Korona-arjen aakkoset

Kolmas kokonainen viikko korona-ajan eristäytymisessä,aka koronteenissa, on käynnissä. Elämä ja ympäröivä maailmamme ovat kiepsahtaneet tässä ajassa aivan päälaelleen ja samalla elämä kuitenkin jatkuu osiltaan hyvin samanlaisena kuin ennen.Tsekkaa korona-arjen aakkoset, joista löytyy erilaisia ideoita, tekemistä ja ajatuksia tälle eristäytymisen aikakaudelle.

A = Armollisuus. Toivon, että jokainen kotikoloihin eristäytynyt osaisi olla / opettelee olemaan armollinen itselleen, vaikka kaikki kanavat ovatkin nyt täynnä vinkkilistoja siihen, miten voit hyötykäyttää ”ylimääräisen” ajan. Tällaisessa poikkeustilassa on todella ok olla hieman sekaisin ja kaukana tehokkaasta suorittajasta. Nyt ei tarvitse antaa 100%. Olethan armollinen itsellesi! <3 Ja jos sinusta tuntuu, että energiaa riittää, voit etsiskellä ennakkoluulottomasti itsellesi sopivaa ajanvietettä vaikka seuraavista aakkosista.

B = Bootylicious. Jos sinulla on levoton olo ja virtaa liikkumiseen, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla eri palveluntarjoajien ilmaisia treenejä. Testasin viime viikolla Bootylicious -jumppaa Elixian sivuilla ja seuraavana päivänä pakarat ja reidet olivat melko herkkinä. Suosittelen siitä huolimatta (vai juuri sen takia) tätä sinulle, joka huomaat istuvasi suurimman osan kotona vietetystä ajasta. Aion itsekin ottaa vielä toisen erän bootya vastaan!

C = Canva.com. Tykkäätkö tehdä tekstiä sisältäviä julkaisuja some-kanaviisi? Tai oletko päätynyt lomautetuksi ja nyt pitäisi äkkiä laittaa CV työnhakuvalmiuteen? Näitä ja monenlaisia muita, kauniita ja graafisia julkaisuja ja tiedostoja voit suunnitella Canvan sivuilla. Sivuille täytyy rekisteröityä, mutta sen jälkeen käytettävät ominaisuudet ovat mielestäni tosi laajoja ilmaisversiossakin. Jos haluat ikuisiin valkopohjaisiin Powerpoint-esityksiin vaihtelua tai vain kehitellä rohkaisevia quoteseja Instagram-storeihin, Canvassa voipi vierähtää tovi jos toinenkin.

D = Dokumenttituokiot. Televisiosta on tullut aiempaa läheisempi toveri näissä poikkeusolosuhteissa. Olen löytänyt itseni tuijottamassa niin Temppareita kuin Masked Singeriäkin. Eikä siinä ole mitään väärää, mutta tietyn ajan jälkeen usein turhaudun ja kaipaan jotain ns. järkevämpää katsottavaa. Ratkaisuna ongelmaan ovat dokumentit. Voin suositella lämpimästi mm. Yle Areenan ajatuksia herättäviä suomalaisia dokkarisarjoja Logged in ja Verta, hikeä ja T-paitoja.

E = Etäostokset. Voimme olla melko kiitollisia siitä, että tällainen kriisi tapahtuu tänä teknologian aikakautena. Olen Helsingistä käsin tilannut parinsadan kilometrin päässä asuvalle, eläkeikäiselle äidilleni ruokakasseja kotiintoimituksella, jotta hänen ei tarvitse fyysisesti kulkea kauppaan koronaviruksen pelossa. Teknologia rules!

F = Factfulness. Jos et ole vielä lukenut Hans Roslingin mahtavaa teosta, joka suomennettuna tunnetaan nimellä Faktojen maailma, niin nyt voisi olla hyvä aika tarttua siihen, kun eri kanavat ovat täynnä valheellista uutisointia koronasta. Tämä kirja todella räjäytti tajuntani ja on saanut minut lukemaan uutisia ja kuuntelemaan ympäröiviä keskusteluja aivan eri tavalla. Mediakriittisyys on valtavan tärkeä taito 2020-luvun ihmisellä ja tämä kirja todella alleviivaa sen.

