Naomi Alderman: Voima

Voima (Gummerus 2019) sai ajatukset liikkeelle. Olin pitkään odottanut tämän kirjan lukemista, mutta en oikeastaan tiennyt tarkalleen minkälaista kirjaa odotin. En ollut tarkoituksella lukenut arvosteluja tai juonipaljastuksia ja olikin aikas mukavaa tarttua kirjaan ilman sen kummempia ennakko-oletuksia.

Mikä kirja?

Voiman maalaama maailman muutos näyttäytyy hyvin dramaattisena. Yhtäkkiä tytöt huomaavat uuden kyvyn itsessään: heillä on solisluun tienoilla vyyhti, jonka avulla he pystyvät käsillään antamaan sähköiskuja ja aiheuttamaan fyysistä kipua miehille. Tämä johtaa siihen, että valta-asetelmat vaihtuvat. Miesten perinteisesti hallinnoima maailma muuttuu hiljalleen ja naiset eri puolilla maailmaa nousevat valtaan. Naiset ovatkin yhtäkkiä miehiä vahvempia ja miehet joutuvat kokemaan pelkoa asemastaan.

Oivalluksia

Naiset ovat meidän maailmassamme olleet fyysisessä mielessä usein altavastaajia ja sukupuoleni edustajat ovat joutuneet jos minkälaisen väkivallan, hallinnan ja sorron kohteeksi vuosituhansien ajan. Naisia on raiskattu, murhattu, omistettu, kaupattu. Ei varmaan ole naista, joka ei pimeällä kulkiessaan olisi joutunut tuntemaan pelkoa. Jokaikinen tuntemani nainen on joutunut kokemaan jonkinlaista seksuaalista häirintää tai henkistä tai fyysistä väkivaltaa miesten aiheuttamana vaikka elämme täällä turvallisessa Suomessa. Naisten pukeutuminen vedetään edelleen liian usein esiin osatekijänä, kun puhutaan tapahtuneesta häirinnästä. Nainen ei voi matkustaa yksin joka puolella maailmaa ja tuntea samalla oloaan turvalliseksi. Maailmassa on edelleen paikkoja, joissa naisen ei ole hyväksyttävää matkustaa ilman miehensä lupaa tai naisen raiskaus kotioloissa ei ole rangaistava teko. Tämä on se maailma, jossa elämme.

Aldermanin Voima kääntää asetelman dystopisella tarinalla tuosta maailmasta, jota ei ole ja samalla se kuitenkin avaa lukijan silmät nimenomaan tästä meidän maailmastamme. Miesten ja naisten roolien vaihtuminen toimii ällistyttävän hyvin, vaikka se tavallaan on myös helppo ratkaisu. Kirjassa on paljon väkivaltaisuutta, mutta voimakkaimmin viestiä terävöittävät hienovaraisemmat kohtaukset. Kun jotkut tytöt pohtivat sähkön käyttöä mieheen, he vakuuttelevat itselleen miesten todella haluavan ja anovan sitä. Keski-ikäinen nainen huomaa työmatkalla, että hän haluaa seksiä ja aikoo toteuttaa tarpeensa tarjoamalla drinkin jollekin nuorista miestyöntekijöistä.

Kiinnostavan lisämausteen tuovat kirjan alussa ja lopussa sitä kehystävät sähköpostiviestit Naomin ja Neilin välillä. He vaihtavat viestejä Neilin kirjoittamasta kirjasta, joka pohjautuu arkeologisiin löydöksiin ja kertoo unohdetusta maailmasta ennen naisten vallan aikaa. Lopuksi Naomi varovaisesti ehdottaa: mitä jos julkaisisitkin tämän tarinan naisena? Sillä kirja saisi uskottavuutta ja paremman vastaanoton.

Kirjassa oli kuitenkin jonkin verran myös minua häiritseviä asioita, mikä vaikuttaa arviooni teoksesta. Henkilöhahmot jäivät kuitenkin melko köykäisiksi ja olisin kaivannut tarinaan enemmän heidän ajatuksiaan ja tunteitaan. Väkivaltaisilla tapahtumilla mässäily on toki raflaavaa, mutta olisiko asioita voitu tuoda eri tavoilla esiin ja luottaen lukijan älykkyyteen? Jäin myös miettimään, että oliko tämä teos kuitenkin vain naisten kostofantasiaksi kirjoitettu. Välillä tarinan kyynisyys vaivasi.

Tämän kirjan parasta antia ei ollut itse tarina vaan sen herättämä filosofinen pohdinta maailmanjärjestyksestämme. Jään varmasti pohtimaan pidemmäksikin aikaa, että minkälainen valta-asetelma ja maailmanjärjestys tarvittaisiin, että mitään sukupuolta tai ihmisryhmää ei sorrettaisi ja väkivallan teoin kidutettaisi? Siitä olisin halukas lukemaan kirjan jos toisenkin.

Milloin ja kenelle?

Suosittelen kaikesta huolimatta kirjaa ihan jokaiselle sukupuoleen katsomatta! Meille ihmisille on annettu tämä upea kyky kuvitella vaihtoehtoisia maailmoja, ja sitä kannattaa todellakin laittaa aika ajoin koetukselle. Kirja totisesti herättää ajattelemaan maailmamme valta-asetelmien järjettömyyttä.

Voima on helppolukuinen ja kaappaa tiukasti mukaansa jo aikaisessa vaiheessa. Tätä on siis helppo lukea tilanteessa kuin tilanteessa ja lyhyitäkin pätkiä kerrallaan.

Ihanaa sunnuntaita kaikille täältä kirjapinojen keskeltä!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *