Keittiössä / In the kitchen

Suvi sur le vif

 

 

Olen nyt pariin kertaan löytänyt kaupasta lehtipersiljaa, mutta en ruukussa vaan rucolan tapaan pakattuna muovirasiaan. Ruukussa pakkaa olemaan yleensä varsin vähän itse varsinaista yrttiä, ja kiposta riittääkin moneen, moneen ruokaan tai vaikka alakuvan pistou-tahnaan. Ranskalainen pistou tehdään yleensä basilikasta, mutta minä käytin tilalla persiljaa. Valmis tahna muistuttaa pestoa, mutta maistuu vahvemmin valkosipulille, eikä siihen tule yleensä parmesaania tai pähkinöitä. Pari valkosipulinkynttä ja ripaus suolaa hierotaan morttelissa tahnaksi, lisätään sekaan ainakin pari kolme isoa kourallista lehtipersiljaa ja yhden raastetun appelsiinin kuoriraaste. Ainekset hierotaan karkeaksi tahnaksi ja löysennetään sopivalla määrällä oliiviöljyä, kunnes koostumus on mielekäs. Aion käyttää tämän oman satsini huomiseen perunasalaattiin, joten lisäsin mukaan vielä puolikkaan sitruunan mehun, koska kaipaan perunasalaattiin aina kirpeyttä.

Yläkuvan salaatti on varsin suosittu salaattikombo, jota uskaltauduin nyt vasta itse kokeilemaan. Lautasella on pippurista villirucolaa, 1 veriappelsiini* kuorittuna ja viipaloituna, sekä palanen murusteltua fetajuustoa. Haluan yleensä salaattini ilman hedelmiä, traumat ovat tulleet koulujen ananas-kaali-appelsiini-puolukka-raaste sörsseleistä, omaan suuhuni makea hedelmä ei vain oikein istu perinteiseen raastesalaattiin. Rucola ja kirpeän makea appelsiini tekevät suussa jännän poikkeuksen, jota suolainen feta täydentää ihmeellisen hyvin. Mukana on vielä oma lisäni; paahdetut mantelit ja salaattia maustaa vain loraus oliiviöljyä. Sanomattakin selvää on tietysti se, että rucolan pitää olla terhakkaa ja maistuvaa, appelsiinin mehukas ja fetan hyvää. Suosin itse aina vuohenmaitofetaa, kun siihen törmään kaupassa.

*Olin innoissani kun kaupassa oli veriappelsiineja. Lopputulos oli kaksi hiukan punertavaa veriappelsiinia ja muuten täysin tavallisia appelsiineja, joskin hyvänmakuisia. Kaipaan kuitenkin Sisiliassa syömiäni, oikeasti tumman verenpunaisia, hullun makeita veriappelsiineja.

 

*

 

Making a pistou from flat leaf parsley, olive oil and garlic, with the addition of orange zest. I also added lemon juice since I am using this batch for a potato salad and I always like tangy dressings with my potatoes. Also, eating a winter-y salad with arugula, orange, feta and toasted almonds.

 

 

 

Kommentit

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Pistouta perunasalaattiin, kuulostaa huipulta! Minulla oli tarkoituksena tehdä tavallista kirkasta, fetalla maustettua perunasalaattia, mutta tuo alkoi nyt houkuttelemaan. Jotenkin nyt joulun jälkeen kaikki yrtit maistuvat ihanan raikkailta!

Suvi sur le vif

Nyt salaattia tehneenä suosittelen lämpimästi! Keitin ensin pieniä perunoita kuorineen melkein kypsäksi, jäähdytin, puolitin perunat ja heitin kuumaan uuniin öljyllä valeltuna, jotta perunat tulisivat mahdollisimman rapeiksi. Sitten vaan kuumien perunoiden sekaan kastike, jotta imevät mahdollisimman paljon makua. Pieni jäähdytys ja sekaan rucolaa ja kapriksia, suolan tarkistus - ja ääntä kohti. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Lehtipersilja kannattaa ostaa Lähi-idän ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista, esim. Alan Shopista Aninkaistenkadulta saa ihan valtavan nipun suunnilleen eurolla. Paras päivä persiljaostoksille on keskiviikko, jolloin tuoreet vihannekset saapuvat kauppaan.

Suvi sur le vif

Hei sinä Vierailija, kiitos ihan hurjasti hyvästä vinkistä! Tuttu onkin vinkannut tuosta samasta kaupasta, nyt en voi olla menemättä seuraavana keskiviikkona.

Kommentoi