Kesäpöydässä: lohicarpaccio / At summer table: salmon carpaccio

 

Lohicarpaccio kuumana kesäpäivänä on ihan mahtava alkuruoka. Carpaccio tarkoittaa ohueksi siivutettua raakaa lihaa tai tässä tapauksessa kalaa. Tosin lisäsimme sitruunan noin 10 minuuttia aikaisemmin kuin söimme, joten carpacciomme oli hyvässä vauhdissa muuttumassa cevichen (sitruunalla raakakypsytettyä kalaa) muotoon mutta kalan hienoinen kypsyminen ei haitannut ollenkaan, se muutti rakenteen todella pehmeäksi.

Kun haluat valmistaa carpacciota, varmista ensin kalakaverisi tuoreus. Tarvitset sashimi-laatuista, mahdollisimman tuoretta lohta. Kauppiaalle kannattaa siis ehdottomasti mainita, että haluat syödä kalasi raakana. Kesällä kala kannattaa myös pakata kylmäkallen tai pakasteiden kanssa ja toimittaa mahdollisimman nopeasti jääkaappiin.

Kahdelle henkilölle riittää alkuun mainiosti 100 grammaa lohifileetä per nenä. Kalaa kannattaa pakastaa hetken aikaa ennen tarjolle leikkaamista, jotta saat mahdollisimman ohuita viipaleita. Totuuden nimissä minulla ei ollut käytössä fileerausveistä, jolla olisi saanut kauniita ja isoja, ohuita viipaleita. Ohuet viipaleet ovat herkullisempia suussa kuin paksut viipaleet raakaa kalaa.

Valmistus menee varsin suoraviivaisesti: leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi lautaselle, lorauta päälle hyvää oliiviöljyä, sitruunaa, ripottele suolaa ja mustapippuria, tuoretta rucolaa ja isoja kapriksia. Jos tahdot että sitruuna ei kypsennä kalaa ollenkaan, leikkaa tarjolle sitruunaviipaleita ja purista mehu kalalle vasta kun haarukka ja veitsi ovat tukevasti käsissä.

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun nautin kypsentämätöntä kalaa pelkästään ja maku oli ihan mahtava! Kun lohi on tuoretta, kalamaisuus ei puske läpi vaan maku on puhdas, raikas ja merellinen.

Lohen kera voi tarjoilla hyvää, tuoretta maalaisleipää ja lohen voi maustaa myös vaikka sitruunaisella aiolilla, vinaigretellä, parmesaanilastuilla tai vaikka tuoreella piparjuurella.

*

Making salmon carpaccio with lemon, good olive oil, arugula and capers. Simple tastes, quality ingredients and it all tastes amazing.

 

Kommentit

retromoderni (Ei varmistettu) http://retromoderni.blogspot.fi/

Upeita kuvia ja täytyy kokeilla lohicarpacciota, olen hulluna kalaan.

Suvi sur le vif

No minä olen kanssa hulluna kalaan; rakastan graavikalaa, kylmäsavustettua kalaa, sushia, ihan kypsääkin kalaa tottakai.. :) Ja täytyy sanoa että raa'an kalan tarve oli kyllä suuri, koska mies ei välitä sitten mistään kypsentämättömästä. Joten sushia tai graavikalaa tässä taloudessa ei oikein pääse tekemään kun toinen on muuten naama rutussa vieressä.

Kommentoi