Raamattu ja homoseksuaalisuus

Sydän huokaa


Haluan liberaalina uskovaisena ottaa oman kantani kieltä polttelevaan keskusteluun  Ruotsalan kommentteihin raamatusta ja homoseksuaalisuudesta. Ensiksi haluan sanoa, etten hyväksy omaksi totuudeksi joidenkin kristittyjen tulkintaa Raamatun homovastaisuudesta, joka kuvittelee homouden olevan sairaus joka on parannettavissa. Toiseksi en halua suvaitsemattomilta ihmisiltä kommenttia uskonnollisesta vakaamuksestani. Minä en tuputa sinulle uskontoani eikä sinun tarvitse tuputtaa minulle maailmankatsomustasi.
 
Itse asiaan. Ei tuo Aki Ruotsala ole suoraan sanonut, että "homoseksuaalisuudesta voi parantua." Toimittaja tuossa otsikossa vaan tituleeraa hänen sanoneen niin. 
Ruotsala vain vastasi toimittajan kierosti johdattelemaan kysymykseen, että tietää ihmisen joka on kertomuksensa mukaan muuttanut seksuaalista suuntautumista ja uskoo tämän ihmisen tarinan todenperäisuuteen. Ei vastannut siihen että kaikki maailman homot voisi "eheytyä". Ei missään vaiheessa verrannut homoseksuaalisuutta ja huumeiden käyttöön suoranaisesti, vaan puhui kuulemista elämänmuutoksista vertauskuvainnollisesti. Kyseessä voisi olla mikä tahansa muu elämänmuutos. 

kyllä, Tuo oli minusta erittäin epäkorrektia ja surullista käyttää homoutta ja huumeidenkäyttöä samassa kontekstissa vaikka vertasikin sillä siis elämänmuutosta.

Se ei ole silti mikään oikeutus toimia niin. Nyt olisi syytä Ruotsalan pyytää suoraselkäisesti anteeksi, mutta hän valitsi mielummin asettua uhriksi lynkkaamiselle ja puolustella itseään.
Tästähän se paskamyrsky pääsi valloilleen. Tulee vähän sellainen fiilis, että toimittaja on tässä se homofoobikko joka yrittää peilata haastateltavasta samaa stereotyyppisen kristillisten homovastaisuuden nimissä, vaikka kyllä haastateltavakin vaikuttaa hakoteillä olevan eikä huomannut mihin suuntaan artikkelia halutaan viedä kaupallisuuden ja viihdearvon vuoksi.
Siltikin koko haastattelussa ei puhuttu haastateltavan kokemuksista ja mielipiteistä homouteen liittyen vaan siitä uskooko hän näiden ihmisten kokemuksiin, jotka väittävät "eheytyneen" homoudesta. Luulen hänen tarkoittavan, että jos jotkut yksittäiset tapaukset on "eheytyneet" homoudesta, niihin toisten kokemuksiin pitää uskoa, koska se on tämän kokeneen ihmisen todellisuus, ei muiden. Haluan ainakin uskoa ihmisistä hyvää, mutta voi myös olla, että olen sinisilmäinen ja tulkitsen  Ruotsalan sanat väärin. Tämä tosiaan on vain tätä kyseistä artikkelia koskeva mielipiteeni, joka minulla on myös vapaus muuttaa jos jostain tulee lisää todenmukaista tietoa aiheesta.
 
Mitä tulee tähän "eheytyjään", en usko että tällainen on homo koskaan ollutkaan, koska ei homous ole sellainen asia mistä pitäisi eheytyä. Se on normaalia. Ihan yhtä normaalia kuin heterous. Samoin kuin uskonnosta ei voi eheytyä ateistiksi tai toisinpäin. Toki uskoon voi tulla tai menettää uskonsa, mutta se ei ole eheytymistä kumpaankaan suuntaan. Oli ihminen kokenut mitä tahansa täytyy hänen kokemukseen uskoa ja hyväksyä. Hänellä on voinut heterona olla homoseksuaalisia ajatuksia, jotka hän on kokenut asioiaksi mistä hän voi eheytyä. Uskon, että tästä oli kyse Ruotsalan lausunnossa ja Annin tarinassa, joka koski tätä kyseistä artikkelia. Ja ymmärtämättömyyttä pitää myös ymmärtää. Valitettavasti maailma on pullollaan ihmisiä, jotka eivät ymmärrä muita seksuaalisuuksia kuin heteron. Näille me emme mahda yhtään mitään.
 

