Lomautus: miten jatkaa eteenpäin?

Joudutko lomautetuksi? Niin minäkin. Kun taannoin kirjoittelin koronatilanteen eskaloitumisen jälkeen etätyön parhaista tipseistä, en osannut ollenkaan aavistaa mitä tulisi tapahtumaan. Valtavan talousahdingon laajenemista on toki täälläkin suunnalla tiiviisti seurattu ja pohdittu sen vaikutusta omaankin elämään. Ja niinhän siinä kävi, että lomautus alkaa ensi viikolla.

Ensimmäinen ajatukseni oli – aivan oikeasti – että kyllä tästäkin selvitään. Toisen ja kolmannen ajatuksen kohdalla ei oltu enää niin positiivisia ja tottahan toki tekisi välillä myös mieli pettyneenä lähteä surkuttelemaan ”miksi juuri minä”. On tässä tunteiden aallokossa käyty melko pohjamudissakin, en voi sitä kieltää. Ja on tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet tässä tilanteessa.

Yritän kuitenkin kääntää ajatuksen päälaelleen: miksi en minä? Tässä vallitsevassa maailman taloustilanteessa ei taida olla voittajia, vaan todella monet työntekijät ja yritykset ovat ajautuneet ahdinkoon, mistä seuraa yt-neuvotteluja, lomautuksia, irtisanomisia, konkursseja. Meitä on monia, jotka ovat lomautettuina tai päätyvät irtisanotuiksi. Olemme tässä yhdessä.

Miksi siis en minä, jos niin monet muutkin?

Tämä lomautus ei liity mitenkään ammattitaitooni tai sen puutteeseen. Eikä liity varmasti kellään muullakaan. Muistetaan se. Tätä tilannetta ei kukaan osannut aavistaa tapahtuvaksi. Näinä aikoina yritän myöskin erottaa toisistaan ne asiat, joihin en pysty vaikuttamaan (kuten lomautuksen ja koronakriisin kesto) ja ne joihin todellakin voin itse vaikuttaa (esimerkkeinä asenteeni sekä tavat, joilla käsittelen tilanteen ja etsin ratkaisuja). Ja sitten vain keskittyä jälkimmäisiin.

Mitäs sitten tosiaan tulisi tehdä, kun lomautus alkaa? Miten käyttää yhtäkkistä ylimääräistä aikaa? Hakeako töitä (jos sellaista yleensäkään tässä maailman tilassa löytyy mistään) vai uskaltaako panostaa itsensä kehittämiseen, vaikka varmaa tietoa työhön palaamisesta ei ole? On monia suuntia, joihin lähteä. Huom. Lomautukseen liittyvät yleiset käytännön ohjeet kannattaa selvittää esimerkiksi omalta ammattiliitoltasi, TE-palvelujen tai Kelan sivuilta. Yle on myös sivuillaan koonnut informatiivisesti vastauksia eri lomautukseen liittyviin kysymyksiin.

Minulle oli lomautuksesta kuultuani heti selvää, että paikalleni en jää sammaloitumaan, enkä suosittele sitä muillekaan samassa tilanteessa oleville. Kun paluu tavallisempaan arkeen joskus tapahtuu, on paljon helpompi siirtyä siihen jonkinlaisten rutiinien täyttämästä lomautusajasta. Vaikka et tietäisi miten pitkään lomautus jatkuu, niin tämä aika kannattaa jotenkin käyttää hyödyksi. Se on mielekkäämpää myös sinulle itsellesi.

Ajattelin listata itseni – ja samalla teidän iloksi – ideoita siihen, miten lomautusjakson voi hyödyntää jos korvaavaa työtä ei löydy ihan heti tai ei aio edes lähteä työnhakuun. Keskityn ideoihin, jotka ovat toteutettavissa aivan ilmaiseksi tai todella pienellä budjetilla.

Uusien taitojen opettelu. Mieti, mistä uusista taidoista voisi olla hyötyä esimerkiksi työssäsi? Olisiko nyt aika opetella neuvottelutaitoja ja ajankäytön hallintaa tai ottaa haltuun jokin uusi työhön liittyvä ohjelmisto tai viilata omia myyntitaitoja? Kannattaa myös etsiä mielekästä opeteltavaa työn ulkopuolelta. On se sinun kohdallasi sitten vaikka käsityöt, pesuaineiden tai kosmetiikan tekeminen itse, leipomisspektaakkelit tai uusi liikuntalaji, kunhan olet kiinnostunut siitä. Ilmaisia eri aihepiirien verkkokursseja löytyy muun muassa Courseralta, EdX:lta ja FutureLearnilta sekä Linkedinista. Youtube on täynnä how to-videoita jos mistäkin aiheesta. Näistä lähteistä löydät varmasti jotain hyödyllistä liittyen työhösi tai muihin mielenkiinnon kohteisiin.

Työssäni voisin itse hyötyä esimerkiksi koodauksen perustaidoista ja ymmärtämisestä ja ohjelmoinnin MOOC-kurssi onkin siihen erinomainen askel. Myös sijoittamiseen perehtyminen kiinnostaa (vaikka tällä hetkellä sen aloittaminen onkin käytännössä vielä mahdotonta eikä ehkä maailman tilanteen vuoksi myöskään houkuttelevin tapa käyttää rahoja) ja olen varovaisesti aloittanut tutustumisen aiheeseen jo aiemmin Julia Thurénin podcastin sekä kirjan avulla ja nyt suunnitelmani on kuunnella Mimmit sijoittaa– sekä Rahapodi-podcasteja.

