Oskari Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia

Mikä kirja?

Voittamisen anatomia (WSOY 2015) on Oskari Saaren viisi vuotta sitten julkaistu teos edesmenneestä Aki Hintsasta ja hänen uransa saavutuksista. Keskeisessä osassa on Hintsan ura lääkärinä Formula 1-maailmassa ja toisaalta myös hänen kehittämänsä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli, jota hän soveltaa asiakaskuntaansa, joka koostuu mm. kilpaurheilijoista ja yritysjohtajista. Kirjasta jokainen tavallinenkin ihminen saa omaan hyvinvointiinsa eväitä ja tämä kirja oli ainakin allekirjoittaneelle erinomainen muistutus fyysisen sekä henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä.

Kirjassa sivutaan myös Hintsan henkilökohtaisia kamppailuja hyvinvoinnin saralla ja kuvataan hänen uransa alkutaivalta lääkärinä Etiopiassa. Kaiken kaikkiaan kirja vie lukijan monen kiinnostavan aihepiirin äärelle ja oli ansiokkaasti kirjoitettu. Sivut soljuivat eteenpäin kuin tanssi.

Oivalluksia

Jos olet yhtä pihalla Formula 1-maailmasta kuin minä näemmä olin, tämä kirja voi tuoda sinulle kiinnostavaa uutta tietoa raottamalla verhoa lajin syvyyksiin. Olen kyllä lapsuudessani fanittanut Michael Schumacheria ja Mika Häkkistä, mutta olin silti ajatellut, että Formula on vain autolla ajamista lujaa. Voittamisen anatomia kuitenkin ravisteli minut todellisuuteen: F1 ei olekaan pelkkää ajelemista, vaan kuskien pitää olla todella hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa selvitäkseen kilpailuista ja menestyäkseen niissä.

Oli kiinnostavaa oppia, millaista valmentautumista lajissa menestyminen vaatii. Niskan, keskivartalon ja alavartalon lihasten pitää olla voimakkaita ja kestäviä, kun Formulaa ajetaan kilpailussa yhteen putkeen parikin tuntia ja kuskiin kohdistuvat hurjat G-voimat mutkissa ja rajuissa jarrutuksissa. Kuski ei voi kuitenkaan olla mikään lihaksikas kaappi, sillä kuskin paino vaikuttaa heti ajonopeuteen.

Tutumman asian äärellä oltiin, kun kirjassa käsiteltiin kokonaisvaltaista hyvinvointia. Aki Hintsan menetelmä ei ollut entuudestaan minulle tuttu, mutta perusajatukset sen taustalla ovat hyvin lähellä aiemmin oppimaani ja ymmärtämääni. Ihmisen ydin , core, on kaiken alku ja juuri, josta Hintsakin lähti asiakkaidensa kanssa aina liikkeelle. Ydin muodostuu vastauksista kolmeen kysymykseen: kuka olet (eli identiteetistäsi), mitä haluat (elämäsi tarkoitus) ja hallitsetko elämääsi (mitkä ovat esteet pyrkimystesi edessä). Erityisesti teki mieli huutaa hallelujaa, kun kirjassa tuotiin toistuvasti esiin unen tärkeys. Se nimittäin vaan on niin tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Lempparikohtani kirjassa oli kuitenkin jo sen alkupuolella Hintsan työskennellessä lääkärinä Etiopiassa. Hintsa tapasi siellä muun muassa menestyneen pitkänmatkan juoksijan Haile Gerbselassien ja koitti selvittää, miksi etiopialaiset olivat niin ylivoimaisen menestyviä juoksussa. Siitä oli kiinnostavaa lukea – ja kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on siinäkin tarinassa osansa. Etiopian aikoina Hintsa oivalsi hyvinvoinnista merkittäviä asioita ja sieltä hänen kehittämänsä mallikin sai lähtölaukauksensa.

Kenelle ja milloin?

Jos olet F1-fani etkä ole vielä lukenut kirjaa, niin suosittelen lämpimästi. Mutta suosittelen teosta myös kaltaisilleni, joille Formulat eivät aiheuta sykähdyksiä sydämessä. Kirja oli nopealukuinen ja oivaltavasti kirjoitettu. Siitä saa myös hyviä hyvinvointiin liittyviä ajatuksia, joten fyysisestä sekä henkisestä hyvinvoinnista kiinnostuneille voin kirjaan tarttumista suositella.

Koska kirja on todella helppolukuinen, siihen uppoutuminen onnistuu oikeastaan millaisessa hetkessä ja paikassa tahansa metrosta kotisohvalle. Varoituksen sana: kirjaa lukiessa hyvinvointikärpänen saattaa puraista ja innostaa sinut vaikkapa vähentämään kahvin juontia tai panostamaan yöuniin. Kirjan ansiosta tein itse päätöksen kasvattaa hyötyliikunnan määrää erilaisilla keinoilla nyt koronaeristyksenkin aikana.

Lempilainaus

”Hintsa oivalsi tulevan työuransa kannalta kaikkein keskeisimmän asian: menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Sama asia toisin päin: hyvinvointi on menestyksen perusta ja edellytys. Ei ole kohtuullista edes odottaa urheilullista tai muuta menestystä, jos ihminen ei voi hyvin.” (69)

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *