Aamupalalla / At the breakfast table

 

Törmään usein yhdistelmään raparperi-mansikka. Varsinkin piirakat ja paistokset tehdään Jenkkilässä usein tästä kombosta, koska makea mansikka tietysti tasoittaa raparperin kirpeyttä. En ole oikein koskaan ymmärtänyt tuoreen mansikan kypsentämistä, varsinkaan kokonaisena. Kypsennetyn mansikan maku on sinällään ihan ookoo, mutta se koostumus. Minusta iso, pehmennyt mansikka on aika inha. Se on hiukan sitkeä mutta samalla löysä, yleensä vähän ylimakea kun sokerit puskevat kuumennettuna esiin, ja raikas maku on kadonnut jonnekin mansikasta valuneiden nesteiden joukkoon. 

Kokeilen jo viime vuonna korvata karttamaani mansikkaa jollain muulla makealla ja tehdä raparperista paistosta. Nektariinin heleä ja kukkainen maku on mielestäni todella herkullinen raparperin kanssa, nämä kaksi sukeltavat siis uunivuokaan hiukan vähemmällä sokerilla ja rasvalla, kuin jos tehtäisiin perinteistä kaurapaistosta. Koska paistos on tarkoitettu aamupalaksi, se ei ole hurjan makea. Päälliseen tulee paljon pähkinää ja hiukan kaurahiutaleita, käytin itse pinjansiemeniä ja manteleita rouhittuna, mutta tähän voi käyttää kaikki kaapissa lymyilevät pussinpohjat. 

Jos käytät paistokseen pelkästään raparperia tai enemmän makeaa hedelmää/marjaa, hunajan määrää kannattaa tarkkailla ja lisätä tai vähentää maun mukaan. Hunajan voi korvata myös sokerilla. Appelsiininkukkavesi on juuri nyt oma heikkouteni, mutta sen voi jättää myös pois, jos ei putelia kaapista löydy. Etnisistä kaupoista löytyy kukkavesiä todella edullisesti.

Satsista riittää neljälle aamupalaksi jogurtin kanssa, tai parille ihmiselle muutamaksi aamuksi. 

Aamupalapaistos

1 litra hedelmiä ja/tai marjoja (raparperia ja nektariineja)
1/2 -1 dl hunajaa
1/2 rkl appelsiininkukkavettä (tai 1 rkl appelsiinin kuoriraastetta)
2 dl erilaisia pähkinöitä ja/tai siemeniä karkeana rouheena
1 dl kaurahiutaleita
50 gr voita
2 rkl ruskeaa ruokosokeria

Laita uuni lämpeämään 180C asteeseen. Huuhdo, kuivaa ja paloittele käyttämäsi hedelmät ja/tai marjat uunivuoan pohjalle. Sekoita mukaan hunaja, appelsiininkukkavesi tai appelsiinin kuoriraaste. Rouhi pähkinät, sekoita ne kaurahiutaleiden ja sokerin kanssa sekaisin. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja nypi se suurpiirteisesti sekaisin kaurahiutale-pähkinäseokseen. Levitä pähkinäseos hedelmien päälle vuokaan ja työnnä uuniin. Paista 25-35 minuuttia, tai kunnes päällinen on kullanruskea.

Nauti aamiaisjogurtin kanssa, kylmänä tai lämpimänä. 

*

Making a tad healthier fruit crisp for breakfast. My favorite combo is rhubarb with nectarines, I use 2/3 of rhubarb and 1/3 of ripe nectarines. Nectarines get even more floral with a tiny amount of orange blossom water.

 

 

 

Kommentit

Aleksandra (Ei varmistettu) http://antaapaivanpaistaa.blogspot.fi/.com

Näyttää niin herkulliselta, tätä täytyy kokeilla kyllä itsekkin:) Pidän kovasti tästä Aamupalalla palstasta, täältä saa ihania ideoita kokeiltavaksi! Ajattelin että sinua saattaisi kiinnostaa blogissani meneillään oleva arvonta, jossa on mahdollista voitaa keittiötekstiileitä. Ainakin minua kivat tekstiilit keittiössä ilahduttavat paljon. Arvonnan tekstiilit on Liitu Designin suunnittelemia ja niitä voi nähdä tämän kesän asuntomessuilla Jyväskylässä :) Jos kiinnostuit käy kurkkaamassa arvonta blogistani http://antaapaivanpaistaa.blogspot.fi/ !

Kommentoi