Elämää ja etäopiskelua Etelä-Ranskassa

Bonjour.

Nimeni on siis Kiia Hållfast ja olen 17-vuotias lukiolainen. Tässä artikkelissa haluan kertoa lokakuustani Ranskan Rivieralla. Kuukausi kului yllättävän nopeasti etäopiskelun parissa. Opiskelun lomassa tutustuin kulttuuriin ja tuli sitä hieman myös oleskeltua rannalla.

Aluksi haluaisin ilmaista kuinka iloinen olen, että tällainen etäopiskelu on mahdollista. Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta Rivieralla sillä viime vuoden lokakuu kului samoissa merkeissä. Riviera on minulle tuttu paikka ja palaamme aina takaisin työskentelemään ja vierailemaan siellä asuvilla ystävillä.

Elokuussa oli lennot ja asunto Airbnb:stä varattuna. Kun rehtorilta olin saanut luvan poissaoloon, aloitin etänä suoritettavien kurssien tehtävien keräämisen. On ihanaa, että tällaisen mahdollisuuden saadessaan rehtorille voi laittaa viestiä ja hän suhtautuu asiaan rennosti. Tehtävien kerääminen sujuu Martinlaakson lukiossa hyvin vaivattomasti ja vauhdikkaasti.

Lähtöpäivä koitti ja 3 tunnin lentomatkan jälkeen oltiinkin taas paikassa, jossa on koettu monia rakkaita muistoja ja tulevaisuudessa tultaisiin kokemaan lisää. Asuntomme sijaitsi Villefranche-sur-Merissä, joka on aivan Nizzan naapurissa. Villefranche on ehdottomasti yksi kauneimmista paikoista Nizzan lähettyvillä ja siitä on ikään kuin tullut oma pikkukylämme Ranskassa.

   Asunnostamme oli mahtavat näköalat alas kaupunkiin ja merenlahden toiselle puolelle Saint-Jean-Cap-Ferrat niemekkeelle.                  

(Fun fact: Villefranche-sur-Merin lahti on yksi Välimeren syvimmistä luonnonsatamista)

Ensimmäisen viikon aikana tapasimme ystäviämme, söimme suosikki ravintolassamme ja kävimme ”pakollisella” kierroksella Monacossa. Ehti siinä hauskan pidon lomassa myös opiskella.

Kieli haltuun

Toinen viikko alkoi opiskelun parissa. Lukion etätehtävien lisäksi minulla oli viikon pituinen ranskan kielen kurssi Nizzan keskustassa sijaitsevassa kielikoulussa. Luen pitkää ranskaa ja tämä kurssi Nizzassa vahvisti kielitaitoani entisestään. Kuljin kouluun bussilla ja pari kertaa minulta tultiinkin kysymään reittiä ja bussiaikataulua, johon yritin vastata parhaani mukaan ranskaksi. Myös koulumatkoilla pääsin siis harjoittelemaan ranskan kielitaitoa. Koulussa tapasin myös paljon toisia nuoria monista eri maailmankolkista niin Euroopasta kuin sen ulkopuoleltakin. Oli kiehtovaa kuulla miten erilaisista taustoista ihmiset olivat tulleet ja miksi he olivat päättäneet tulla kyseiseen kielikouluun. Joihinkin heistä pidin yhteyttä myös kurssin loputtua.

All time favourites 

Etelä-Ranskassa on mahtavat ulkoilumaastot. Erityisesti Villefranche-sur-Mer on yksi paikoista, jossa on loistavat kävely ja liikuntamaastot. On vuoria kiivettäväksi ja merenrantapolkuja tutkittavaksi. Ei ole siis mikään ihme, että näissä maastoissa tulee käveltyä runsaasti. Suosikki kävelyreittini kulki asuntomme vieressä olevalle Mont Albanin linnoitukselle, josta koko Villefranche ja sitä ympäröivät vuoret näkyivät. Alban-vuoren toiselta puolelta saattoi nähdä koko Nizzan kaupungin.

