Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Yksi helpoimmista ja muuntelukelpoisimmista ruokalajeista on italialainen frittata, se passaa myös mainiosti aamupalaksi. Frittataan voi lisätä täytteeksi melkein mitä tahansa jääkaapista löytyy ja mielikuvitus vain sallii. Valmistustavat taitavat hiukan vaihdella, minä teen frittatan Russ Parsonsin ohjeilla hitaasti kypsentäen ja heivaan koko pannun lopuksi uuniin grillivastusten alle. Lopputulos on kuohkea ja mehevä ja frittataa ei tarvitse (onneksi) käännellä kertaakaan.

Lempitäytteeni on juuston ja tomaatin yhdistelmä, tässä kyseisessä frittatassa on mukana terttutomaatteja ja tuorejuustoa. Täytteeseen voi ujuttaa kaikkea juustoista, lihasta, kalasta tai kasviksista lähtien. Kausiajattelulla frittataan sopisivat juuri nyt vaikka kypsennetty, kuutioitu kurpitsa, lehtikaali, kevyesti höyrytetyt ruusukaalit, pienet porkkanat tai punajuuret, eiliset keitetyt perunat.. Lopputulos voi olla rento tai fiini, riippuen fiiliksestä ja kaappien sisällöstä.

Teen itse aina reilun annoksen, koska frittata on mainiota myös kylmänä ja kelpaa vaikka lounaaksi salaatin kanssa. Tai sen voi tarjota antipastona.

Frittata

Öljyä
6 kananmunaa
Pieniä tomaatteja
Muutama lusikallinen tuorejuustoa
Tuoretta timjamia
Suolaa
Mustapippuria myllystä

Tarvitset tätä ohjetta varten uuninkestävän paistinpannun, käytän itse valurautaista. Voit varioida koon kanssa ja suhteuttaa kananmunien ja täytteen määrän syöjien ja pannun koon mukaan. 6 kananmunaa ja keskikokoinen pannu riittävät mainiosti esimerkiksi neljälle aamupalaksi, monelle antipastoksi jne. Kovin laakeaa paistinpannua ei kannata käyttää tai frittatasta tulee ohut ja mehukkuus jää hiukan puolitiehen.

Jos käytät täytteeseen esimerkiksi kuullotettua sipulia, kuullota sen ennen kuin lisäät munakasseoksen pannulle. Jos täytteesi eivät kaipaa paistelua, voit asetella ne kostean munaseoksen päälle, jolloin ne uppoavat täytteeseen.

Napsauta levy paistinpannuineen kuumenemaan keskilämmölle ja pistä uunin grillivastukset päälle. Riko kananmunat kulhoon ja vispaa ne kevyesti sekaisin, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munaseos pannulle ja vähennä lämpö miedoksi. Tipauttele munaseoksen päälle halkaistut tomaatit ja muutama teelusikallinen tuorejuustoa. Pistä kansi päälle ja anna olla rauhassa kymmenisen minuuttia tai kunnes frittatan päällä on vielä pieni kerros hyytymätöntä munaseosta. Tuuppaa paistinpannu (ilman kantta) kuumien grillivastusten alle ja kypsennä seuraten noin 5 minuuttia; frittata nousee ja ruskistuu (vain) aavistuksen uunissa.

Ripottele kuuman frittatan päälle tuoretta timjamia ja muutama ropsaus sormisuolaa. Leikkaa viipaleiksi ja nauti.

 

*
 

Preparing a frittata for breakfast. This one had halved, sweet tomatoes, cream cheese and fresh thyme.

 

 

 

Pages