G = Game on! Jos hyllyilläsi ja kaapeissasi pölyttyy lautapelejä, on aika kaivaa ne esiin. Olen myös nähnyt semi-houkuttelevaa mainontaa koskien Sims 4:sta… Siihen en sentään ole vielä lähtenyt, mutta lautapeleissä voisi olla juuri sitä älyllistä haastetta, jota näissä poikkeusolosuhteissa kaipaan!

H = Hamilton -musikaali. Aika ajoin minulla on (todella pitkiä) kausia, jolloin kuuntelen Hamiltonin virallista soundtrackia repeatilla ja tämä korona-aika on osoittautunut jälleen sellaiseksi. En ole vielä päässyt näkemään musikaalia livenä (sitä esitetään Lontoossa ja Broadwaylla), mutta se on ultimaattinen unelmani, jonka toivon pääseväni joskus toteuttamaan. Pelkän audion kuunteleminen on saanut minut jo aivan hurmaantumaan tästä Lin-Manuel Mirandan mestariteoksesta!

I = Ilmastovaikutukset. Niin nurinkurista kuin se onkin, että samalla kun ihmiset ympäri maailman kärsivät terveyshaitoista ja talousongelmista, korona voi tehdä jopa hyvää maapallollemme. Odotan mielenkiinnolla koronan jälkeistä aikaa, kun saamme konkreettisia lukuja ja tietoja siitä, miten tämä kriisi on positiivisesti vaikuttanut ympäristöömme. Nyt on jo uutisoitu, että typpioksidipitoisuudet ovat Kiinassa ja Italiassa otettujen satelliittikuvien perusteella vähentyneet huomattavasti liikennemäärien vähentyessä. Toivon todella, että kun koronakriisistä aletaan tehdä paluuta normaalimpaan elämään, jäisi kuitenkin jäljelle ilmastoystävällisemmät käytännöt.

J = Joutilaisuus. Verrattuna normaaliin arkeen, nyt on ollut useita hetkiä, jolloin olen kokenut joutilaisuutta tai toimettomuutta. Olotilaan voi turhautua, mutta siitä voi myös koittaa löytää positiivista. Joutilaisuus on usein edellytys luovuudelle. Ehkäpä siksi tämä kirjoittaminenkin innostaa nyt aivan erityisen paljon ja blogin luonnoksissa on monta kehitteillä olevaa kirjoitusta. Minä, joka en osaa maalata tai piirtää tikku-ukkoja kehittyneempiä muotoja, olen jopa alkanut salaa haaveilla vesiväreillä maalaamisesta.

K = Kansallisgallerian online-kokoelmat. Kun muutimme Helsinkiin, odotin innolla eri museoihin uppoutumista. Museokäyntejä joutuu nyt odottamaan, mutta pahimpaan taidemuseokaipuuseen löytyy onneksi ratkaisu internetsistä. Kansallisgallerian sivuilla voi selata Ateneumin, Kiasman ja Sinebrycoffin taidemuseon kokoelmia. Omia lemppareitani löytyy erityisesti Ateneumista. Näille teoksille sydämeni sykkii aivan erityisesti: Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli,  Birger Carlstedtin Musiikki ja Albert Edelfeltin Pariisin Luxembourgin puistossa. Ps. Myös Amos Rex on siirtänyt taidetta nettiin.

L = Leivo – ja nauti. Leipomisinnostus saapui keittiöömme sillä sekunnilla, kun kävi ilmi että nyt töitä tehdään kotoa ja muutakin turhaa menemistä tulisi uudessa kotikaupungissamme nyt välttää. Parasta leipomuksistani ovat toistaiseksi olleet vastapaistetut porkkanasämpylät, niihin löytyy helppo ja vaivaton ohje Viimeistä murua myöten -blogista. Yksi lemppari-iltapalani, joka on meidän taloudessa jo muuttunut klassikoksi iltapalaherkuttelujen sarjassa: pinaattiletut. Niihin maistuvin ohje vegaanisena on toistaiseksi löytynyt Chocochilin blogista.

