhittua mustapippuria ja ääntä kohti! 

*Valmiiksi käsitelty parsa tarkoittaa sitä, että varren voi halutessaan kuoria, jos kuori on paksuhko (ainakin ulkomaisissa parsoissa kuori jää kypsentäessä välillä ikävästi natkumaan hampaisiin) ja parsan kova kantapala napsaistaan pois. Voit joko taivuttaa parsaa, kunnes se katkeaa puumaisesta alaosastaan, tai 'hakata' kevyesti veitsellä kannasta ylöspäin, jolloin veitsi uppoaa parsan läpi kun puumainen osa loppuu. Suosin itse jälkimmäistä tapaa.

*

One of my favorite spring breakfasts is fresh asparagus with soft boiled egg and salt.

 

 

Kommentoi