Kunnon kohotus. Nyt on erinomainen mahdollisuus laittaa keho koetukselle ja jumppailla negatiiviset vibat hieksi! Itse voisin nyt vihdoin laittaa viime syksynä hankkimani uudet juoksutossut tositoimiin ja alkaa treenailla juoksua ahkerammin. Nyt voi olla myös hyvä hetki ottaa eri applikaatioiden, kuten Yogaian, ilmaiset kokeilujaksot käyttöön. Elixian sivuilta löytyy ilmaisia erityylisiä kotitreenivideoita, samoin Fressin tunnit lähetetään netissä.

Kirjoittaminen. Kirjoita päiväkirjaa! Omien fiiliksien pureskelu kirjoitetussa muodossa on erittäin avartavaa ja tutustut samalla itseesi. Kirjoittaa voi myös monella muulla tapaa. Lähtisitkö kokeilemaan vaikka runoilua tai kaunokirjallisten tekstien luomista? Itse tavallaan haaveilen vanhojen äidinkielen kirjojen esille kaivamista ja esseemuotoisen kirjoittamisen harjoittelua.

Lukeminen ja itsensä sivistäminen. Lomautuksella voi hyvin kopauttaa pölyt kirjahyllyn kirjoista ja uppoutua niihin tosissaan. Ei ole kuitenkaan pakko tarttua kirjaan, vaan voi myöskin napsauttaa Nextoryn, Bookbeatin tai Audiblen ilmaiskokeilut latautumaan ja kuunnella äänikirjoja. Myös Yle Areenasta löytyy kirjoja audioäänitteinä (lähinnä suomalaisia klassikoita, kuten Seitsemän veljestä ja Putkinotko) ja älä unohda paikallisen kirjastosi äänikirjakokoelmia. Tähän aikaan ne saattavat olla kyllä haluttua tavaraa…

Minulla on vino pino non-fiction-kirjoja odottamassa kirjahyllyssä ja myös jonkin verran kaunokirjallisuutta. Vinkki: kannattaa ottaa tavaksi non-fiction kirjojen kanssa lukupäiväkirjan pitämisen. Olen todennut tämän melko hyväksi keinoksi muistaa lukemiani asioita pidempään. Huhtikuun alusta meille alkoi tulla taas pitkän tauon jälkeen Hesari (jonka innoissani tilasin jo alkuvuodesta ilman aavistusta talousongelmista) kolmeksi kuukaudeksi. Nyt on hyvin aikaa lukea sitäkin. Kirjojen ja sanomalehtien lisäksi ei tule unohtaa podcasteja ja dokumentteja, joita löytyy ihan jokaisesta aihepiiristä.

Kotiprojektit. Onko sinulla sellaisia kotiprojekteja kesken, joita voisit nyt pienentyneellä budjetillakin toteuttaa ja viedä eteenpäin? Projektihan voi olla melkein mitä vain pienestä remontoinnista autotallin suursiivoukseen tai huonekalujen entisöinnistä vaatteiden ompeluun/korjaamiseen. Itse olen ajatellut tarttua mm. seuraavanlaisiin projekteihin: yrttien kasvatus, valokuva-albumien edistäminen, kombuchan tekeminen (tästä tulee olemaan vastuussa mieheni, mutta haluan olla mukana!) ja parin vuoden päästä tulevien häiden suunnittelu.

Vapauta taiteellinen puolesi. Kaikenlainen musisointi, piirtäminen, maalaaminen, tanssiminen ja laulaminen ilman suorituspaineita on enemmän kuin suotavaa. Näistä aktiviteeteista mieli nauttii ja aivot saavat erilaista ärsykettä. Voit vaikka saavuttaa flow-tilan!

+ EKSTRA: Vapaaehtoistyö. Yksi, yhteiskunnallisesti merkittävä tapa käyttää töiltä vapautunutta aikaa on tehdä vapaaehtoistyötä, jos siihen omat voimavarat tässä poikkeustilanteessa vain riittävät. Kanavia tähän on monia, joista esimerkkejä ovat Punainen risti ja Mieli ry:n vapaaehtoistoiminta. Kootusti voit katsoa oman alueesi seurakuntien ja järjestöjen vapaaehtoistyön vaihtoehtoja Vapaaehtoistyö-sivuilta. Tällä hetkellä on tarvetta vapaaehtoistyöntekijöille erityisesti koronaan liittyvissä asioissa. Helsingin sanomilla on käynnissä Suomi auttaa-kampanja, johon voi ilmoittautua auttajaksi.

Terveiseni jokaiselle kohtalontoverille: me selviämme tästä. Vastaukseni otsakkeen kysymykseen ”miten jatkaa eteenpäin?” on tämä: ei ole väliä miten, kunhan jatkat. Tee jotain ja pyri välttämään lamaantumista. Kääntele kiveä, jotta näet tilanteessa jotain hyvää. Tiedän, se ei ole helppoa. Mutta kun sitä tarpeeksi monta kertaa kääntää, sieltä kyllä irtoaa jokin positiivinen puoli, siitä olen varma. Se voi olla vaikka havainto siitä, että nyt on aikaa tehdä jotain yllä mainituista aktiviteeteista. Tai sitten jotain aivan muuta.

Voimia kaikille! <3

Kommentit (1)
  1. Täällä kans lomautettuna jo kuukauden päivät! Positiivisin ajatuksin pystynyt menemään eteenpäin ja nyt on ollut sitä aikaa tehdä kaikkea, mitä ei normaalisti ole ehtinyt.

    Tsemppiä sinne, tämä tilanne on ainutkertainen ja positiivisin mielin ja avoimella asenteella tästä selviää! Joku päivä, kun tuntuu huonolta, sipaisee vähän meikkiä ja laita lempimusiikkia soimaan, niin taas menee vähän paremmin! Se on toiminut täällä.

    -Heini

    https://www.lily.fi/blogit/take-away-stories/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *