Aamupalalla / At the breakfast table

 

Jos etsit helppoa reseptiä keväiseen brunssiin, tässä olisi yksi ehdokas. Minun tekisi mieleni kutsua reseptiä lohimöhnäksi, mutta se ei taida olla ruokahalua herättävä kuvaus. Kutsutaan sitten vaikka raikkaaksi lohitahnaksi.

Salainen raaka-aineeni on raastettu Granny smith omena, joka raikastaa tahnan ja tuo aavistuksen tekstuuria mukaan. Sain raastettua omenaa kermaviilikastikkeessa tuttuni luona varmaan parikymmentä vuotta sitten, mutta muistan yhä kastikkeen.

Ja tilli, tuo maailman ihanin yrtti tuo aina kesän ja saaristot mieleen, sitä pitää olla aina lohitahnassa ja reilusti. Jos olet enemmän ruohosipuliin kallistuvaa sorttia, käytä sitä tillin tilalla. Ja jos inhoat kylmäsavustettua lohta, käytä lämminsavustettua.

Viikonloppuna ja juhlallisemmissa tilanteissa lohitahnaa voi tarjota croisanttien kanssa, mutta arkena tahna menee ruisleivän tai näkkärin päällä. Ja jos haluat ostaa hyviä valmiscroisantteja, suuntaa pakastehyllylle ja nappaa paketti Pirkan voicroisantteja. Ne ovat jumalaisia!

Raikas lohitahna

1/2 Granny smith omena (tai muu kirpeä ja kova lajike)
1-2 rkl sitruunanmehua
150 gr ranskankermaa
150-170 gr kylmäsavustettua lohta
2 rkl kapriksia
1/2 salottisipuli tai pari vartta kevätsipulia
Reilusti tuoretta tilliä

Kuori ja raasta omena, rutista liiat mehut pois. Rutista kulhon pohjalle sitruunan mehu ja sekoita omenaraaste siihen, jotta se ei tummu. Sekoita mukaan pieneksi hienonnettu salottisipuli/kevätsipuli, ranskankerma ja kaprikset. Hienonna lohi ja tilli, sekoita ne mukaan tahnaan ja maista. Lohi ja kaprikset antavat tahnaan jo suolaa, mutta voit lisätä sitä maun mukaan lisää. Anna tahnan tekeytyä hetken kylmässä ja syö, joko croisanttien tai ruisleivän päällä. 

*

This recipe is for a Nordic inspired salmon spread. Mix together juice from 1/2 a lemon, 1/2 Granny smith apple finely grated, 150 grams of creme fraiche and two tablespoons of capers. Mix and add 1/2 shallot onion chopped finely and 150 grams of cold smoked salmon, also chopped. Finish off with a handful of fresh, chopped dill and mix well. Add salt or lemon juice if needed.  

Serve with rye bread or croissants, the latter is a bit fancier way. But for weekdays I recommend good, fresh rye bread.

 

 

 

Kommentit

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://www.villainkeri.com

Nuo Pirkka-croissantit tosiaan on hyviä! Sain suosituksen niihin kerran ystävälliseltä rouvalta pakastealtaalla, ja toden totta ne olivat suosituksen arvoiset!

Niin ja superpaljon onnitteluja kolumnista! Huippujuttu. En ole niin Trendin ystävä, mutta kolumni pitää varmaan käydä lukemassa aina kaupan lehtihyllyllä :)

Suvi sur le vif

Kiitos Merja onnitteluista! Minä olen taas ollut pitkään Trendin ystävä, jo teini-iässä, sitten satunnaisesti välillä ostettuna ja nyt sitä on tullut taas kotiin. Ainut suomalainen muotilehti, jota ostan. Ja pitänee kyllä pistää enemmänkin näitä tuotesuosituksia, eli hyvä kiertämään. :)

Annelie (Ei varmistettu) http://anneliescorner.blogspot.fi/

Uijui, mikä möhnä. Minä tykkään siitä sanasta, vaikkei ehkä olekaan tyylikkäin. Nyt harmittaa, ettei ole lohta eikä tilliä. Noita jumalaisia croissantteja ostin juuri toissapäivänä pakasteeseen. Huomenna ehkä pakko mennä lohiostoksille. Kiitos taas kerran herkullisesta ohjeesta!

Suvi sur le vif

No mutta nuo croissantit on kyllä vastapaistettuna niin hyviä, että menevät ilman lohimöhnääkin. Ja olin muuten hurjan yllättynyt kun valmistin tahnan kaappiin ja kasuaalisti kysyin, josko mies suostuisi maistamaan (ei välitä graavi/kylmäsavukalasta) ja söi tätä tahnaa kaksin käsin. Ja kiitos kommentista Annelie! :)

Muun maan Marja (Ei varmistettu)

Ilahduin kun huomasin, että kaikki tarvittavat ainekset olivat kotona! Ja heti tuumasta tai siis respetistä toimeen. Lopputulos todella raikas ja maukas. Seuraavalla kerralla laitan kyllä enemmän lohta, sillä 1) tahnani oli kaukana jämäkästä (ehkä sitruunani oli poikkeuksellisen mehukas, vaikka kuuliaisena reseptille en käyttänyt kuin puolikkaan), ja 2) lohen maun löytämiseen piti melkein keskittyä. Ruisleipää ei täällä (maailmalla) kurjuuksien kurjuus kyllä löydy, mutta Finn Crispiä onneksi kyllä! Kiitos loistavasta ja helposta reseptistä!

Suvi sur le vif

Hei Muun maan Marja, kiitos kun kommentoit, ränkläsin noita reseptin ohjeita hiukan tarkempaan koska totta, sitruunastahan voi tulla ihan eri tavalla mehua. Meillä taisi olla hiukan kuivettunut versio. Myös omena saattaa olla niitä supermehukkaita yksilöitä, mutta se käyttämäni omenakin oli jo hiukan kuivehtumaan päässyt. Tahna myös jähmenee kun se saa olla kylmässä tekeytymässä hetken aikaa. 

Kommentoi