Yksiön muodonmuutoksia

Ryhdyin kehittelemään uudenlaista pohjapiirrosta nykyisen yksiöni pohjalta. Syystä tai toisesta sen ratkaisusta tuli mieleeni ns. karoliininen pohjakaava, jonka pohjalta rakennettiin 1600- ja 1700-luvuilla armeijan ja papiston virkataloja. Siinä rakennuksen keskellä on eteinen eli porstua, jonka taakse sijoitettiin tupa tai sali. Keittiö oli toisessa päässä taloa ja kamarit toisessa. Kyseinen pohjakaava yleistyi tämän jälkeen kartanoissa ja myöhemmin uudemmissa taloissa.

Pohjapiirrokseen sisältyvää L-mallista keittiötä hahmotin Työtehoseuran tietojen perusteella. Tiloissa pyrin huomioimaan 1300 ja 1500 mm pyörähdysympyröiden vaatimia tiloja sekä avarampia ovien leveyksiä. Muutaman luonnoksen perusteella esteettömyyssuositukset vaikuttaisivat tekevän tiloista suurempia: etenkin jos tiloja ja niihin johtavia ovia on useita. Leveämmät ovet veivät ajatukset julkisiin tiloihin. Olin käynyt jokin aika sitten terveyskeskuksessa, ja siellä ovet ja käytävät on määritelty tietyillä mitoilla. Leveä, valkoinen sisäovi omassa kodissa ei kuitenkaan herättänyt minussa heti positiivista mielleyhtymää. Ensimmäisenä siitä tuli mieleen juuri terveyskeskus. Oven/seinien väriä ja pintamateriaaleja vaihtamalla kokemus voi kuitenkin muuttua.

Kodin tiloissa sovelletut julkisten tilojen ideat voivat hämärtää perinteisiä talon rajoja. Seinät tai katto voivat tulla pian vastaan ja mielikuvat kodista vaihtua toisiksi. On sinällään mielenkiintoista, kuinka tiettyjen julkisten tilojen käsitteitä ja ideoita saatetaan myös haluta jäljitellä uusissa asunnoissa. Eräs sellainen termi voi olla spa-osasto*, jolla viitataan kylpylöistä lainattuihin ideoihin. Kukapa ei haluaisi viettää aikaa omalla kylpyläosastolla poreammeen ja erilaisten saunojen äärellä.

Kun aikaisemmin olin muutamissa postauksissa käsitellyt open concept-termiä, jäin miettimään, voisiko olla niin, ettei open concept ole syy tilojen avartumiselle, vaan pikemmin seurausta haluttujen ideoiden toteutuksesta kodeissa? Kun avoimet tilaratkaisut vähentävät ovien ja seinien määrää, voidaan huonekaluilla ja kulkuväylillä  vaikuttaa tilan esteettömyyteen. Kapeat käytävät jäävät tällä tavoin historiaan. Sen sijaan talot näyttävät  samankokoisilta ulospäin kuin ennenkin. Samankokoisuus voitaisiin siten käsittää meeminä.

Käytävistä en päässyt täysin eroon tässä suunnitelmassa. Yksiöstä johdetussa tilaratkaisussa koin hyväksi mahdollisuuden  perusneliöiden (keittiö, kylpyhuone, makuuhuone ja olohuone) pyörittelyyn talon sisällä tontin, ilmansuuntien tms. myötä edulliseen paikkaan. Saunan ja tulisijan paikat mietityttävät vielä, ja niitä en tähän hahmotellaan ottanut mukaan. Jos keittiön yhteyteen rakentaisi ison terassin/talvipuutarhan, voisi nykyistä kakkossisäänkäyntiä kasvattamalla saadaan aikaan mukavat tilat kodinhoidolle ja saunaosastolle. Tämä ratkaisu kasvattaa pohjan pinta-alan helposti yli sadan neliön. Lisätilaa saisi helposti yläkertaan ja portaat voisi sijoittaa pääsisäänkäynnin vastakkaiselle puolelle tai sitten sisääntulon viereen. Saatan vielä muokata piirrosta tulevina päivinä näiden ideoiden pohjalta.

T. Jari

*”Spa-nimen alkuperästä liikkuu seuraavanlainen kansanetymologia. Sen väitetään perustuvan latinan sanoihin ”sanus per aquam” tai ”sanitas per aquam”, joka tarkoittaa ”terveyttä vedestä”. Todellisuudessa näyttää siltä, että Spa-nimitys on levinnyt belgialaisen kylpyläpaikkakunnan nimestä englannin kieleen, jossa se jo 1600-luvulla sai yleismerkityksen kylpylä, kylpyläpaikkakunta.”

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *