8h

Tickle Your Fancy

Kaksi viiden herätystä putkeen ja olo on todellakin sen mukainen. Viisi ja puoli tuntia unta ja mieli on ärtynyt eikä kroppa jaksanut salilla yhtään mitään. Potkin varpaita jatkuvasti pöydän kulmiin, läikytin kahvia matolle ja suutuin vaatenaulakolle. Olen maailman kamalin ihminen väsyneenä! 

Unen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Makasin illan sohvalla miettien että miten ihmeessä pienten lasten äidit oikein pärjäävät?! Tuleeko siinä vaiheessa jotain äidillisiä supervoimia esiin vai nukutaanko tuolloin lasten kanssa kenties megapäikkäreitä vai mikä on homman nimi? Itselläni alla kaksi huonosti nukuttua yötä ja tuntuu kuin en olisi tässä maailmassa ollenkaan.

Lyötiin poikaystäväni kanssa hetki sitten kättä päälle: syksyn haasteena on nukkua joka yö vähintään 8h. Tämä tarkoittaa meidän kohdalla nukkumaanmenoa 22.30 - 23.00 välillä. Eli suunnilleen tunti aikaisemmin mitä yleensä, ei paha ollenkaan! 

Haasteeseen saa liittyä mukaan! Omistetaan loppuvuosi (ja miksei pidempikin aika) hyville yöunille!

 

xx Sara

Kommentit

just saying

Mä oon ihan samanlainen! :D tänään oli aikainen herätys ja oon muunmuassa näyttänyt keskisormea autoilijalle joka ei osannut liikennesääntöjä, törmännyt pyykkitelineeseen ja nukkunut parin tunnin päikkärit sillä seurauksella, että siitä herätessäni olo oli ihan kuin krapulassa. Että tää olis varmaan mulle sika hyvä haaste kanssa, ehkä pitäis yrittää. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

:DDD mä diggasin eniten keskarista! 

ja joo siis just toi darraolo. Ihan järkyttävää!! Haaste vastaaaaaan!

Riikka/KYH (Ei varmistettu) http://kaksiyhdenhinnalla.com

Pahinta on, kun ei ehdi nukkua päikkäreitä! Siksi mun on pakko yrittää aina nukkua se 8h yöllä, kun tiedän että työpäivän jälkeen on yleensä niin paljon menoa, ettei ehdi päikkäreille. Joskus on kamala, kun yöunet jää monena yönä alle tuon 8h ja ei ehdi päikkäreillekään. Se väsymys yhdistettynä nälkään tekee musta ihan järkyttävän ihmisen :D :D

saratickle
Tickle Your Fancy

aah joo päikkärit on kyllä kämäsien yöunien pelastus!! Mun on vaikea kuvitella karseempaa monsteria kun minä tossa tilanteessa :D

Tipa (Ei varmistettu)

Täällä ilmottautuu kuusviikkosen poitsun äiti, joka ei oo tähän kuuteen viikkoon yli kolmee tuntia putkeen nukkunut. Oon vielä ennen ollut semmonen supernukkuja, ettei se 8h edes meinannu riittää ja ykskin huono yö niin oli aivan loppu jo siihen. Että ehkä ne on jotain äidillisiä supervoimia tai sit se vaan on se tieto siitä, ettei muutakaan voi, mutta jotenkin sitä vaan näyttää jaksavan. Mutta ai että mikä ajatus kaheksan tunnin unista, ehkä joskus parin vuoden päästä sitten! :D