Mitä tulee Nuotta kamppanjaan josta myös Ruotsala on mukana edistämässä. Kampanjan arvot ovat ristiriidassa mm. Päätoimittajan Mika Falkin haastattelujen kanssa. Se tapa jolla hän koordinoi kampanjaa, on artikkelien mukaan niin suuressa ristiriidassa, ettei lopulta kukaan ymmärrä mitä kampanjalla haetaan takaa. Tämäkin on ihan jokaisen oman tulkinnan varassa.
 
Liitteen kotimaa24. fi mukaan:
"- Jos joku kokee vetoa samaa sukupuolta olevaan, uskomme, että hänenkin tulisi elää Raamatun sanan mukaisesti."
Sanoisin tähän, että kyllä vaan homoseksuaaleillakin on oikeus uskoa ja elää raamatun sanan mukaan. Raamatun sanat voi jokainen tulkita oman kokemuksen mukaan. Se ei tatkoita, että pitäisi muuttaa itseään. 
" Uskomme, että Jumala voi monella tavalla olla korjaamassa ihmistä. Mutta ei kukaan voi taata, katoavatko homoseksuaaliset tunteet."
Tässäkään ei suoraan sanota mitään homouden eheyttämisestä! Homoseksuaaliset tunteet eivät katoa jos on homo. Homoseksuaaliset tunteet voi ainoastaan kadota heteroilta. Tai heteroseksuaaliset tunteet homolta. Tästähän tässä eheytymisessä täytyy oli kyse. En keksi mitään muuta loogista selitystä. Kenenkään ei tarvitse muuttaa seksuaalista suuntautumistaan. Senkään ei pitäisi olla tabu, että seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua.
"Olennaista on, että kristittynä eläminen ei ole sitä, että seurataan omia himoja. Kristittynä eläminen on Jumalan sanan mukaan elämistä ja toimimista Kansanlähetyksen Nuorisotyön aluekoordinaattori, Nuotan päätoimittaja Mika Falk."
Minulle Jumala on armollinen ja rakastava. Ei rankaiseva.  Täytyy aina muistaa, että Jumalan tahto ei voi olla oman tahdon vastaista. Jos rakastat samaa sukupuolta olevaa, Jumalakin rakastaa sinua. Koska ilman Jumalan rakkautta sinuun, et voi rakastaa muita. Siitä voit jo päätellä, että seksuaalinen suuntautumisesi ei ole väärin Raamatun mukaan. Olet eheä oma itsesi. Jumala rakastaa huolimatta siitä mikä on seksuaalinen suuntautumisesi. Oma tahto kuitenkin voi olla Jumalan tahdon vastaista, mutta tunnistat sen siitä, että se on rakkaudetonta, se on himoa josta ei lopulta saa sitä mitään irti. Sen kyllä tunnistaa sisimmissään jos on terve moraalikäsitys.

 
Nuotan sivuilta lainattu tiedotteet:
"Sensaatiohakuisimman otsikon on tuottanut Iltalehti, joka väittää kampanjavideo rinnastavan homoseksuaalit murhaajiin. Tämä ei ole oikea tulkinta kampanjan luonteesta, jonka tarkoitus on haastaa nuoria olemaan rohkeasti oma itsensä ympäristön painostuksesta huolimatta. Iltalehden väite perustuu yhteen ainoaan tulkinnanvaraiseen ja asiayhteydestään irrotettuun lausahdukseen yli 10 minuuttia kestävällä videolla kohdassa, jossa Anni pohdiskelee laajasti omin sanoin henkilökohtaista elämänmuutostaan ja korostaa Jumalan mahdollisuuksia antaa uusi alku hyvinkin erilaisista elämäntaustoista ja –kokemuksista tuleville ihmisille.