M = Mindvalley -podcast. Voin vain suositella! Tässä podissa on jaksoja todella monenlaisista aihepiireistä, liikkuen kuitenkin aina tavalla tai toisella itsensä kehittämisen ympärillä. Viimeksi eilen sain lohtua tähän korona-aikaan jaksosta nimeltään How Suffering Prepares You to be the Best Version of Yourself.

N = Nyt.fi -pod. Toinen podcast-suositus heti perään. Olen havainnut Helsingien Sanomien Nyt-liitteen podcastin kuuntelun erinomaiseksi tavaksi pysyä perillä erilaisista ajankohtaisista ilmiöistä. Podin juontajien jutuille on saanut kyllä nauraa hersyvästi! Tämä on ehdottomasti hyvän mielen podcast.

O = Opintiellä. Tara Westoverin kirjoittama kirja on uskomaton selviytymistarina, jollaista minulle ei ollut hetkeen tullut vastaan. Ahmin tämän kirjan todella nopeasti ja voin suositella tätä ihan jokaiselle, joka kaipaa muuta ajateltavaa (mutta ei myöskään kavahda yksityiskohtaisia kuvauksia epämiellyttävistäkin tapahtumista).

P = Punnerrushaaste. Meillä on koronteeniseuralaiseni (eli kihlattuni) kanssa käynnissä epävirallinen ja epämääräinen punnerrushaaste. Eli saatan haastaa hänet yhtäkkiä kesken etätyöpäivän punnertamaan miesten punnerruksia. Naisena olen hieman altavastaajan roolissa, mutta olen ylittänyt itseni! Viime viikolla onnistuin punnertamaan seuraavasti: maanantaina 5, tiistaina 6, keskiviikkona, torstaina 8 ja perjantaina 9 punnerrusta. Tänään ponnistelin 7 punnerrusta! Joskus kovimpina treenikausina pystyin tekemään aika kivuttomasti yli kymmenenkin punnerrusta. En kuitenkaan ota stressiä, vaan tämän leikkimielisen haasteen juju on vain saada vähän liikuntaa työpäivän keskelle. Ja pikkuhiljaa tässä myös rakennellaan sitä voimaa takaisin. 🙂

Q = Queen. Tällaisina aikoina kaipaa hyvän mielen musiikkia. Siihen soveltuu paremmin kuin hyvin 70-luvun sensaatio Queen. Olen myös joraillut Ricky Tick Big Bandin tahtiin täällä monena päivänä.

R = Rentoutuminen. Välillä tässä koronauutisia seuratessa ja maailman tilaa sekä tulevaisuutta ajatellessa iskee ahdistus ja lamaannus. Silloin kannattaa tehdä jotain rentouttavaa. Hyväksi olen havainnut mm. hengitysharjoitukset, mindfulnessharjoitukset, läheisten kanssa jutustelun ja ulkoilun. Pienikin kävely raikkaassa ulkoilmassa ajaa asian. Tilanteesta riippuen myös musan luukuttaminen voi toimia, jos et kaipaa erityisesti hiljentymistä. Olen tosin huomannut, että ärsykkeiden laittaminen minimiin ja keskittyminen läsnäoloon toimivat minulla parhaiten.

S = Sex Education. Yllättävän, mielettömän ja uskomattoman HUIKEA alkuperäissarja Netflixissä. Kaksi tuotantokautta odottaa sinua. 3 – 2 – 1 – sukella!

T = Terveellisten herkkujen suosiminen. Kun kotona viettää näin paljon aikaa, löydän itseni kaivelemasta kaappeja etsimässä herkkuja vähän liian usein. Nyt olisikin hyvä aika etsiä astetta terveellisempiä vaihtoehtoja herkuille, kun ne näyttävät maistuvan. Mieheni onneksi löysi internetin sfääreistä ihanan kuuloisen ohjeen kekseille ja nämä banaani-kaurakeksit menevät kyllä testiin mahdollisimman pian! Parasta, että näihin ei tarvitse edes laittaa sokeria, eli näitä voi mässyttää ilman järin suurta huolta epäterveellisyydestä tai hammaspeikoista.

