Milloin ihmiseltä saa kysyä, onko hän raskaana?

Minulta on useammin kuin kerran kysytty olenko raskaana (disclaimer: en ole). Joka kerta olen mennyt kysymyksestä lukkoon ja nolona yrittänyt saada suutani auki. Myöhemmin olen harmitellut, miksen osannut tilanteessa sanoa suoraan, että kysymyksen esittäminen on tökeröä ja loukkaavaa.

On todella ongelmallista, että ihmiset kokevat oikeudekseen kommentoida toisten ihmisten (erityisesti naisten) kehoja. Vaikka kommentti olisi hyväntahtoinen, se voi silti satuttaa. Yhteiskunnassa, jossa laihuutta ihannoidaan ja lihavia syrjitään, raskaaksi luuleminen ei varmasti kohota kenenkään ei-raskaana olevan itsetuntoa. Hoikkana ihmisenä en onneksi joudu kuulemaan kysymystä usein, mutta monelle lihavalle tämä on arkipäivää.

Raskauden tiedustelu voi olla äärimmäisen kivuliasta ihmiselle, joka on saanut keskenmenon, kärsii lapsettomuudesta tai on yrittänyt pitkään saada lasta tuloksetta. Kaikki eivät myöskään halua lapsia ja se on täysin ok. Vihjailu voi ahdistaa, sillä yhteiskunnassamme vallitsee edelleen vahvana käsitys siitä, että lasten saaminen on jotain, joka kuuluu kaikkien elämään.

Milloin sitten raskaudesta kysyminen on sallittua? Silloin, kun raskaana oleva tuo itse asian esiin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *