George Orwell: Animal Farm

Mikä kirja?

Klassikkoteos Animal Farm (1945) on ollut päänsisäisellä lukulistallani jo vuosikaudet ja vihdoin tartuin siihen, kun kaipasin jotain yhteiskunnallista, mutta silti nopeaa luettavaa. Ja siihen tarpeeseen tämä Orwellin alle satasivuinen teos oli nappivalinta. Ostin pokkarin Malesian-matkaltamme yhdestä George Townin ihanista second hand-kirjakaupoista. Sellaisia kirjapinoja en ole nähnyt missään aiemmin! Kuukauden mittaiselta matkaltamme rinkkoihimme eksyi lopulta yhteensä noin viitisentoista kirjaa. Parhaat matkamuistot, I’d say!

Animal Farm on kerrontamuodoltaan faabeli, eli vertauskuvallinen ja yhteiskunnasta kertova tarina, jonka ytimenä on moraalinen sanoma. Kirjan tapahtumat sijoittuvat maatilalle Englantiin. Maatilan eläimet – siat, hevoset, kanat, lehmät, lampaat, kissa ja muut – päättävät ryhtyä kapinaan ihmistä vastaan. Eläimet ovat kyllästyneitä huonoissa oloissa elämiseen ja unelmoivat tasa-arvoisesta eläinten yhteiskunnasta, jossa jokainen on onnellinen ja arvokas. He muodostavat 7 käskyä ideologiansa tueksi:

 1. Whatever goes upon two legs is an enemy.
 2. Whatever goes upon four legs, or has wings, is a friend.
 3. No animal shall wear clothes.
 4. No animal shall sleep in a bed.
 5. No animal shall drink alcohol.
 6. No animal shall kill any other animal.
 7. All animals are equal. (15)

Kaikki eläimistä eivät osaa lukea, mutta kaikki ovat yksimielisiä käskyjen sisällöistä. Vallankumouksen toteutumisen jälkeen alkaa kuitenkin tasa-arvon katoamisen kierre. Älykkäimmät eläimistä eli siat muuttuvat ahneemmiksi ja kohta maatilan toiminta muistuttaa enemmän diktatuuria kuin sopusointuista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa. Diktatuurin johtohahmoksi päätyy sika nimeltään Napoleon. Kirja kuvaa pistävästi, mitä valta voi väärissä käsissä aiheuttaa ja miten jotkut voivat politikoida hyväksyttäväksi sellaisiakin muutoksia, jotka ovat täysin päinvastaisia kuin aiemmin yhteisesti sovitut säännöt.

Oivalluksia

Faabeli on Orwellin mukaan satiirinen kuvaus Venäjän vallankumouksesta ja sen jälkeen alkaneesta Stalinin valtakaudesta. Nykypäivänä kirjaa voi laajemmin tulkita satiirina totalitarismista, josta olemme nähneet maailmalla esimerkkejä historiassa, mutta myös 2000-luvulla (Pohjois-Korea).Vaikka kirjan julkaisusta – ja samalla toisen maailmansodan päättymisestä – on aikaa 75 vuotta, kirjan tarina sekä kerrontatapa on ajaton ja sitä voi hyvin verrata nykypäivän ilmiöihin.

Kirjan keskellä havahduin välillä pitkäksikin ajaksi pohtimaan politiikkaa ja historian tapahtumia. Löysin itseni etsimässä esimerkiksi selitystä Trumpin suosiolle ja sille, miksi ihmiset mukautuivat natsi-Saksan ideologiaan. On äärimmäisen mielenkiintoista pohtia, miten ja miksi eläimet kirjassa, mutta myös ihmiset oikeassa elämässä, ovat alistuneet lauma-ajatteluun. Silloin yksilöt mukautuvat ryhmän ajatteluun, ilman kritiikkiä tai itsenäistä päätöksentekoa. Propagandalla ihmisten ajattelua ohjataan haluttuun suuntaan ja se on myös Animal Farmin tarinassa sikojen tapa vaikuttaa muihin maatilan eläimiin.

Kenelle ja milloin?

Mielestäni jokaisen kannattaisi lukea tämä kirja. Animal Farm kertoo diktatuurin syntyprosessista mielenkiintoisella tavalla ja laittaa lukijansa pohtimaan poliittista vaikuttamista ja vallanpitäjien asemaa. Siinä kuvataan myös sydäntä lämmittävästi ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä eläinten välillä. Teos on helppolukuinen englanninkielisenä, ja uskoisin, että suomeksikin tämä on mukava lukaista läpi.

Lempilainaus

”All animals are equal but some animals are more equal than others.” (90)

Kommentit (2)
 1. https://nouw.com/sofiakeitaanranta
  6.5.2020, 07:08

  Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta ja lukemisen arvoiselta kirjalta! Pitääpä olla silmät tarkkoina, jos tämä tulisi jossakin joskus vastaan 🙂 !

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *