Ladataan...
Sydän huokaa

Aloin ymmärtämään itseäni paremmin kuin tajusin olevani erityisherkkä.

On ollut helpottavaa huomata, että on muitakin herkkiä ihmisiä jokainen omanlaisensa ja täysin normaali. Pitkään kuvittelin, että minussa on jotain vikana eikä yhteiskunta tule hyväksymään minua omana itsenäni ja loin itselleni kuoren. Naamion jonka taakse piiloutua ja opetella sietämään olemaan muiden ihmisten paskakouruna ja sylkykuppina. Kunnes luin aiheesta erityisherkkyys ja tunnistin teksteistä itseni.

Oli hyvin huojentavaa huomata, että minussa ei ole vikaa vaan kaikki on synnynnäisiä hermostollisia ominaisuuksia.

Minun ei tarvitse enää puolustella ja selitellä itseäni. Ei tarvitse taipua sille kaikelle kuormitukselle mikä on vaadittu. Osaan asettaa rajat ja tiedän omat voimavarani. Myös noin joka viidennelle ihmiselle tämä on ominaista, joten enköhän löydä kaltaiseni ja voi olla oma itseni.

Kuormitun herkästi kaikesta. Otan niin isoa vastuuta ja stressiä kaikesta tekemisestä ja poltan helposti itseni loppuun. Kovasti koitan opetella ottamaan rennosti. Kaikki aistimus- ja tuntemusmäärä vaan saa aivot huutamaan syntax error jossain pisteessä. Monesti joudun puolustamaan väsymystäni muille kun ei meinata uskoa, ettei nyt vaan pysty. Liian lyhyet yöunet tuntuu sietämättömältä ja auta armias jos joutuu keskellä yöt heräämään niin sarvet kasvaa päähän.

Eläydyn tilanteisiin ja muiden tunteisiin liikaa.

Suosiolla olen jättänyt uutisten lukemisen osittain pois sillä en vaan kertakaikkiaan pysty kuuntelemaan mitä kaikkea pahaa ympäri maata tapahtuu. On varmaan itsekäs ajattelutapa ja haluan elää pumpulissa, mutta miten minä pystyn ketään auttamaan lukemalla uutisia. En mitenkään. Varsinkin lapsiin kohdistuva vääryys on pahinta mitä voi joutua lukemaan. Koitan välttää negatiivisia ihmisiä ja valittajia, koska paha olo tarttuu ja sitä on vaikea karistaa pois. Toisten ihmisten tunteet sekoittuvat heloposti omiin eikä aina tajua, ettei muiden tunteet ole omia.

Mutta tässä on myös puolensa. Vaikka tulistun tai tulen suruliseksi helposti, tunnen myös positiiviset tunteet voimakkaina. Minusta ei voi olla huomaamatta jos pidän jostain asiasta. Innostun herkästi ja naamaltani näkee kyllä mitä mieltä olen asioista.

Kotini on siisti. Stressaannun ja ahdistun rumassa ja sotkuisessa ympäristössä. Minua ei haittaa jos käyn kylässä jonkun sotkuisen ihmisen luona, mutta huomaan kyllä että se tuottaa aistiyliärsykkeitä ja olen sen jälkeen aivan poikki. Pääasia on, että en ole muiden sotkuista vastuussa. Mutta jos ei oma koti ole tasapainossa niin ei mieli lepää. Myös luonto on minulle tärkeä ja liikutun sen kauneudesta ja nautin siitä suuresti kuten myös musiikista. Mutta jos musiikki genre on epämieluisa niin se myös luo inhottavan mielialan ja tulen ärtyisäksi jos musiikki ei ole mieluista.

Tämän lisäksi minulla on aistitliherkkyyttä. Vaatteista on leikattava pesuohje ja kokolaput pois. Monet hajut ovat ylitsepääsemättömän ärsyttäviä. Kova hälinä ja äänet kuormittaa. 

Haastavinta on se, että ympärillä olevat ihmiset harvoin osaavat ottaa erityisherkkyyttä huomioon vaikka itse osaisi sen tiedostaa ja huomioida omassa arjessa. Jatkuvasti joudun tilanteeseen jossa pitää puolustaa itseään kun toinen ei usko tai ymmärrä, että nyt on kuormittut olo ja täytyy saada levätä. 

Valitettavan monet tilanteet elämäni aikana esim töissä tai suhteissa on mennyt mönkään kun valtaväestö pitää herkkyyttä luonteen heikkoutena ja sopimattomana käytöksenä. Lapsena koulussa sanottiin miten kaikkia ihmisiä ja erilaisuutta pitäisi kunnioittaa, mutta monella tuo on tuntunut unohtuvan tyystin. Kesti vaan vähän kauemmin etsiä ne oikeat ihmiset lähelle jotka arvostavat ominaisuuksiani ilman, että niitä tarvitsee peitellä tai häpeillä. 

Vielä välillä satunnaisesti on tilanteita, joissa läheisiltä ei tule ymmärrystä ja ihmiset tuntuu kylmiltä. Sen kanssa on vaan elettävä ja niin kuin normaali herkät sanovat: "opettele sietämään". Valitettavasti joissain tilanteissa pitää vetää kova kuori päälle ja esittää sietävänsä. Joskus joutuu tukahduttamaan oma herkkyys kun ihmiset eivät sitä piirrettä hyväksy ja käskevät vain karaistua.