Saako kuvan jakaa

Sydän huokaa

Antoiko lapsesi kuvausluvan?

 
Olen lähiaikoina kiittittänyt huomiota miten vanhemmat julkaisevat lapsiensa kuvia somessa. 
 
Olen ollut lapseni kuvien kanssa hyvin varovainen ja en juuri laita hänestä kuvia mihinkään. Joskus harvoin saatan laittaa hänen luvalla jos kuva on oikein edustava ja onnistunut. Vältän kaikin keinoin, että en aiheuta lapselle julkista häpeää ja sosiaalista nöyryytystä. Minua nimittäin ahdistaa ajatus, että julkaistuista kuvista voisi tulla jälkeenpäin ongelmia lapselle esimerkiksi kiusaamista. 
 

Missä menee lasten kuvien julkaisemisen raja?

Eniten minua on häirinnyt se, että jotkut vanhemmat kuvittelevat omistavansa lapsen yksityisyyden. Tämä hämmennys minussa on ilmeentynyt tapauksissa, jossa julkisille sometileille laitetaan kuvia taaperosta joka istuu potalla tarpeillaan ja kuvatekstissä kehutaan miten uusia asioita äidin mussukka on oppinut. Ymmärrän, että oma kullanmuru on se maailman kaunein ja suloisin, mutta ulkopuolisen silmin kuvassa näkyy silmät puoliummessa, räkäposkella kuola suusta vaahdoten raivolla kakkaa ängistävä ipana. 
 

Miltä sinusta tuntuisi jos vanhempasi lataisivat sinusta kylpykuvan nettiin?

Pitäisi aina pitää mielessä, ettei kuvat häviä netistä vaikka ne poistaakin. Kuvat näkyy edelleen hakukoneissa, eikä kukaan voi tietää käyttääkö joku harmitonta kuvaa väärin ja kenen käsiin kuvat joutuvat saati miten laajalle kuvat leviävät. En sano, että lapsikuvien julkaisu pitäisi kieltää. Jokainen päättäköön itse mihin vetää rajan tässä asiassa, mutta toivon, että tähänkin löytyy kultainen keskitie ja harkintaa.

Kommentit

piiakarpovuo

Itse näin raskaana ollessa oon paljon just pohtinut aijonko julkaista lapsestani kuvia nettiin. Ja jos julkaisen niin peitänkö hänen kasvonsa suojellakseni juurikin lapsen yksityisyyttä kunnes lapsi osaa ja pystyy itse päättämään miten haluaa sosiaalisessa mediassa näkyä. Nää on aina vähän kaksipiippuisia juttuja, ja jotkut eivät koe ongelmana julkaista juurikin näitä alastonkuvia lapsestaan internetin ihmeelliseen maailmaan. Luultavasti jos itse julkaisen lapsestani kuvia minkä varmasti teen, koska olen aktiivinen eri somekanavissa, niin peitän ainakin lapsen kasvot.
https://www.lily.fi/blogit/piian-matkassa

Sydän huokaa

Mulla on aika sama ajatus tuosta. Rajaan kuvat niin, ettei kasvot näy tai peitän kasvot julkisissa someprofiileissa. Aika harvoin tosi  tulee julkaistua mitään. Hyvähän näitä on pohtia.

Kommentoi