Aamupalalla / At the breakfast table

 

Törmäsin pari viikkoa sitten Nigellan bruschetta-leipiin aamupalalla, jossa päällyksenä toimivat avokadot, nopea hummus ja tomaatit. Hummus jäi kytemään mieleeni ja kun kaappeja penkoessani törmäsin purkkiin papuja, homma oli sillä selvä. Valkopapujen tilalle sopivat kyllä hummuksesta perinteisesti löytyvät kikherneet tai isot voipavut. 

Jätin vaihteeksi tahinin ja valkosipulin pois, koska pavutkin vaihtuivat perinteisistä kikherneistä valkopapuihin. Halusin kevyen makuista, kesäistä tahnaa aamiaisleivän päälle, mielellään ilman valkosipulihönkäyksi heti aamusta. Mukaan pääsi kunnon kasa tilliä, sekä sumakkia kirpeyttä tuomaan. Sumakkia löytää etnisistä kaupoista, ja jos kaapista ei löydy kyseistä maustetta, sen voi korvata sitruunankuorella.

Tahna on erityisen hyvää sellaisenaan paahdetun leivän kanssa.

Valkopaputahna

à 300 gr kypsiä valkopapuja
1/2-1 dl oliiviöljyä
Puntti tilliä
1/2-1 sitruunan mehu
1 tl sumakkia (tai sitruunankuorta) 
Suolaa

Huuhtele ja valuta kypsät pavut. Voit pyöräyttää kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Soseuta keskenään pavut, tilli, mausteet ja 1/2 dl oliiviöljyä sekä puolen sitruunan mehu. Löysennä rakennetta oliiviöljyllä ja sitruunalla maistellen samalla, kunnes olet tyytyväinen koostumukseen ja tahnan kirpeyteen. Lisää tarvittaessa suolaa.

Koristele tahnan pinta halutessasi oliiviöljyllä, sumakilla (tai jauhetulla paprikalla) ja tillihakkeluksella. Tarjoa paputahna kunnolla ruskeaksi paahdetun leivän päällä.

*

I made a summer-y sort of hummus with white beans, dill, sumac and lots of lemon. Best served with well toasted bread.

 

 

Kommentit

heta margareta
Viinillä

Samankaltainen, mutta sitruunaton http://www.howsweeteats.com/2011/09/roasted-garlic-and-dill-white-bean-dip/ kolahti ainakin tälle tilli-intoilijoille.

Suvi sur le vif

No näyttää ja kuulostaa kyllä aika täydelliseltä! Sitruuna-addiktina tosin olisin varmaan sitruunat ojossa dipin vieressä.

Kommentoi