Ladataan...

Järvi-Suomen alueella on eniten kesämökkejä ja sen myötä lomailijoita. Siellä on myös oma syntymäkotini ja kesäpaikkani. Siispä ensimmäisiä poimintoja kesäteattereista - Pirkanmaan lisäksi - myös idästä päin.

Pyynikillä kesä alkaa Niskavuoren triangelidraamalla ti 13.6. Niskavuoren nuori emäntä nähdään Miika Murasen sovittamana musikaalina, johon kipinän antoi Saaga Ensemblen loistava musiikki. Loviisana nyt Maria Pere, Juhanina Mikko Nousiainen. Jalkavaimo Malviinaa esittää Elina Keinonen. Tekstiä ei ole muuteltu, mutta painotuksia kyllä. Kunnianosoitus vahvoille naisille, sanoo ohjaaja.

Samoihin aikoihin Viikinsaaressa: Mies joka ei osannut sanoa ei. Taustalla Risto Jarvan elokuva ja Jussi Kylätaskun näytelmäteksti. Hupailuissa tarvitaan usein pappia? Nyt häntä esittää notkea Janne Kallioniemi. Ja kun hevosena hirnuaa Heiskasen Ilkka, eiköhän se pienen laivamatkan väärti ole. Komediateatterin katetulla näyttämöllä Komisario Palmuna kaasuttaa Esko Roine, liepeessään Lari Halme ja Natalil Lintala.

Valkeakosken teatteri Apianniemessä jatkaa Kirkan jälkeen Baddingillä. Musiikki on tärkeässä osassa, mitään uutta laulajan elämästä ei ole yritettykään penkoa. Kiinnostavia laulajia on sen sijaan saatu haalittua? Emmi Kaislakari on jo ihan konkari, mutta miten pitkälle riittää Voice of Finland -menestys? Ilari Hämäläinen esttää Baddingiä. Tsekkausmahdollisuus jo alkukesästä: eka ennakko to 7.6.

Rönnin kesäteatteri osallistuu Suomi-talkoisiin Minna Canthin Kauppa-Lopolla. Ensi-ilta la 17.6. Nokian Työväen Näyttämö soittaa Kulkurin valssia kesäkuun lopulta alkaen.

Jo kesäkuun alkupuolella esittäytyy uusi porukka Tohlopin Mediapoliksessa: Satulinna on musikaalinen parodia tosi-tv:stä ja tämän ajan pintailmiöistä 7.6. - 17.6.

SAIMAAN TIENOILLA:

Ensimmäisten joukossa ensi-iltaan ehtii Kuninkaankartanon Kesäteatteri Juvan Partalassa. Lahjakkaan Pasi Lampelan kihlalahja Satu Silvolle ja Reidar Palmgrenille on Takahuoneen taika. Pariskunta nousee lavalle tarjoilijanpuvuissa la 10.6.2017.

Saimaan teatteri: Uskomaton huijari-show 2017 huijaa, puijaa ja petkuttaa ympäri Saimaan. Porukann perustajiin kuuluva tuottaja Wilhelm Grotenfelt on juvalaista aatelissukua, ja ensi-illat ovat yleensä Juvan Jukolassa, kuten tänäkin vuonna ma 10.7. Paitsi ennakkoesitys on nähtävissä ennen Itä-Suomeen lähtöä Vartiokylän työväentalossa Helsingissä to 6.7.2017. Aiemmasta kokemuksesta uskallan veikata vallatonta menoa viehkoissa työväentaloissa. Kiertueaikataulu: saimaanteatteri.fi.

Naisvuoren Kesäteatteri Mikkelissä osallistuu 100-vuotiaaseen Suomeen suositulla ja perisuomalaisella tv-sarjalla Metsolat. Sen ohjaa Katriina Honkanen, enska la 5.7.

Kesäasukkaiden kansoittamassa pitäjässä ja sen Mäntyharjun Kesäteatterissa saa kantaesityksen musiikkinäytelmä Eloa ja kuvaa. Mainoskuvat tangokuninkaallisista Maria Tyysteristä ja Jukka Hallikaisesta tuovat mieleeni Elokuva-Aitan kannet huussin seinällä lapsuuden sukulaispaikassa. Kyseessä onkin myös historiaa vuonna Suomi100. Ensi-ilta Pappilanparvella la 15.7.

 

 

 

 

Ladataan...

Varmaan helpottavaa TYKin lukioikäisille esiintyjille, kun saa aloittaa kimpassa Hällän näyttämöllä: On Johannan ja Riston riehakkaat häät, tanssia, laulua, juominkia - mutta skandaalikin käryää saman tien.Minna Canthin Työmiehen vaimoon perustuva Suruttomat on Sirkku Peltolan käsikirjoittama musikaali. Matti Puurtisen sävellykset on runoillut Heikki Salo. Laulujen tekstit limittyvät hyvin ja freesisti tarinaan. Raivoraitiskin riemuitsisi esityksestä Ei saa moittia juomaripoikaa, varsinkin kun sen esittää hulvaton Toppo eli Teppo Nieminen. Juomaripoikaa ei saa moittia, koska siinä missä Jeesus muutti veden viiniksi Kaanaan häissä, juomaripoika muuttaa viinin valtion verovaroiksi.

Minna Canthin tasa-arvoa ajava ääni kuuluu vahvana irvailun kautta, nimestä alkaen. Työmiehen vaimo on se varsinainen työn tekijä, kun mies hummailee. Peltola kutsuu otsikossaan hummailijoita suruttomiksi. Mies saa tosiaan kukkoilla, viedä perheensä turmioon asti, mutta naista rangaistaan. Jos mies juo, syy löytyy naisesta. Apua ei tule edes ystävättäriltä: Virsikirjassakin sanotaan, että naisen pitää miehen heikkoutta kärsimän, he neuvovat.Yhteisön pilkkaama mutta Riston vokottelema mustalaistyttö Homsantuu Matilda Malkamäki saa aikaan dramatiikkaa niin laulullaan kuin kielenkäytöllään: Lieneekö minut Luoja luonut vai synti synnyttänyt. Koston kuolaimet suussani kalisee...

Ei muuta kuin lisää nuorta vimmaa. Tämä keikka hujahti ohi tiiviissä viikonlopussa, la-su kaksikin näytöstä. Myös ohjaavat opettajat kannatti kukittaa: Marietta Kunnas, Liina Siimes ja Harri Marttila.