Kesäklassikko / Pasta with tomatoes

 

Tämä pasta on yksi arkemme eniten tehdyistä ja pidetyistä aterioista. Tiedustellessani mieheltä hänen ruokatoivettaan, saan yleensä vastaukseksi tomaattipastan. Talvella käytän kirsikkatomaatteja ja lisään silloin tällöin mukaan myös pestoa, mutta kesällä tämä on parasta mahdollisimman yksinkertaisena: kypsät tomaatit, valkosipuli ja vastaraastettu suolainen pecorino muodostavat yhdessä täydellisen liiton. Voit toki käyttää myös parmesaania, itse olen mieltynyt pecorinon suolaisempaan ja kirpeään makuun. Jos käsillä on tuoreita yrttejä, ne ovat piste ii:n päälle. 

Tomaattipasta on supernopea ja helppo valmistaa, mutta vielä helpompi törvätä. Laadukas kuivapasta (De Cecco on suosikkini), pastan kunnolla suolattu keitinvesi, hyvä oliiviöljy, sekä pastan ja kastikkeen yhdistäminen pannulla (älä jätä tätä väliin!) ovat keinoja, jotka muodostavat hyvän maun. Sekä luonnollisesti kypsät, tuoreet tomaatit. En suosittele halvinta mahdollista pastaa tai valmiiksi pussiin raastettua parmesaania, simppelit maut eivät oikein pysty kätkemään mauttomia aineksia. 

Simppeli tomaattipasta (neljälle)

à 500 gr kypsiä tomaatteja
Oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Kourallinen raastettua pecorino-juustoa
500 gr hyvää kuivapastaa
Suolaa keitinveteen

Laita iso, vedellä täytetty kattila levylle ja napsauta lämmöt päälle. Laita paistinpannu valmiiksi toiselle levylle ja pilko tomaatit karkeasti silpuksi, leikkaa kannat pois. Lorauta 2-3 rkl oliiviöljyä paistinpannulle ja laita levy kuumenemaan.

Ajoita homma niin, että heität pastan kiehumaan samaan aikaan kun napsautat paistinpannun päälle, jolloin kastike on sopivasti valmista. Suolaa kiehuva pastavesi reilusti merisuolalla ja heitä pasta kattilaan, kiepauta tarvittaessa kauhalla irtonaiseksi. Jos pakkauksessa neuvotaan keittämään pastaa 8 minuuttia, keitä 7 minuuttia, valuta (ota samalla keitinvettä talteen noin 1 dl) ja nakkaa valmis pasta paistinpannulle tomaattien kanssa, jolloin se kypsyy loppuun ja imaisee tomaattien maut itseensä.

Valuta pilkotuista tomaateista suurimmat nesteet pois ja nosta ne pannulle. Paistele tomaatteja kuumalla pannulla, kunnes pannulle tuleva neste haihtuu pois melkein kokonaan. Napsauta levy pienemmälle ja lisää tomaattien joukkoon 1-2 valkosipulinkynttä, sekoita valkosipulit tomaattien joukkoon ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Napsauta lämpö pois ja lisää valutettu pasta pannulle tomaattien sekaan ja kiepauttele ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä pieni loraus kerrallaan, jotta pasta on kosteaa, mutta ei vetistä. Pyöräytä sekaan kourallinen pecorino-juustoa, tarkista pastan maku ja tarjoa kuumana. Suolan tarve kannattaa tarkistaa vasta juuston lisäämisen jälkeen, koska pecorino on jo itsessään suolaista. 
 

*

One of our favorite dinners is pasta with tomatoes, garlic and pecorino. 

 

 

 

Kommentit

annemi

Tomaattipastat ovat ihania. Niin kaunis ja yksinkertainen annos, jälleen :)

annemi

Tomaattipastat ovat ihania. Niin kaunis ja yksinkertainen annos, jälleen :)

Suvi sur le vif

Ei ole tomaatin, pastan ja tomaattipastan voittanutta :-) 

Shelley Draven

Kauniin ja herkullisen näköistä. :)

Tekee ihan mieli tehdätuota itse.

Suvi sur le vif

Kiitoksia, toivottavasti pasta pääsee ruokapöytääsi! :) 

Kakkupuutarha (Ei varmistettu) http://kakkupuutarha.tumblr.com

Näyttää ihanalta! Juuri Roomasta palanneena pastaa on tullut maisteltua runsaasti, ja tämä versio tomaattipastasta vaikuttaa mukavan kevyeltä noihin Italiassa kohtaamiini tuhteihin tomaattikastikkeisiin verrattuna. Eipä niissäkään valittamista ollut, mutta vaihtelu virkistää!

Kommentoi