Kolme koukuttavaa ja sydäntä särkevää romaania syysiltoihin

Olen pitkästä aikaa päässyt lukemisessa kunnon ahmimisvaihteeseen ja kiitos siitä kuuluu etenkin näille kolmelle kirjalle, joiden sivuilla olen viime aikoina seikkaillut. Pimenevät illat, pörröpeitto, teekupponen ja kirjan kahina = heaven on my couch. Työpäivien jälkeen on ihanaa uppoutua tarinoihin, henkilöhahmoihin ja erilaisiin maailmoihin. Romaanit on vaan niin best.

Näitä tarinoita lukiessa sydän oli myös herkkänä. Suuria tunteita, vääryyksiä ja uskomattomia kuvauksia ihmisyyden vaikeuksista. Jos kaipaat kotisohvalle koukuttavia kirjoja ja tunteiden myllerrystä – tartu näihin:

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe (2014)

Tämä sykähdyttävä romaani kertoo etenkin nuorista, jotka sota-aikana kasvavat. Toisen maailmansodan ajan Ranskaan ja Saksaan sijoittuva tarina kuljettaa lukijaansa usean eri henkilön matkassa. Tarinan keskiössä ovat Marie-Laure, sokea nuori tyttö ja Werner, nuori saksalainen orpopoika. Heidän polkunsa kiertyvät sodan raakoina aikoina maagisilla tavoilla yhteen. Lisäksi kirjassa tuli hyvin esiin radioteknologian merkitys sota-aikana, monellakin tapaa. Kirjaa oli todella miellyttävää lukea, lyhyet kappaleet vilisivät aivan silmissä. Viimeinen kolmasosa kirjasta meni minulla ihan ahmimiseksi, kun eri henkilöiden tilanteet alkoivat tiivistyä jännittävimmilleen. Ihanaa oli myös se, että osa kirjan tapahtumista sijoittui ranskalaiseen pieneen rannikkokaupunkiin nimeltään Saint-Malo, jossa olen itsekin käynyt vaihto-opiskeluaikoina ihastelemassa merenrantaa.

”Onko oikein”, Jutta kysyy, ”että tekee jotakin vain koska kaikki muutkin tekevät?”

André Aciman: Call me by your name (2007)

Tälle teokselle voisi sanoa: ”You had me at Italy”. Tämä on elokuvanakin tutuksi tullut Italiaan sijoittuva romaani nuoresta Eliosta, jonka kotiin saapuu kesäksi asumaan kiehtovan ärsyttävä ja mysteerinen Oliver. Tarinassa ilmennetään nuoren jopa tuskallista rakastumista ja samalla itsensä löytämistä, mutta myös rohkeaa haavoittuvuuden näyttämistä toiselle.

Ja se Italia. Pelkästään italialaisen elämäntavan ja ympäristön kuvaus riittäisi pitämään minut otteessaan. Kun tässä teoksessa oli sen lisäksi vielä niin kaunista ja oivaltavaa kieltä sekä sydäntä pakahduttava tarina, en voisi muuta kirjalta oikeastaan toivoa. Nuoren Elion ajatuksia ja tuntemuksia oman seksuaalisuutensa heräämisestä oli todella kiinnostavaa lukea. Tämä oli aivan loistavan rikas ja inhimillinen kuvaus henkilöhahmoista ja nuoren ihmisen tunteiden kompleksisuudesta. Elokuvaa en ole nähnyt, mutta se pitänee nyt katsoa, kun se on sattumoisin Yle Areenassa katsottavissa vielä 4 päivän ajan!

Later.

Jodi Picoult: Small great things (2016)

Small great thingsiä lukiessa olin välillä raivon vallassa ja välillä itku kurkussa. Kirja kertoo tummaihoisesta kätilöstä Ruth, joka joutuu syytettynä oikeuden eteen sen jälkeen, kun hän on työssään ollut mukana tilanteessa, jossa valkoisen ylivallan kannattajan vastasyntynyt vauva kuolee. Kirjassa kuitenkin näkökulma vaihtuu ja tarinan käänteitä kerrotaan Ruthin lisäksi myös vauvan isän Turkin suunnasta, mutta myös Ruthia puolustavan asianajaja Kennedyn kantilta. Tämä ratkaisu tuo kirjaan lisää sävyjä ja pidin siitä.

“The State just sees a dead baby. They’re targeting you because they think you failed as a nurse.”
“You’re wrong.” I shake my head in the darkness, and I say the words I’ve swallowed down my whole life. “They’re targeting me because I’m Black.”

Juonenkäänteiden taustalla kirja on pääasiassa tarina rasismista Yhdysvalloissa ja siitä, miten rakenteellista eriarvoinen kohtelu on. Minuun tämä kirja osui ja upposi siitäkin huolimatta, että kirjan loppuratkaisu ei ollut realistisimmasta päästä. Kirja ravisteli minua ajattelemaan ja pohtimaan omiakin ennakkokäsityksiä ja tunnistamattomia olettamuksia. Sitä ravistelua tarvittaisiin ihan joka puolella maailmaa.

Onko sinulla koukuttavia kirjavinkkejä syysiltoihin? Saa vinkata! Ihanaa viikonloppua kaikille <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *