Aamupalalla / At the breakfast table

 

Jos minun pitäisi syödä koko loppuelämäni yhtä ja sama aamiaista, se olisi leipää päällystettynä tomaatilla. Talvi on välillä hiukan haastava, koska täältä ei silloin saa maistuvia tomaatteja. Silloin syön harvemmin leipää ja kuittaan aamupalat ikävästi kahvilla. 

En ole turhantarkka itse leivästä, kunhan se on tuoretta ja maistuvaa. Tomaattien pitää olla pehmeitä ja kypsiä, sekä ehdottomasti huoneenlämpöisiä. Jääkaapista otettu tomaatti ei maistu oikein millekään. Tomaatin alle levitetään voita (ei margariinia!) ja päälle ripotellaan sormisuolaa, sekä vastarouhittua mustapippuria. Valmiiksi purkkiin rouhitusta mustapippurista ei ole mihinkään, kaikki aromit ovat hävinneet. Viikonloppuna paahdan leivän, jolloin lämpimän voin, paahtuneen leivän ja tomaatin yhdistelmä on vastustamaton aamukahvin kanssa. 

Spesiaalitapauksissa yhdistän leipään joskus juustoa tai tuoretta basilikaa, mutta pelkällä tomaatilla, suolalla ja mustapippurilla pötkii jo pitkälle. 

Onko teillä jotain aamupalaa, jonka vuoksi olisitte valmiit hylkäämään kaiken muun? Myönnän, että voisin olla haikeana jos en saisi pehmeäksi keitettyjä kananmunia. Mutta tomaattieni takia tekisin kyllä uhrauksia.

 

*

If I'd have to have only one thing for breakfast for the rest of my life it would be bread topped with tomatoes. I am not fussy about the bread, relatively fresh is good. But I just have to have (ripe) tomatoes at room temperature. Eating cold tomatoes is something I can't comprehend.

With the tomatoes I need butter, salt and black pepper. The pepper has to be freshly ground, or you don't have the crucial taste. And when you toast the bread it makes it all better:the soft, melting butter, juicy tomato and spices to boost it all together. 

 

 

 

Kommentit

Kananmunan kanssa on paha kilpailla, etenkin jos valmistustapaa saisi kuitenkin vaihdella. Myönnetään, että olen syönyt todella monena aamuna omaa viritelmääni Mireille Guilianon "maagisesta aamiaiskermasta". En ehkä hylkäisi kananmunaa ja leipää sen tähden, mutta siihen kyllä myös koukkuuntuu.

Ihana kuva, taasen!

Suvi sur le vif

Hei minun on muuten pitänyt kokeilla tuota Mireillen aamiaiskermaa, kiitos muistutuksesta! Jos se pääsisi tomaattileipien välissä lautaselle. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehdottomasti parasta aamupalaa on munakokkeli. Pehmeä kermainen munakokkeli (jota kukaan ei jostain syystä osaa paistaa yhtä hyväksi kuin itse) Ja joka kuulostaa paremmalta eri kielellä, scrambled eggs. Tätä tulee kuitenkin syötyä aika usein myös lounaaksi, päivälliseksi tai iltapalaksi?

Että jos loppuelämäksi pitäisi valita aamupala olisi se varmaan vaniljarahka tuoreilla mansikoilla. Niin simppeliä, mutta niin hyvää. (Eikä maistu yhtä hyvältä minään muuna vuorokaudenaikana nautittuna)

Suvi sur le vif

Meillä tykätään myös munakokkelista, teen sen nykyään vesihauteessa, jolloin rakenteesta tulee ekstrasilkkinen. Ja tuoreita mansikoita on hankala päihittää, kesällä ainakaan :) 

Liivia (Ei varmistettu)

Minä en voi elää yhtäkään elämän päivää ilman tomaattia. Olen monasti ajatellut, että mulla olisi vain yksi aines, josta pitäisi kaikki tehdä, niin se olisi ehdottomasti tomaatti. Olen tomaattihullu. Talvella on vaikeaa, silloin on pakko elää minitomaattien kanssa, niissä sentään on jotain makua. Olen myös tomaattimurskien suurkuluttaja (talviaikaan), mutta niuho merkistä.
Sun tomaattis tuossa näyttävät täydellisiltä, minullekin se lempiaamupala. Tomaattilajikkeista suosikkini taitaa olla kuitenkin puikula, roomantomaattiko se mahtaa olla nimeltään. Suomesta ei hyviä sellaisia saakaan, edes kesällä.

Suvi sur le vif

Minä käytän myös tomaattia enemmän kuin laki sallii, yksi tuttu huomautti tölkkisäilytyksen nähtyään, että syödäänkö teillä mitään muuta kuin tölkkitomaatteja (käytän kuorittuja, kokonaisia tomaatteja aina). Ja muistan tomaattileipäsi blogista, mozzarellan ja basilikan kera. :) Voi tomaatit!

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://www.villainkeri.com

Meidän torilta saa kesällä ihan tautisen hyviä oransseja tomaatteja. En ole missään muualla saanut niin hyviä. Muistaakseni kyseessä on Vaanelan puutarha. Lisäksi heidän kirsikkatomaattinsa ovat aivan ihania.

Minulle kuitenkin se ykkösjuttu aamiaisella on tietysti hyvä tee. Sen lisäksi jos saan vielä miehen tekemän uppomunan, olen onnellinen.

Suvi sur le vif

Tarttee raidata Turun tori kesällä oranssien tomaattien toivossa. :) Kaikki lähialueella tuotetut vihannekset ovat kyllä kesällä ihan huippuja, mieluummin otan koriin aina lähellä tuotettua kuin luomua..

lammastelija (Ei varmistettu)

Voi ääk! Mun lemppari aamiainen on kanssa leipä, voi, oikea voi, tomaatti, suola ja mustapippuir myllystä! Ihanaa!

Vaanelan kirsikkatomaatteja saa joistakin kaupoista myös nimellä karkkitomaatti, voi toki olla muillakin kasvattajilla, mutta herkkuja ovat!

Suvi sur le vif

Mä pistän karkkitomaatit korvan taakse. :) Ostan itse kirsikkatomaatit yleensä joko lidlistä, jossa niitä myydään edullisesti terttutomaatteina, tai sitten torilta. Varsinkin nuo lidlin terttutomaatit pakkaavat olemaan priimaa maussa, supermakeita!

Kommentoi