U = Ulkoilu. Maailmassa myllertää, mutta Suomen kevät on kyllä näyttänyt parhaita puoliaan runsaalla auringolla. Nautitaanhan siitä (vaikka ilmeisesti tänään on myös tullut lunta monessa paikassa, otetaan sekin ilolla vastaan). Ulkoilusta saan voimaa ja energiaa, sen avulla löydän vahvan yhteyden tähän maapalloon ja itseenikin. Olen aivan megakiitollinen meidän upeasta luonnosta, jota onneksi pääsee ihastelemaan kävelyillä ihan päivittäin.

V = Viherkasvien keväthuolto. Toteutimme sen koronteenin ekana viikonloppuna ja se näyttää tuottaneen tulosta, sillä viherkasvimme ovat ottaneet valtavaa vauhtia kasvamiseen. Toisaalta lisääntynyt valon määräkin varmasti vaikuttaa, mutta haluan uskoa, että lempeät suihkuhetkeni kasvien kanssa vaikuttavat vähintään yhtä paljon!

W = Wolttaa, wolttaa! Juuri Wolttia ei toki ole pakko käyttää, mutta ravintoloita olisi nyt hyvä tukea sankoin joukoin, jos vain omalta tilanteeltaan siihen kykenee. Ravintolayrittäjät ovat nyt erittäin ahtaalla ja konkurssipelko ei ole varmaan kaukana todellisuudesta. Voin vain kuvitella ravintolatyöntekijöiden tuskaa. Take away-ruoan myynti saattaa olla ravintoloille keino pysyä hengissä tämän vaikean ajan yli. Tilanteesta johtuen olemme tilanneet kotiinkuljetettua ruokaa ahkerammin kuin ikinä. Latasin Wolt-appin oikeasti ensimmäistä kertaa vasta kun muutimme tänne Helsinkiin, sillä olen aina ollut (ja olen toki edelleen) kotiruuan vannoutunut kannattaja.

X = X-asento. Suosittelen tähän asentoon levittäytymistä ja meritähteydestä haaveilua tasaisin väliajoin olohuoneen lattialla. Siinä stressitasot laskee ja siitä on myös mukava herätä todellisuuteen: olenkin ihminen, enkä meritähti. (Huomautus: minulta ei ollenkaan loppunut mielikuvitus tässä kohtaa aakkosia…)

Y = Yhteys muihin. Olen ollut suorastaan yllättynyt, miten positiivisesti läheiset ihmiset ovat osanneet ottaa koko tilanteen. Ystävien kanssa jutellessa olen huomannut etenkin  sen, miten tämä kaikkia maailman ihmisiä yhdistävä kriisi todella yhdistää ja tuo lohtua. Vaikka joudumme olemaan eristyksissä toisistamme, emme todellakaan ole tässä tilanteessa yksin. Minusta tuntuu, että maailman ihmiset ovat nyt lähempänä toisiaan kuin koskaan aiemmin ja se jos mikä lämmittää sydäntä. Niin sen pitäisi ollakin: olemme kriisinkin keskellä ihmisiä toinen toisillemme, haemme yhteyttä, vertaistukea ja lohtua toisistamme.

Z = Zoom. Tai Hangouts, Skype, Facetime, WhatsApp, whatever. Laita jokin näistä tulille ja kaverit/perhe linjoille! Olen ystävieni kanssa pitänyt mm. kuulumispiiriä ja testasimme myös Yatzyn pelaamista. Sujui muuten aika mukavasti!

Ps. Kaikki vinkit ja ajatukset ovat omiani ja perustuvat vain allekirjoittaneen kokemuksiin ja mutu-tuntumaan. Rohkaisen sinua ajattelemaan omilla aivoillasi ja etsimään juuri sinulle parhaita virikkeitä eristysarkeen. Voit myös päättää olla keksimättä mitään uutta tekemistä ja keskittyä vain olemiseen. Mikä tahansa sinua parhaiten palvelee <3

Ciao!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *