Aamupalalla / At the breakfast table

 

Ensimmäinen kuva muistuttaa hiukan teurasjätteitä mutta kyseessä on kuitenkin vain mustikkavoi. Ameriikassa maustetut voit ovat jyllänneet jo hetken (niin suolaiset kuin makeat) ja minäkin päädyin tekemään tätä Pipsa Hurmerinnan kirjan ja Phyllis Grantin blogin inspiroimana. Molemmat heistä valmistivat mansikkavoita, mutta nyt ei ole mansikan sesonki ja minulle ei tulisi mielenkään paloitella mauttomia ja kovia tuontimansikoita voin sekaan. Siispä paritin voin kanssa itsepoimittua mustikkaa pakkasesta ja lisäsin mukaan vielä yhden sitruunan raastetun kuoren raikastukseksi. Ohje menee suurpiirteisesti näin:

Mustikkavoi

Tarvitset keskisuureen satsiin (riittäisi neljälle tai viidelle ihmiselle aamupalaksi) noin 200 grammaa voita (suolatonta tai vähäsuolaista, itse tykkään ihan pienestä suolaisuudesta), maun mukaan tomusokeria ja reilu parisen desilitraa sulatettuja mustikoita sekä yhden sitruunan raastetun kuoren. Vatkaa huoneenlämmössä lämmennyt voi pehmeäksi sähkövatkaimella ja lisää mukaan tomusokeria aloittaen yhdestä ruokalusikasta ja maistaen. Sokerin voi myös jättää kokonaan pois, itse kaipaan mustikoiden lisäksi hiukan makeutusta. Vatkaa sekaan mustikat ja sitruunankuori.

Voit tarjota voin ihan astiasta tai laittaa sen hetkeksi aikaa voipaperiin käärittynä pakkaseen jähmettymään, leikaten viipaleita tarjolle. Maustevoi säilyy tiiviisti pakattuna jääkaapissa noin viikon ja pakasteessa 1 kuukauden.

Tarjoile esimerkiksi lämpimien pannukakkujen tai paahtoleivän päälle lätkäistynä.

* Kauniin, siistin ja sileän maustevoin saat kun muussaat mustikat ja siivilöit mustikkasoseen voihin. Suvin sottakeittiössä ei näin kuitenkaan tehdä vaan kokonaiset mustikat muussataan voihin ja runtataan pakettiin vähän miten sattuu. Herkullista silti.

Lisää aamupalavinkkejä löydät tämän linkin takaa.

*

Making blueberry and lemon butter for breakfast.

 

Kommentit

Hartiajännitys

Oi pitääpä kokeilla! Toinen herkullinen yhdistelmä syntyy voista ja sekaan litistellyistä tyrnimarjoista. Ihan huippua varsinkin saaristolaisleivän päällä! :)

Pirita

 

Ohoh, mikä idea! Täältä tätä keittiöinspiraatiota saa aina ämpäritolkulla ammennettavakseen, kiitos taas! Kokeilenpa mustaherukasta, sitä löytyy vielä pakkasesta (kaikki muut viime kauden marjat on jo popsittu aikoja sitten, äh!). Viikonloppuna olen aikeissa kokeilla jookostakookosta.comista bongaamani synnittömät aamiaispannarit, joten tätä kaveriksi. Veikkaan, että tulee aika syntisen hyvää.  
 
Ja kuvat on jälleen u-pei-ta. Ekassa kuvassa oletin ensin olevan jotain punajuuresta, johon olen vähän vahingossa hurahtanut ihan hiljattain. Täytyykin kaivella sun blogiarkistoja, jos löytyisi jotain kivoja punajuuriohjeita kokeiltavaksi. :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Iso Kiitos aamupalasarjastasi. Olen aina ollut valtava aamupalojen rakastaja, mutta niin vain omatkin aamiaistottumukset on aika vakiintuneet. Vinkkisi ovat olleet selvästi ns. suomalaisesta aamupalasta poikkeavia mutta ei liian vaivalloisia tai kaukaahaettuja.

Ja, nyt vain tuli mieleen, että näin turkulaisena kuulen mielelläni joskus jos olet tehnyt hyviä löytöjä tietystä turkulaisesta ruokakaupasta, torilta tai muuta!

Kiitos vielä! :)

- Anni

Anathalia (Ei varmistettu) http://www.scavengenius.com/

This is so pretty and looks delicious!

Suvi sur le vif

Ulla: mulla olis sekä saaristolaisleipää että tyrnejä pakastimessa, pistänpäs mieleen ja maistelen. Paljon kiitoksia vinkistäsi!

Pirita: synnittömät aamiaispannarit kaipaavat jotain hiukan synnillistä :-) Ja punajuuriohjeita multa ei taida löytyä kuin siihen kosteaan kakkuun, ihme kyllä vaikka itse punajuurista tykkäänkin. Minun on pitkään jo pitänyt kokeilla paahtaa punajuuria balsamicon kanssa uunissa ja tarjota ne tavallaan salaattina tuoreen basilikan ja buffalomozzarellan kanssa. Punajuuririsotto pehmeällä vuohenjuustolla ja timjamilla on kanssa yksi ruoka yli muiden.

Anni: kiitos paljon, käytän aina suht paljon aikaa aamaijuttujen metsästämiseen ja yritän pistää eteenpäin juttuja, joista innostun henkilökohtaisesti. Ja täytyy sanoa että tämä sarja on ollut itsellekin hyödyllinen, en taatusti olisi kokeillut kaikkea jo tehtyä jos tämä sarja ei antaisi pontta touhuun. Mutta onneksi antaa! Ja mää pistän vinkkisi Turkuilusta korvan taakse!

Anathalia: thank you, wild blueberries have a fantastic color, though they tend to mess everything up from the fingers to kitchen counters :)

VITAmine siirappi (Ei varmistettu) http://blueberriesshop.wordpress.com/

Blueberry Ice Pops

Ingredients:

5 Cups fresh blueberries
1/2 Cup sugar
1 Tablespoon lemon juice (ideally freshly squeezed)

Instructions:
1. Add all ingredients, along with 1/2 cup cold water, to a blender. Puree until smooth. Place a fine-mesh sieve inside a large bowl and strain mixture through it. Use a rubber spatula to press down as much of the liquid as you can. Discard solids in sieve. You should have a about 3 cups of the blueberry mixture; add more water and stir a little if it’s less than that.
2. Divide the blueberry mixture evenly among the ice pop molds or whatever else you’re using. Place wooden sticks in each mold and freeze for 3+ hours.
3. When frozen, dip the bottom of molds in warm water for just 2-3 seconds to release.

Kommentoi