                                                               Näkymät Villefrancheen Mont Albanilta

Näkymät Nizzaan Mont Albanilta

Rantoja Rivieralla riittää vaikka muille jakaa. Koulutöiden ohessa on ihana käydä pitämässä tauko rannalla. Aaltojen ääni ja meriveden suolainen tuoksu rentouttaa kummasti. Villefranchen aallonmurtajan ranta on yksi lempipaikoistani Mont Albanin linnoituksen lisäksi. Erityisen tästä rannasta tekee se, että se on hieman syrjässä varsinaisesta ”turistirannasta”, joten siellä on hyvin rauhallista. Reitti rannalle kulkee venesataman läpi, jossa veneitä kunnostetaan ja hiotaan joka aamu. Aallonmurtajan ranta on kauneimmillaan erityisesti aamulla/aamupäivällä, kun auringonsäteet hohtavat vedessä.

                  

aallonmurtajan ranta

Italia kutsuu

Kuukauden aikana ehdimme viettää yhden viikonlopun Venetsiassa. Tämä toi hauskaa vaihtelua ranskalaiseen maisemaan. Matkasimme Venetsiaan junalla Milanon kautta. Junamatka kesti noin 6 tuntia, jonka aikana olikin hyvin aikaa saada koulutehtäviä eteenpäin. Venetsia on kaunis jo heti astuessa juna-aseman ovista ulos. Olen käynyt Venetsiassa kerran ennen tätä, mutta joitakin paikkoja jäi viime kerralla näkemättä, joten olihan sinne sitten pakko päästä takaisin. Tällä kertaa pääsin näkemään vanhan lasinpuhallus saaren, Muranon ja sen vieressä sijaitsevan kauniin värikkään Buranon.

värikäs Burano

      

 lasinpuhalluksen Murano

typötyhjä Venetsia

Venetsia on maisemiensa lisäksi kuuluisa myös sen valtavista turistimääristä ja sen kyllä huomaa. Kuitenkin heti poiketessaan pois isoilta pääkaduilta löytää paikkoja, joissa ei näy ristin sielua. Tämä tekee Venetsiasta niin erityisen ja kauniin. Tämän lisäksi italialaiset ovat hyvin sydämellisiä ja saavat kaikki tuntemaan olonsa kuin kotonaan. Kaiken pastan, pizzan ja gelaton jälkeen oli palattava taas takaisin ”arkeen” Rivieran auringon alle (jota ei kuitenkaan joka päivä näkynyt).

↓↓↓

Venetsiasta paluun jälkeen aikaa Ranskassa oli enää 10 päivää. Viimeisenä viikkona saimme vieraita Suomesta. Asunnossamme oli hyvin tilaa, joten kylmää pakoon lähteneet ystävät mahtuivat hyvin pienelle vierailulle. Tietenkin piti näyttää kavereille lempiravintolat ja kauneimmat paikat. Yksi hauskimmista asioista on näyttää toiselle itselle tärkeä paikka ja saada samanlainen reaktio kuin mitä itsellä oli ensimmäisellä kerralla.

Ehdittiin kuukauden aikana myös harmittelemaan sitä, että ilotulituksia ei näkynyt yhtenäkään viikonloppuna, kun viime vuonna niitä sai ihailla viikottain. Matka kuitenkin huipentui kauan odotettuun ilotulitukseen Villefranchen yllä.

Kaiken kaikkiaan tämä oli ihana kuukausi. On mahtavaa olla tällainen mahdollisuus lähteä toiseen maahan, vaikka aina alussa onkin vaikeaa jättää ystävät Suomeen. Nyt kuitenkin tuntuu, että en ole ollut poissa kuin millisekunnin. Taas tuli tehtyä muistoja ja uusia ystäviäkin matkalta jäi käteen.

Till next time,

Au revoir!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *