Aamupalalla / At the breakfast table

 

 

Tämänkertainen resepti sai minut erityisen innostuneeksi. Eli suomeksi: tomaatteja luvassa!

Kyseessä on Mark Bittmanin resepti tomaattihillolle, jonka löysin The Wednesday Chefin kautta. Hain ison kasan tomaatteja edullisesti torilta ja pistin hilloten. Löysin myös keltaisia tomaatteja ja näin heti mielessäni kultaisena hohtavan hillopurkin. Muutin alkuperäistä ohjetta omaan makuuni vähentäen hiukan sokeria, sekä ja vaihtaen itselleni tällä hetkellä hiukan liian mausteiset ja syksyiset mausteet tuoreeseen rosmariiniin ja inkivääriin. 

Hillon maku yllättää, vaikka jo nimen pitäisi kertoa sen olevan makeaa. Aivot yrittävät selittää jotain pastakastikkeesta, mutta maku on makea ja pehmeä. Tomaattihilloa voisi esimerkiksi nauttia aamiaisleivän päällä etelä-eurooppalaisesti voin ja maitokahvin kera. Hillo sopii myös erityisen hyvin juustojen kylkeen tai sellaisenaan paahdetun leivän kanssa syötynä. 

Tomaattihillo

1 kilo kypsiä tomaatteja
2 dl sokeria
2 rkl sitruunan tai limen mehua
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 tl suolaa
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

 

Pilko tomaatit karkeiksi paloiksi, poista kannat. Yhdistä kaikki reseptin ainekset paksupohjaisessa, keskikokoisessa kattilassa ja lämmitä seosta keskilämmöllä kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä, jotta seos kuplii hiljalleen ja sekoittele n. 10 minuutin välein pohjia myöten. Sokerista hilloa kannattaa pitää silmällä: se ei saa kiehua liian lujaa ja ilman sekoitusta hillo saattaa jäädä pohjaan. Muhittele hilloa 1 tunnin ajan ja tarkista seoksen tila, anna   muhia tarvittaessa kunnes neste on hävinnyt ja seos on muuttunut hillomaisen paksuksi - jäähtyessään tomaattihillo muuttuu vielä kiinteämmäksi.

Jos haluat hillon säilyvän kauemmin, kaada se kuumana sterilisoituihin lasipurkkeihin. Muussa tapauksessa jäähdytä hillo, siirrä kannelliseen purkkiin ja kanna jääkaappiin. Näin hillo säilyy hyvänä noin viikon. Kilosta tomaatteja tulee reilut 4 dl valmista hilloa. 

*

So excited about my new breakfast crush: this tomato jam  by Mark Bittman, found through the lovely Wednesday Chef.

 

 

Kommentit

Enne/Casa-X (Ei varmistettu) http://casa-x.blogspot.fi/

Ohhoh, tämä vaikuttaa täydelliseltä. Omasta tomaattipuskasta voisi irrota vielä juurikin tuon kilon verran tomaatteja, enkä voisi kuvitella niille parempaa käyttötarkoitusta. (Itsekasvatettuja kun haluaa vähän säästellä spesiaalikäyttöön.) Ja siis mainittiinko täällä juustot? Kokeiluun!

Suvi sur le vif

Ihanaa jos kokeilet :) Hillosta saa tosiaan muunneltua maustamalla varsin erilaisia versioita, esimerkiksi chiliä lisäämällä hillo muuntuu enemmänkin suolaisten ruokien kaveriksi.

Kommentoi