Sitruunaleipä / Lemon bread

 

Tässä ohje lupaamaani leipään. Ohje on Glorian ruoka&viinistä. Ohjeistuksessa mainitaan taikinasta tulevan joko 12 sämpylää tai kaksi leipää, minä teen aina yhden jättiläisleivän. Leipä vaatii aikaa ja hiukan käsivoimia jos vaivaat omin kätösin, siispä suhtaudu tuotokseesi rakastavasti ja nauti se hyvän voin kanssa. Sitruunan makua voisi muuten vielä vahvistaa maustamalla voin sitruunankuorella ja vaikka tuoreilla yrteillä. Nauti uunituoreena; yksinään tai vaikka jonkin herkullisen keiton kanssa.

* Ohje tuntuu kilometrin pituiselta mutta itse tekemistä ohjeessa on vähän ja taikina on helppo käsitellä.

Sitruunaleipä

Päivä 1

7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

2-3 tl suolaa (aika paljon, itse laitan hiukan vähemmän)

1/2 pss kuivahiivaa

2 ja 1/2 dl lämmintä vettä

1 dl maustamatonta jogurttia

1/2 dl oliiviöljyäPäivä 2

1-2 luomusitruunan kuori

vehnäjauhoja

Päivä 1

Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Lisää kädenlämpöinen vesi, jogurtti ja oliiviöljy. Vaivaa taikina yleiskoneella, 10 minuuttia pienellä nopeudella riittää. Jos vaivaat taikinan käsin, voitele kädet tilkalla oliiviöljyä ja tuplaa vaivaamisaika. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, kuitenkin niin kimmoisaksi, että se irtoaa hieman kulhon reunasta. Aloita siis 7 desillä jauhoja ja lisää kunnes saat oikean rakenteen. (Minä tyydyn yleensä vain 7 desiin.)

Laita taikina kannelliseen, öljyttyyn astiaan ja anna kohota jääkaapissa vähintään yön yli. ( Itse käytän taikinakulhoa ja paksua liinaa kulhon päällä)  Halutessasi voit kohottaa taikinaa viileässä pidempäänkin. Kun taikina saa kohota kylmässä hitaasti, siihen tulee enemmän makua.

Päivä 2.

Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja painele se levyksi. Jos taikinasi tarttuu käsiin, hiero käsiin tilkka oliiviöljyä. Lisää raastettu sitruunankuori tasaisesti taikinalevyn päälle. Taittele taikinalevy pitkittäin ja poikittain. Vaivaa taikinaa hieman työpöydällä, jotta sitruunankuori sekoittuu tasaisesti. (Itse pyörittelen sitruunan varsin epämääräisesti taikinamöllykkään)

Jaa taikina haluamasi tavalla tai tee yksi leipä (puoliksi - kaksi leipää, 12 osaan - kaksitoista sämpylää jne) Pyöritä leipä/leivät palloiksi ja halutessasi muotoile ne soikean sitruunan muotoiseksi. (Itse teen perinteisen pyöreän)

Kohota leipiä liinan alla vähintään 1 tunti, mielellään pidempäänkin. Leivät saavat kohota kaksinkertaiseksi. Viillä kohonneiden leipien päälle viilto terävällä veitsellä. Kun laitat leivät paistumaan, heitä kuuman uunin pohjalle noin desi vettä, jotta leipiin tulee rapea kuori (vaihtoehtoisesti voit laittaa kiehuvaa vettä kulhoon uunin pohjalle.) Paista leipiä 225 asteessa noin 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyys koputtamalla pohjaa. Kun leivästä kuuluu kumea ääni, se on kypsä.

*

Making the lemon bread that I mentioned yesterday.

 

Kommentit

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Herkullisen näköinen leipä, menee ehdottomasti kokeiluun! Muutenkin pitäisi leipoa enemmän leipää. Minulla on ruisjuurikin taas tekeytymässä, josko tällä kertaa onnistuisi sen kanssa leipominen, aiemmin juuri on aina menehtynyt huonon hoidon seurauksena :D

Hosuli
Hömppäblogi

Aivan upea tuo alempi kuva. Vau.

Suvi sur le vif

Sini: täytyy tunnustaa että olen kaksi kertaa pistänyt ruisjuuren tekeytymään ja molemmilla kerroilla olen laiskuuttani päästänyt sen menemään huonoksi. Kyllä minä vielä aion saada sen tehtyä! Tsemppiä juuren tekemiseen! :-)

Hosuli: täällä Turussa oli eilen hetken ihan maaginen ilma, sumua ja auringonvaloa. Tuo kuva on meidän lähipuistosta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, kerrotko vielä, kuinka paljon yhdessä kuivahiivapussissa on hiivaa (grammoina)? Kiitos!

Suvi sur le vif

Vierailija: käyttämissäni kuivahiivapusseissa on 11 grammaa.

Kommentoi