Aamupalalla / At the breakfast table

 

Villivihanneksia taas, nyt aamupalalla. Ja miksei, tuoreissa pienissä nokkosissa, vuohenputkissa ja voikukanlehdissä on hurjat määrät vitamiineja. Käytän harvoin termiä superfood, mutta näihin villikasveihin sitä voisi soveltaa, jos nyt välttämättä haluaisi. Villikasvit ovat myös ainut superfood, joka minua rehellisesti sanottuna kiinnostaa.

Kuva on itseasiassa viime vuodelta, jolloin haukkailin vuohenputkia samalla tavalla leivän päällä kuin nyt. Koska villivihannekset ovat hitusen kitkeriä, ne maistuvat minusta parhaalta kreikkalaistyylisesti valmistettuna, eli pehmennettynä oliiviöljyssä ja sitruunamehun kanssa tarjoiltuna. Kananmunat sopivat hyvin villivihannesten kylkeen, koska ne ovat mietoja ja kermaisia. Suosikkini on kuvassa näkyvä munakokkeli. 

Villikasveja kerätessä on muistettava, että kerää vain kasveja, jotka tunnistaa takuuvarmasti. Eli ei kannata kerätä niin, että repäisee kasan vähän sieltä, vähän tuolta ja iskee lautaselle katsomatta, mitä on mukaansa kahminut. Katso mitä keräät ja mistä keräät, tienvierustat ja navettojen lähipuskat ovat ehdoton ei.

Voikukanlehdet ovat muuten parhaimpia varjossa kasvaneina ja sellaisina pyöreämpinä lehtinä, ne sahalaitaiset lehdet pukkaavat olemaan erityisen kitkeriä. Vuohenputkit ovat sellaisenaan mietoja ja kevyesti porkkanalta maistuvia. Monet putkikasvit ovat myrkyllisiä, ole siis tarkkana vuohenputkien kanssa.

Munakokkeli ja villivihannekset

Muutama kourallinen villivihanneksia, esim. pieniä nokkosia, maitohorsman versoja, vuohenputkia ja/tai voikukanlehtiä
Oliiviöljyä
4 kananmunaa
Loraus maitoa tai kermaa
Nokare voita
1 sitruuna
Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Perkaa ja huuhtele villivihannekset; jos käytät nokkosia, ne tarvitsevat ryöppäyksen kiehuvassa vedessä, jotta poltinkarvat häviävät. Valuta kasvikset, lämmitä pannulla oliiviöljyä ja kuullota vihanneksia pannussa, kunnes ne vilttyvät. Mausta suolalla ja sitruunanmehulla.

Laita pannu keskikuumalle levylle ja pudota nokare voita mukaan. Vispaa kulhossa kananmunat, 4 rkl maitoa tai kermaa joukkoon ja mausta suolalla, sekä mustapippurilla. Siirrä munaseos pannuun ja sekoittele verkkaisesti puuhaarukalla jähmettyvää massaa. Kermaisen kokkelin salaisuus on se, että sen ottaa pois ennen kuin koko massa on kuivunut kasaan, nappaa pannu siis pois ennen kuin munakokkeli on kuivaa. 

Tarjoa munakokkeli ja villivihannekset paahdetun leivän ja sitruunanlohkon kera. Vihannekset ja munakokkeli kannattaa ajoittaa niin, että ne ovat valmiita suhteellisen samaan aikaan.

*

Gently cooked wild greens in olive oil and lemon juice, with a side of scrambled eggs and toasted bread. 

 

 

 

Kommentit

Lempi Sveitsistä (Ei varmistettu)

Mummon kanssa aina kerättiin nokkosia. Nokkoskeitto oli lempiherkkuani. Nykyisessä ympäristössäni en tiedä, minne voisin mennä nokkosia tai muita villiyrttejä poimimaan.

Suvi sur le vif

Minä olen päässyt vasta tässä parin vuoden sisällä nokkosten makuun, lapsuuden nostalgia puuttuu niistä kokonaan. Mutta löytämisen ilo on aina suuri, kun ihastuu johonkin raaka-aineeseen. Löytyykö sinulta joku tuttu, joka tietäisi, missä villiyrtit luuraavat? 

Juu nou (Ei varmistettu)

Terkkuja ylläpitoon! Sivulla ilmenevä "Joka torstaina" ei ole kieliopillisesti ihan nappiin: ehdottaisin "joka torstai" tai "jokaisena torstaina".

:)
Puss och kram,

Äikänmaikka-wannabe

Suvi sur le vif

Ylläpito paineli punastellen korjaamaan erheensä! Kiitos korjauksesta :-)

Kommentoi