Värin ja tehosteiden valintaa

Kuvalähde: kuva on otettu Myyrmannin kauppakeskuksen seutuvilla 15.5.2019.

Lähdin käymään Vantaan vuoden 2015 asuntomessualueella mielessäni kysymys, miltä messuraitti näyttäisivät muutaman vuoden elämänmenon jälkeen? Aurinkoisena päivänä messuraittia kävellessä kiinnostuin talojen väreistä. Kivistöön rakennetuissa isommissa uudisrakennuksissa värejä käytetään paljon, mutta pientaloissa harkitummin. Valkoisen, harmaan ja mustan sävyt ovat tavallisia.

Värien merkitys kirkastui loppumatkasta Myyrmannin kauppakeskuksen lähettyvillä rakennukseen maalatussa tekstissä: This is it, mutta mitä värillä oikein tarkoitetaan? Sanakirja antaa sille yllättävän paljon merkityksiä. Useimmiten sillä tarkoitettaneen esineestä, aineesta tms. säteilevän t. heijastuvan valon aallonpituudesta ja intensiteetistä riippuvaa näköaistimuksena havaittavaa ominaisuutta (jonka laatu vaihtelee myös ympäristön ja havaitsijan mukaan). Tämä on hyvä lähtökohta pohdinnoille, sillä aihe on osoittautunut yllättävän monimutkaiseksi. Filosofiset väriteoriat pyrkivät osaltaan vastaamaan kysymykseen, mitä värit ovat?

Väri siis on havaitsijan aistien fysiologinen ominaisuus. Turhaan ei sanota, että kauneus on katsojan silmässä.  Miksi talot saavat julkisivuihin juuri tietyn sävyn tai värin? Kysymys on meemi-viitekehyksessä mielenkiintoinen. Asiaa tiedusteltiin pari vuotta sitten 4000 suomalaiselta. Kun 1990-luvulla talot maalattiin pastellisävyillä ja seuraavalla vuosikymmenellä sinisen sävyillä, viime vuosina suosituimmaksi väriksi on noussut harmaa. Yli 1/3 vastaajista asui harmaassa talossa. Kaikkien aikojen ulkoväritilastojen kärjessä ovat kuitenkin kartanon- ja okrankeltaiset sekä punamullanpunaiset eri vivahteineen. Mustan sanotaan olevan vahvasti tulossa. Sen idea voi olla peräisin tanskalaisesta kalastajamökistä.  Ehkä väritrendit ammentavat vanhoista ammateista ja perinnerakentamisesta. Niihin sisältyvillä käsitteillä on pitkät perinteet, sillä niitä on opeteltu sukupolvesta toiseen oppitunneilla.

Jos nyt kysyttäisiin, minkä värisessä talossa haluaisin asua, vastaisin valkoisessa. Tähän voi syynä olla se, että ikkunasta avautuvassa lähimaisemassa näkyy valkoisia kerrostaloja, mutta myös se, että on aurinkoista. Valkoinen vaikuttaa kirkkaammalta tai valoisammalta auringon osuessa seinään. Joskus olen ajatellut, että järven rannalle rakennettu talo voisi olla väriltään musta/tumma ja merenrantaan rakennettu talo vastaavasti harmaa.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *