Eteisessä kuraa, mutaa vai liejua?

Yksiön pohjalta laaditut pohjapiirroshahmotelmat nostivat esiin uuden tarpeen: talo vaikuttaisi tarvitsevan toisen sisäänkäynnin. Sillä on monia nimiä:  joskus sitä näkee kutsuttavan kakkossisäänkäynniksi, joskus harraste-eteiseksi, useimmiten ehkä kodinhoitohuoneeksi tai kuraeteiseksi. Edellä mainitut käsitteet eivät kuitenkaan aina tarkoita samaa asiaa, mutta voivat ne sitä joskus myös olla. Ota tästä sitten selvä! Listaan voisi lisätä vielä englanninkielisen sanan mudroom*, jonka voisi kääntää suoraan kurahuoneeksi**, mutta myös lieju***- tai mutahuoneeksi****. Alkuperäismerkityksessä kyseessä lienee kuitenkin useimmiten eteinen, johon voi jättää päältään likaiset tai märät vaatteet ja kengät.

Maaperän kerrostumat voivat osoittautua vielä hyödyllisiksi määriteltäessä taloihin uusia tilanimityksiä. Erilaisista käsitteistä huolimatta tai niistä johtuen toimintojen yhdistäminen  voi tehdä kakkosisäänkäynnistä kodin liikennöidyimmän tila. Jopa siinä määrin että pääsisäänkäynti jää tyystin käyttämättä. Yksi kakkossisäänkäynnin toiminnoista voi liittyä auton pysäköintiin, toinen em. kuraeteiseen, jossa tapahtuu osa tai kaikki vaatehuollosta sekä mahdollisesti vielä lemmikkieläinten hoito, kolmas ns. tekniseen tilaan, jonka kautta talo kytkeytyy erilaisiin verkkoihin. Jos toimintoihin kuuluu vielä viihtyisä pukeutumishuone sauna- ja kylpyhuoneen yhteydessä, pian muutaman neliön alueella voi käydä melkoinen vilske.

Saatan ymmärtää taitavan tilasuunnittelijan tarvetta ja merkitystä; jos tilaa on vähän ja siihen suunniteltuja toimintoja paljon, miten kaikki aiotut toiminnot saadaan kytkettyä sujuvaksi tilaratkaisuksi?

Edellisessä talohahmotelmassa tuli paljon painetta juuri tähän tilaan. Tilalle en  löytynyt edes nimeä. Olin alun perin ajatellut laittaa kakkossisäänkäynnin  sauna- ja pesutilojen sekä viherhuoneen yhteyteen, mutta parin huonosti nukutun yön jälkeen ryhdyin pohtimaan, jos kyseinen ratkaisu ei välttämättä olisi kovin toimiva. Sauna pesutiloineen ja viherhuone perustuvat mielestäni enemmän oleiluun, kun taas kuraeteinen kulkemiseen, huoltoon ja säilyttämiseen.

Maalajipohdinnasta syntyi uudenlainen ajatus: ehkä pääoven yhteyteen voisi sijoittaa toisen sisäänkäynnin? Sama ajatus voisi toimia  myös kakkossisäänkäynnin  yhteydessä. Tällä tavoin tilojen ruuhkahuippuja saatettaisiin voida hieman tasata. Miten tämän  sitten  suunnitelmassa toteuttaisi, siinäpä puuhaa viikonlopuksi, todennäköisesti  pidemmäksikin aikaa.

T. Jari

*mudroom: a room in a house designed especially for the shedding of dirty or wet footwear and clothing and located typically off the kitchen or in the basement.

**kura: Vetinen hiekka, savi tms. (tiellä), loka, rapa. Kura roiskuu, lentää. Tiellä on kuraa. Saappaat kurassa. Tulla kuraan kuraiseksi. 

***muta:Varsinkin dystrofisten järvien pohjassa muodostuva, pääasiassa humuksesta koostuva maa-aines.

**** lieju:Järviveteen kerrostunut eloperäinen maalaji, joka sisältää yli 6 % kasvien ja eläinten jäännöksistä muodostunutta humusta (MPo).

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *