Ladataan...
Suvi sur le vif

Tässä taloudessa tykätään nuudeleista. Yksi nopeista arkiruokasuosikeistamme ovat nuudelit valkosipulilla ja parsakaalilla höystettynä. Ruokalaji tunnetaankin meillä Nuudelsson-nimellä. Selailin ruokasivuja pohtien Uuden vuoden ruokaa; halusin jotain raikasta, maistuvaa ja makumaailmaltaan kaukana joulusapuskoista olevaa. Törmäsin Saveurin artikkeliin 'onnea tuottavista' Uuden vuoden ruokalajeista ja innostuin tästä Momofukun reseptistä, jossa nuudelit tarjottiin kevätsipulin ja inkiväärin kera. Reseptissä mainittiin vielä pikamarinoidut kurkut ja metsästin senkin ohjeen netistä.

Ruokajutut eivät täällä keittiössä mene aina ihan mallikkaasti, kuten nyt. Kummastelin hiukan reseptin mittasuhteita. Kastikkeeseen tulee vähän nestettä ja paljon kiinteää ainesta joka ei minusta toiminut ollenkaan, kevätsipulit ja inkiväärit olivat suurena määränä väärällä tavalla hyökkääviä. Menin vielä vihreän himossani lisäämään annokseeni korianteria ja ekstramäärän höyrytettyä parsakaalia. Ihan liikaa vahvoja makuja! Alla resepti omien mieltymyksieni mukaan, lopputulos on korjattuna vallan mainio ja taitaa jäädä meillä luottoresepteihin. Näes onnea tarvitaan pitkin vuotta!

* Alkuperäisessä ohjeessa käytetään ramen-nuudeleita ja sherryviinietikkaa. Minä käytin tavallisia munanuudeleita koska niitä oli helposti saatavilla ja korvasin viinietikan valkoviinietikalla. Riisiviinietikka on ehkä hiukan mietoa tähän.

Tarvitset yhteen annokseen kastiketta kourallisen pilkottua kevätsipulia, yhden ruokalusikan raastettua inkivääriä, puoli desiä rypsiöljyä, ruokalusikallisen japanilaista soijakastiketta sekä teelusikallisen sherryviinietikkaa. Itse lisäisin kastikkeeseen omien mieltymyksieni mukaan myös raastettua valkosipulia ja tipan seesamiöljyä. Sekoita kastike ja tarkista maku. Voit lisätä tarpeen mukaan suolaa, etikkaa tai öljyä jos seos on mielestäsi liian voimakasta. Kastikkeessa pitää kuitenkin olla ytyä koska nuudelit ovat itsessään varsin mauttomia. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin verran, jolloin nesteet pehmentävät kevätsipulin makua.

Keitä itsellesi annos nuudeleita ja sekoita kastike kuumien nuudelien joukkoon. Nauti, mielellään villasukat jalassa ja hyvän elokuvan kanssa.

Voit höystää nuudeleita muilla vihanneksilla, esimerkiksi kukkakaalilla, paprikalla, parsakaalilla, kiinankaalilla tai lisätä annokseen paahdettua noria (merilevää.)

Pikamarinoidut kurkut menevät suurinpiirtein näin: Viipaloi yksi kurkku ohuiksi viipaleiksi, nakkaa viipaleet kippoon ja lisää päälle ruokalusikka sokeria ja teelusikka suolaa. Sekoita ja laita jääkaappiin tekeytymään. Nauti nuudeleiden kanssa.

*

I made ginger scallion noodles for making me lucky next year. I got inspired of this recipe from Saveur.

 

 

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Kokosin yhteen tämän vuoden ikuistettuja kokkauksia sekalaisessa järjestyksessä. Varsin pieni osa pääsee kameran eteen mutta on sitä näköjään kaikenlaista tullut puputettua vuoden aikana. En tosin laittanut aivan viimeaikaisia kuvia esille.

Todettakoon, että näistä sapuskoista eritoten punajuurileivät, keväinen parsapizza ja marinoidut kesävihannekset muistuvat mieleen varsin makoisina. Ja salaatti omenalla ja varsisellerillä. Ja nuo kypsistä tomaateista kootut bruschettat. Ihastuin myös täällä Lilyssä leipomaani punajuurikakkuun.

*

I collected some of my food memories into a collage. A lot of things cooked and enjoyed this year.

 

Pages