Lapselle kehuja

Sydän huokaa
Voiko lapsen kehua pilalle?

Omassa lapsuudessa kehut olivat harvassa. Siitä huolimatta on ollut kuitenkin helppo oppia vanhemmudessa kehumaan omaa lasta.  Koska minkäänlaista mallia tähän en ole omasta lapsuudesta saanut, olen miettinyt miten kehun lastani oikealla tavalla. En halua, että lapsella tulee itsestään väärä käsitys, eikä häntä motivoi enää tehdä töitä kehittyäkseen jos kehun häntä vääristä asioista.
 

Saako toisten lapsia kehua?

Kerran erehdyin sanomaan toisen äidin lasta kauniiksi ja hän oli sitä mieltä, että ei lapsen ulkonäköä kannata kehua vaan sanoisin mielummin miten fiksu ja älykäs tämä on. Se, että lasta kehuu kauniiksi ei tarkoita, että tämän itsetunto rakentuisi pelkän ulkonäön varaan. Olen sitä mieltä, että lapsi tarvitsee myös ulkonäöstään kehuja, jotta tälle kasvaa terve kehonkuva itsestään ja itsetunto vahvistuu. Kyllähän se nyt minäkuvaan vaikuttaa jos ei ulkonäöstä saa omilta vanhemmilta kehuja. Sitä jää miettimään enkö ole kaunis tai kelpaa tämän näköisenä.

Kuinka nuorena lapsilla on ulkonäköpaineita? 

Oli järkyttävää todeta, että 4-vuotiaillakin voi olla ulkonäköpaineita. Ipana ei nimittäin kerran suostunut laittamaan tiettyjä housuja jalkaan koska; "Kaverit voi nauraa mulle". Tämä vaihtoi myös sukat toisiin ennen kun kaverit tuli kylään, koska pelkäsi heidän nauravan sukille. Hän oli vielä itse saanut valita ostohetkellä kyseiset vaatteet. Sanoin, että housut ja sukat on tosi hienot ja kaveritkin varmasti ajattelee samoin. En kertakaikkiaan ymmärtänyt mistä ipana on moisen keksinyt. En koskaan päivittele mustia silmienalusiani tai vatsaani ipanan kuullen tai mieti ääneen kehtaako näissä vaatteissa mennä ihmisten ilmoille. Valitettavasti näitä vaikutteita tulee ympäristöstä, eikä vanhemmat pysty yksin vaikuttamaan itsetuntoon. Tämän vaate-episodin jälkeen vastaavaa ei onneksi ole tapahtunut ja ipanalla on olleet vaatteet käytössä.
 

fiksu ja älykäs lapsi

Mitä tulee fiksuksi ja älykkääksi kehumiseen, painotan sen lisäksi ahkeruutta, yrittämistä ja sen hetkistä toimintaa enkä pelkästään lopputulosta. 
Esimerkiksi jos lapseni piirtää minulle kuvan voin kehua miten hienosti piirtäminen on kehittynyt kun raajat menee jo oikeille paikoille ja miten varmaotteinen viiva on. Minusta on ihana huomata lapseni kehitys uusien taitojen oppimisessa.
Toisena esimerkkinä pelatessamme lautapelejä voin kehua miten kärsivällinen hän on ollut ja miten mukavaa on hänen kanssa pelata, voitti kuka tahansa. 
Tällä kehumisella toivon lapsen kiinnostuvan kehittämään itseään ja  innostuvan yrittämään uusia asioita rohkeasti pelkäämättä epäonnistumista.

lapsen hakee hyväksyntää vanhemmiltaan.

Ipana usein varmistaa vilkaisulla minuun päin näenkö mitä hän on tekemässä ja hänen katseestaan näkee miten hän hakee hyväksyntää toiminnalle. Voi olla, että joissain tilanteissa riittää ihaileva ja hyväksyvä katse. Tykkään antaa kannususta ja kehuja ipanalle, mutta sanon myös joissain tilanteissa, että ei ole pakko tehdä, koska huomaan, että lapsi ottaa kannustuksen liian painostavsti. Toivon, että nämä kaikki rakentavat lapselle hyvän itsetunnon ja oikeanlaisen käsityksen vahvuuksistaan. 
 
Päivän päätteeksi haluan, että ipana menee nukkumaan hyvillä mielin tuntien olonsa tärkeäksi, kallosarvoiseksi ja rakkaaksi ehdoitta juuri sellaisena kuin on. 
 
 
 

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Kehuminen on ehdottomasti tärkeää. Ja kyllä meillä kehutaan kauniiksi, söpöliiniks jne. Tai onpas se nätti mekko. Piirustuksista sanotaan, että on hienoja ja lapsen hyppiessä, pyöräillessä jne. että hienosti menee. Sellainen peruskehuminen ei tee lapsesta ylpeää ja itserakasta, vaan vahvistaa sitä, että minä osaan ja olen hyvä näin. Liiallinen turha maasta taivaisiin joka asiassa kehuminen taas voi olla haitallista. Jos muksu myöhemmin osallistuu Idolsiin eikä oikeasti osaa yhtään laulaa, voi tuomareiden kommentit olla aila kova pudotus äidin hehkutusten jälkeen. :D

Kommentoi