Homoseksuaalit ja heteroseksuaalit ovat yhtä arvokkaita Jumalan edessä, eikä kukaan ole toista parempi tai huonompi. Meistä jokainen tarvitsee Jeesuksen Kristuksen valmistamaa syntien sovitusta omaan elämäämme.
 
"Älä alistu! -kampanjan tarkoitus on:
– Rohkaista seksuaalisuutensa kanssa epävarmoja kristittyjä nuoria luottamaan Raamattuun.
– Antaa ääni vähemmistöön jääneille nuorille, jotka kokevat Jumalan muuttaneen heidän seksuaalisuuttaan.
– Rohkaista nuoria pohtimaan itsenäisesti asioita, yleisestä mielipiteestä huolimatta.
– Kertoa, että jokainen ihminen on äärettömän arvokas Jumalan kuva, seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta."
 
"Kampanja rakentuu yhden nuoren naisen omakohtaiselle kokemukselle. Siitä tarinasta voi jokainen laatia oman mielipiteensä."
 
"Iltalehden väite perustuu tulkinnanvaraiseen ja asiayhteydestään irrotettuun lausahdukseen yli 10 minuuttia kestävällä videolla. Videolla nuori nainen “Anni” pohdiskelee laajasti omin sanoin henkilökohtaista elämänmuutostaan ja korostaa Jumalan mahdollisuuksia antaa uusi alku hyvinkin erilaisista elämäntaustoista ja –kokemuksista tuleville ihmisille. "
 
"Kysymys ei ole rinnastamisesta vaan kontrastin osoittamisesta. Esimerkiksi “Anni” siis nostaa mielestään pahimman mahdollisen synnin tehneen ihmisen eli murhaajan.
Sanatarkasti “Anni” sanoo videolla, 7:00 eteenpäin:
Se ei ole ihmekään, että moni ei voi kuvitellakaan toisenlaista elämää. Ei ole helppo uskoa, että tämmöinen ihme voi tapahtua. Ajatellaan, että se on tämän ihmisen oma olemus ja sisin. Unohdetaan se, että ollaan muutenkin kovin erilaisia kuin Jumala on meidät luonut. Ja sillee, että meissä on se kaikki hyvä, minkä Jumala on meihin luonut, mutta meissä on kaikki se mitä maailma on meihin laittanut. Ja mitä perisynti saa aikaan. Jos kerran joku murhaaja voi tehdä parannuksen niin miksei joku homokin? Niin kuin mä olen itse elävä esimerkki siitä, että tästä puolesta itsestään voi päästä eroon."
 
Kampanjan omilla sivuilla on kerrottu iltasanomien uutisten olevan vääristelty tulkinnanvaraan ja eivät ole saaneet korjausta uutiselle vaikka se ei ole totuudenmukainen. Voimme siis vaan miettiä omaa lähdekritiikkiämme, kuinka totuudenmukaisesti kotimaa ja seurakuntalainen ym lehdet ovat ottaneet jutun käsittelyyn.

On tietysti erittäin törkeästi ja karskisti ilmaistu kontrastin osoittamiseksi homous ja murhaaja samaan kontekstiin kun ne eivät siihen kuulu.

