Psyykkinen sairaus ja parisuhde

Sydän huokaa
Pitkäaikainen sairastaminen parisuhteessa voi olla kova paikka puolisolle.

Varsinkin kun sairaus ilmenee suhteen aikana ja edellisestä kerrasta sairaana on niin pitkä aika, että luulin toipuneeni lopullisesti. Eipä näitä asioita voi ennustaa ja suunnitella. Ei se itsellekään helppoa ole ja vaatii tietyllä tavalla oman sairauden peittelyä kun toinen ei tunnu ymmärtävän sitä. En halunnut myöntää itselleni, että masennus on taas uusiutunut ja aluksi jopa kielsin sen, koska hävetti. Oloni kuitenkin paheni vaivihkaa ja tajusin lopulta mistä tässä on kyse.


Oman toimintakyvyn heikkeneminen vaikuttaa paljon parisuhteeseen monella tapaa.

En kykene panostamaan yhteiseen aikaan ja seksuaalisuus kärsii ja toimintakyvyn heiketessä kotiöiden tekeminen ei aina mene ihan tasan ja yhteinen arki vaikeutuu. Puolison rooli tukijana on tässä vaiheessa tärkeää. 
Sairastavan rinnalla puoliso voi miettiä onko minusta edes tukemaan toista. Sairauteen voi joko sopeutua tai kieltää sen. Omani valitsi jälkimmäisen ja halusi vain draamatonta helppoa arkea ja teki tämän jo tapailivaiheessa selväksi. Sitähän me kaikki haluamme. Kaikki ei vaan ole niin mustavalkoista.


Masentuneena sitä alkaa miettiä, että onko tämä negatiivinen mieliala ja lamaantuneisuus minun normaali olotila ja persoonallisuus, ja hyvät tasaiset vaiheet elämässä tuntuu vain illuusiolta joka ei ole osa minua. Onko minusta tullut eri ihminen mihin kumppani minussa tutustui?
Itse koen suurta syyllisyyttä sairastamisesta ja koitan olla kotona niinkuin kaikki olisi hyvin. Romahdukset on sitten tapahtuneet kodin ulkopuolella. Tähän voi vaikuttaa paljon puolison suhtautuminen sairauteen. Oikeanlainen tukeminen ja kannustus helpottaa arkea, mutta meidän tapauksessa ymmärtämättömyys, pakkoreipastus ja sopeutumattomuus tilanteeseen ajoi minut vaikeaan tilanteeseen, jossa en saanut rauhassa sairastaa vaan minun piti kyetä tsemppaamaan itseni suorituksiin, joihin en pystynyt, joten tilani huononi. 

Masennus on kuin suhteen kolmas pyörä, joka rikkoo suhteen jos siihen ei osaa suhtautua oikein.

Ihanteellistahan olisi jos saisi tukea, empatiaa ja hellää kannustusta. Siinä varmasti miettii onko raukkamainen sika jos päättää erota masennusta sairastavasta puolisosta. Masentuneen näkökulmasta voin sanoa, että ei pidä pelätä kertoa eromietteitä puolisolle, koska jos ei osaa tukea, on parempi jatkaa eriteille, koska vääränlainen tukeminen (lue painostaminen) on pahinta mitä masentunut voi kokea sairastamisen vierellä. Tämän epäempaattisuuden jo kahdessa suhteessa kokeneena koen, että sairastaminen on helpompaa yksin. Jos puolison asenne on "myötä- ja vastamäessä, mutta mielummin myötämäessä", sen tietää, että on väärän tyypin seurassa.
 

Kommentit

annepa (Ei varmistettu)

Jollain tasolla osaan samaistua molempiin esitettyihin henkilöihin. Olen ollut keskivaikeasti masentunut. Olin silloin sinkku, mutta voin kuvitella, että puolisolla olisi ollut aika vaikeaa. Toisaalta toinen ihminen olisi ehkä ymmärtänyt kuskata minut lääkäriin ennen kuin hoksasin itsekseni, että joo, sitähän voi ihan oikeasti tappaa itsensä (menin omin avuin lääkäriin ennen kuin toteutin yhtään mitään).

Tällä hetkellä taas olen pitkäaikaissairaan puoliso. Se on välillä aika hankalaa, tänäkin keväänä olen kuullut mm. "mitä jos kyllästyt minuun ja lähdet, kun olen niin sairas". Ymmärrän tuommoiset pelot, mutta minulle tulee sellainen olo, että kova on luotto ja perään monta kirosanaa. Se mikä minut (toivottavasti) erottaa sinun puolisostasi on se, että (en ole epäempaattinen mulkku ja) mietin tarkkaan miten ilmaisen itseäni puolisolleni. Uskallan kyllä olla vihainen jne, mutta jos toinen ei jaksa tai hoksaa jotain, niin syynä todennäköisesti on se sairaus eikä silloin voi olla vihainen. Silloin pitää lohduttaa ja auttaa sillä tavalla kuin puolisoni haluaa ja sillä hetkellä tarvii.

Olen pahoillani, että et saa tarvittavaa tukea ihmiseltä, jonka pitäisi olla sinulle läheisin ja luotettavin. Ero taitaa tosiaan olla paras ratkaisu sinun tervehtymisesi kannalta.

Kommentoi