Ladataan...

 

Vanhempani syövät kotona aamupalaksi usein tyrnikiisseliä omista pensaista kerätyistä marjoista. Monille kirpeä kiisseli on hiukan liian hapokasta, mutta maku pehmentyy kun mukaan lorauttaa kunnolla maustamatonta jogurttia. Kuvan kiisseli oli vielä aika lirua, koska kaadoin sen hätähousuna kulhoon kuvattavaksi kuumana. Tarjoa siis kunnolla jäähtyneenä.

Meidän äiti ei muuten siivilöi tyrnin kuoria tai siemeniä pois, vaan hän tekee melkeinpä mehukeittomaisen ja löysän kiisselin, jonka surauttaa puolittain sileäksi sauvasekoittimella. Näin tallessa ovat kaikki mahdolliset vitamiinit. Äiti lisää myös illalla mysliä keiton joukkoon, jolloin se on aamulla turvonnut tuorepuuromaiseksi.

Tämä tyrnikiisselin ohje on peräisin Kansallisbalettitanssija Sara Saviolalta. Käytän itse vaniljan tilalla yhden tuoreen appelsiinin mehun.

 

Tyrnikiisseli

300 gr tyrnejä
6 dl vettä
1-2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 appelsiinin mehu
(tai 2 tl vaniljasokeria)

Laita tyrnit kattilaan, lisää vesi ja kiehauta. Siivilöi marjat pois mehusta. Tyrnejä kannattaa painella siivilässä kauhalla, jotta saat kaiken mehun talteen. Laita mehu kattilaan, lisää sokeria maun mukaan ja kiehauta. Sekoita perunajauhot vesitilkan kanssa sekaisin, ota kattila pois levyltä ja kaada perunajauhoseos rauhallisesti mehun sekaan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila sen ajaksi levylle, että kiisseli pulpahtaa ja ota pois. Purista mukaan appelsiinin mehu ja ripottele kiisselin päälle sokeria, jotta siihen ei muodostu kuorta.

Tarjoa maustamattoman jogurtin kanssa, mukaan sopii myös granola tai ihan perinteinen mysli.

 

*

Making sea-buckthorn kissel for breakfast. I always serve it with natural yogurt.

 

 

Pages