Väärinymmärretty erityisherkkyys

Sydän huokaa

Tuntuu välillä, että ei niin herkille koko erityisherkkyys terminä on joku vitsi. Sana "erityis" on ehkä hieman harhaanjohtava termi. Se ei tarkoita, että tässä ollaan jotenkin erityisiä ja ainutlaatuisia ja vaaditaan jotain erityis kohtelua. Käyttäisin ennemmin sanaa voimakkaasti herkkä. Jospa tämä auttaa havainnollistamaan paremmin erityisherkkyyden merkityksen. 

 

Jotkut eivät tunnu pitävän tätä ominaisuutta ihmisessä kovin suuressa arvossa ja mieltävät herkän ihmisen valittavaksi pillittäjäksi. Voisin yleistää ja puhua monen herkän ihmisen puolesta kun sanon, että herkkä ihminen mielummin välttää konflikteja kuin valittaa. Vai olenko ihan väärässä? Ainakin omasta puolestani voin sanoa vältteleväni riitoja.

Herkkänä ihmisenä sitä aistii ilmapiirin niin voimakkaana. Miksi ihmeessä enää haluaisi kuormittaa itseään lisäämällä huonoa ilmapiiriä valittaen.

 

Erityisherkkyys ei ole pelkkää tunneherkkyyttä. Asia ei ole niin mustavalkoinen. Se ei tarkoita, että nyt pitäisi saada jotain spesiaalia kohtelua tai muuten menee rikki. Se takoittaa, että hermosto on herkempi ja havaitsee aistien välittämän tiedon herkästi. Se on synnynnäinen ominaisuus eikä tauti. Siihen ei lääkäriltä saa diagnoosia. Jokainen itse tietää olevansa herkkä eikä sitä tarvitse todistella millään lausunnolla. Sellainen ihminen jolle pitää itseään todistella ei ole huomion arvoinen.

 

Oli herkkä tai ei niin ihmisen käytökseen vaikuttaa myös kasvatus ja ympäristö. Ei pelkästään se onko herkkä vai ei. Herkkyyttä on erilaista ja erityisherkät voivat poiketa toisistaan paljon. On hölmöä lokeroida ihmiset erityisherkkiin ja ei herkkiin. On yhtä monta persoonaa ja herkkyyttä kun on ihmisiäkin. Jokainen erityisherkkä on herkkä omalla elämänalueellaan eikä meitä voi verrata toisiinsa. Onhan se helpompaa ymmärtää asioita kun ne niputtaa tiettyyn luokkaan, mutta siinä jää huomiotta muut yksilölliset puolet ihmisessä. Yksi piirre, kuten nyt esimerkkinä tämä erityisherkkyys, ei voi määritellä koko identiteettiä. Ihmisissä on monia ominaisuuksia.

Tuomitsemisen sijaan voisi vaikka yrittää yrittää ymmärtää ja olla leimaamatta herkkää ihmistä valittajaksi tai itkupilliksi.

Kommentoi