Myös sanavalinta parannuksen tekevästä homosta on raadollinenja epäkunnioittava. Ei ihme että menee tunteisiin. Pitäisi kuitenkin muistaa, että "Anni" puhuu tässä itsestään. Ei muista homoseksuaaleista. Vaikea uskoa, että "Anni" olisi alunalkaenkaan ollut homo. Hän on voinut olla (en löydä suomitermiä) bicurious hetero. Se, että Anni halusi kertoa kampanjan kautta tarinansa, ei tarkoita, että hän tuputtaa sitä kaikille maailman homoille. Sille ei tarvitse yksinkertaisesti antaa mitään arvoa jos ei niin tahdo. Ne ketkä kokevat saavansa siitä vertaistukea, ovat kohderyhmää. Ne jotka siitä loukkaantuvat tietävät itsekin etteivät ole kohderyhmää, joten jos kampanja ei sinua koske, voit yhtähyvin jättää sen noteeraamatta.
 

Nuotan arvojen kohta "antaa ääni vähemmistöön jääneille nuorille, jotka kokevat Jumalan muuttaneen heidän seksuaalisuuttaan" on sellainen, mihin haluaisin antaa mielipiteeni, koska moni tuntuu tulkitsevan senkin hyökkäävästi.

Niinkuin homoseksuaalisuuskaan ei ole tabu, ei saisi olla sekään, että seksuaalisuus voi muuttua. Se on ihan yhtä hyväksyttävää. Kukaan ei ole viemässä kenenkään homoutta pois sillä, että onkin tajunnut olevansa hetero. Samoin kuin heteroidenkaan ei tulisi kokea homoutta uhkana heidän suhteilleen, koska jos se on uhka, silloinhan jomman kumman täytyy olla homoseksuaali. Kukaan ei vastaisuudessa ole viemässä kenenkään heteroutta pois, jos itse tajuaakin olevansa homo. 

Pointti oli, että ymmärrän kummankin puolta ja koen ja toivon, että tässä on kyse kommunikaation puutteesta ja vääristä sanavalinnoista, joka on johtanut väärinymmärryksiin artikkelien ja kampanjan alkuperäksestä tarkoituksesta. Sekin fakta on olemassa, että jokainen tulkitsee Raamattua omalla tavallaan ja jokaisella on oma totuus omasta elämästä. Meidän ei tarvitse elää toisten totuuden mukaan vaan omamme. Siksi on ensisijaisen tärkeää lopettaa toisten tuomitseminen ja jättää se Herran haltuun. Sillä hän on loppupeleissä ainoa joka meidät lopulta tuomitsee. Samaan paikkaan päädytään oli maailmankatsomus mikä tahansa.

 

Satakunnan lehden artikkeliin pääset tästä
Kotimaa24 artikkeliin pääset tästä
Seurakuntalaisen artikkeliin pääset tästä

Nuotta sivuston tiedotteisiin pääset 
tästä
tästä
ja tästä
 
kuva pixbaysta

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Mulle on ihan sama mitä se on sanonut. Mun mielestä tää nykyajan lynkkaus on surullista. Kiitos somen pilataan ihmisten elämä ihan täysin. Teet tai sanot jotain väärin ja kohta sulla ei ole työpaikkaa ja elämäs on pilattu. 

Joo, en hyväksy raiskauksia, ahdistelua, seksin salakuvaamista jne. Mutta nykyään erehtynyt ihminen joutuu katoamaan maan alle ja pysymään siellä. Anteeksi on mahdotonta saada. Kymmeniä vuosia vanhat jutut kaivetaan esiin ja TOKI pitää saada oikeutta ja asiat lopettaa. Mutta tää kaiken julkisuus jne. tuntuu välillä hurjalta.

Mä olen joskus uskonut omalla tavallani. Tätä nykyä en taida enää uskoa mihinkään suuremmin. Mun puolestani kukin uskokoot tai olkoot uskomatta, kunhan ei satuta ketään. 

Ja mitä homouteen tulee. Kuten sanoit, yhtä normaalia kuin heterous. Ei vaikuta taivaaseen pääsyyn jne.

Sydän huokaa

Juu tuo on juuri vaarana, että ihmiset joukkolynkkaa ja toiselta voi mennä ura koko loppuiäksi. Anteeksi pitää pyytää ja anteeksi pitää antaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.