Hartiapankki vai DIY?

Vein vanhan kenkäni suutarille levitykseen. Olin vuosia sitten hankkinut sopivilta tuntuneet kengät, mutta pian kävi ilmi, ettei kävelystä tahtonut tulla niillä mitään. Olin laittamassa kenkiä jo kierrätykseen, kunnes kuulin em. vaihtoehdosta. Sain levityn kengän käyttööni, ja nyt se toimii keväisillä teillä kuten pitääkin.

Lesti on monimerkityksinen sana (vrt. alla). Esimerkiksi sana lesti ja sen heitto voivat tarkoittaa vaikkapa viinan myyntiä salaa. Talon rakentamisen kohdalla lesti sanaa ei taideta erityisemmin käyttää, mutta jos ajattelee talopakettimalliston ideaa, siinä mallisto voi saada lestin ominaisuuksia. On erikokoisia lestejä, joista voi valita itselleen sopivimman mallin.

Menneinä vuosikymmeninä taloja rakennettiin ns. hartiapankilla, joka lihasvoiman ohella tarkoittaa omalla työllä rakennettua taloa. Pankki-sana viitannee tässä yhteydessä säästöön, joka voi syntyä kun rakentaa talonsa itse. Tämä nyt varovaisena arvauksena tähän ansiokkaaseen sanaan liittyen. Arkkitehtuurimuseon sanastossa hartiapankille on annettu yksityiskohtaisempi merkitys liittyen jälleenrakennuskauden tapaan rakentaa ja asuttaa maata.

Vaikuttaisi siltä, ettei hartiapankki ole enää tätä päivää. Siitä puhutaan usein menneessä muodossa.  Se on kuitenkin voinut korvautua, joko kokonaan tai osittain, termillä DIY, Do It Yourself, tee se itse. Sen merkitystä talon rakentamiseen en vielä tunne, mutta jotain samaa siinä voi olla kuin blogin kirjoittamisessa. Kyseisellä hakusanalla löytyy huomattava määrä mitä erilaisempia kirjoituksia ja usein ne näyttäisivät liittyvän sisustamiseen, luovaan toimintaan laajemminkin.

Vuosien varrella on uutisoitu runsaasti suomalaisen yhteiskunnan kahtiajakautumisesta. Milloin kyse on arvoista, milloin tuloista tai vaikkapa terveydestä. Hartiapankki on hyvinkin voinut toimia suomalaisia yhdistävänä tekijänä menneinä aikoina. Tänä päivänä yhdistävä tekijä voi olla DIY.

T. Jari

*) Kielitoimiston sanakirjan mukaan jalkineen sisällä sitä tehtäessä t. esim. kuivatettaessa käytettävä tuki. Panna kengät lestille venymään. Suutari pysyköön lestissään [= kukin tehköön vain sitä mihin pystyy, pitäköön huolen vain omista asioistaan] SP.

2. ark. viinapullo, leka. Hankkia lesti. Heittää lestiä myydä viinaa salaa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *