Aamupalalla / At the breakfast table

 

Minulla on sellainen perstuntuma, että juttuni ja reseptini toistavat itseään tällä hetkellä: kesä sitä, kesä tätä. Ja pakko on vaan jatkaa: tämä munakas vaan on todella kesäinen maultaan, varsinkin jos jääkaapista löytyy tilliä mukaan. Ja ilman tilliä ei muuten tipu kesää tähän huusholliin. Joka kerta tillinipun avatessani ja tuoksun noustessa nenään tulen ihan hurjan onnelliseksi. Mitään muuta ei omaan onneen nyt näköjään tarvita, kuin tuuhea puntti tilliä. No itsetehtyä graavikalaa kyllä, jos ruvetaan vaatimaan.

Meiltä löytyy kesällä usein muutama ylijäänyt keitetty pieni varhaisperuna ja jos oikein hyvä tuuri käy, myös sitä lohta jossain muodossa. Ylijäämät on helppo nakata viikonlopun aamiaismunakkaaseen. Kesämunakkaan nimen voi halutessaan muuttaa muotoon jämämunakas, meillä jääkaapintyhjennysruoat kulkevat yleensä jämä-etuliitteellä, vaikka ruoka syödään toisella kierroksella vieläkin paremmalla mielellä. 

Ohjeen määrät kalalle ja perunalle ovat summittaiset, käytä enemmän tai vähemmän - oman makusi ja jääkaappisi sisällön mukaan.

Kesämunakas (jämämunakas)

4 kananmunaa
à 50 gr kypsää/kylmäsavustettua lohta
3-5 pientä, keitettyä perunaa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Voita ja/tai öljyä paistamiseen
Reilusti yrttejä (tilliä, ruohosipulia, timjamia, oreganoa..)

Vispaa kananmunat vispilällä kunnolla sekaisin niin, että seos on tasaisen keltaista väriltään ja massasta ei erotu rihmoja. Sekoita mukaan suola, pippuri ja 2/3 tuoreista yrteistä hienonnettuna, jätä pieni osa valmiin munakkaan päälle ripotteluun.

Lämmitä kuumahkolla pannulla nokare voita ja pieni loraus öljyä. Kun seos on lakannut sihisemästä, kaada munaseos pannulle. Liikuttele seosta lastalla kevyesti, jotta hyytymätön seos pääsee kosketuksiin pannun kanssa. Voit myös kallistella pannua, jotta hyytymätön munaseos pääsee liikkeelle. Kun munakkaan pohja alkaa olla just ja just kiinteä, pistä perunanpuolikkaat ja kevyesti käsillä irtonaiseksi riivitty lohi munakkaan päälle. Vähennä lämpöä ja laita tarvittaessa kansi päälle, kunnes munakas hyytyy päältä itsellesi sopivan kiinteäksi.

Ripottele munakkaan pinnalle kerros yrttejä ja jos lohi ei ole kovin suolaista, hiukan sormisuolaa. Nauti leivän kanssa. 

*

I put smoked salmon, tiny new potatoes and loads of fresh herbs in my Summer omelet. 

 

 

Kommentit

Sini/Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Heh, kenenpä reseptit eivät nyt toistaisi tuota samaa? Ja miksi ei, ovathan monet raaka-aineet nyt ihan parhaimmillaan! Pinnasin tämän jo Pinterestin puolella, mutten huomannut, että kuva oli sinun. Ihana kuva ja tosi kesäisen kuuloinen reseptikin!

Suvi sur le vif

Totta! Hiukan itseä vain huvitti tuon kesä-sanan toitottaminen joka ikisessä lauseessa ja kaiken yhteydessä mutta minkäs sille voi, ihanaa aikaa tämä! Ja kiitoksia kuvakehuista Sini :) 

suhmura (Ei varmistettu)

Oi, näyttää todella herkulliselta!

Suvi sur le vif

Kiitoksia! Tuoreet yrtit, uudet perunat ja lohi ovat vaan pettämätön yhtälö. :) 

Kommentoi