Tiia

saratickle
Tickle Your Fancy

oh my, oot mun idoli! Jaksamisia! Kyllä se vielä helpottaa! :D

Tasaraita

Tsemppiä Tiialle! Täällä yksi  neljävuotiaan äiti ja kyllä se onneksi helpottaa ajan kanssa. Toivottavasti teilläkin pieni alkaa syödä vähän harvemmin niin saat nukkua edes hieman pidempiä pätkiä putkeen.
Saran kysymykseen vastaus että miten ne äidit jaksaa niin ei ne aina jaksakaan. Joskus nukutaan päiväunia kun lapsikin nukkuu ja jos lapsi ei jostain syystä nuku niin sitten mennään zombiena ympäri asuntoa vauvaa hyssytellen. Pienten lasten äidithän on nimenomaan näitä säheltäjiä jotka laittaa tyhjän jugurttipurkin jääkaappiin ja lusikan roskikseen jne. Itsellekin sattunut kaikenlaista väsyneenä. Mutta pakko sitä on vaan jaksaa ja sit kun joskus saa nukkua vähän univelkoja pois niin se helpottaa. Mä oon aina tarvinnut paljon unta ja toimintakyky kyllä alenee jos on paljon univajetta. Siksi itse nukuinkin lähes aina päiväunet lapsen kanssa. Joinakin päivinä useammankin kerran. :) Monesti ihan siitä syystä etten pysynyt enää hereillä.

mä tarviin kyllä paljon unta, että jaksan koulupäivän loppuun asti... (oikeesti ihmiset, jotka menee nukkumaan joskus puolenyön jälkeen, miten jaksatte??) mulla ehkä väsymystä pahempi juttu on nälkä :-D silloin oon kyllä ihan hirveä 

saratickle
Tickle Your Fancy

joo väsymys yhdistettynä nälkään.... :D

Hanna T (Ei varmistettu)

Itelle se normaali nukkumaanmenoaika on tuo 22-23. Silti väsyttää! Ensi viikosta tulee taas mielenkiintoinen kun alkaa syysloma ja töiden puolesta joutuu heräämään koko viikon ajan siinä 4:30... En odota! Kesälomasta meni 2kk samoilla herätyksillä :D

saratickle
Tickle Your Fancy

ohsss...! Tsemppiä!!

Kohta se on jo meikäläisen nukkumaanmenoaika! :D

Miru Lehtinen (Ei varmistettu) http://mirulehtinen.blogspot.fi

Aikasemmin viis veisasin unesta ja kolmivuorotyötä tehdessä sitä unta oli usein vaikea saada ja varsinkaan tarpeeksi. Nyttemmin oon oppinut sen, että on vaan mentävä nukkumaan tarpeeksi ajoissa tai niin että herätyskelloa laittaessa siinä on vähintään se 8 tuntia. Oon huomannut, että paljon paremmin jaksaa ahertaa päivät kun unirytmi on säännöllinen ja saa riittävästi unta.
Tsemppiä teille loppuvuoteen! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

No juurikin näin!! Kunnon tsemppi loppuvuoteen siis! :) Kiitti!

HelsinkiDragonfly (Ei varmistettu) http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

Uni on tärkeä asia, eli hyvä päätös!

xxx
E
http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

saratickle
Tickle Your Fancy

Y E S !

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä joudun herään arkisin aina 4:55 töihin niin alkuun oli ihan hirveetä kun ei vaan yksinkertaisesti osannut mennä aikaisin nukkuun. Tai meni kymmeneltä mut eihän se uni heti tuu niin jäi yleensä unet sinne 6 tunnin paikkeille. Mut sit viikonloppuna meni rytmi ihan sekasin, varsinkin jos on mitään iltaohjelmaa. Kiva kun baarista tulee kotiin samaan aikaan kun yleensä herää ylös. Ja sit sunnuntai-iltana uni ei oo tuu millään jos on nukkunu yli aamu ysiin. Nykyään osaan mennä arkisin jo siinä klo 21 sänkyyn niin saa edes sen 7,5h unta. Ja mieluiten vapaapäivinäkin nykyään nousen ihan viimestään 7 ylös niin on kyllä yöriekkumiset jäänyt ihan suosiolla vähemmälle.

saratickle
Tickle Your Fancy

Toi vaatii kyllä järjetöntä totuttelua! Mahtavaa, että rytmi on löytynyt! Jes!

Bambilara (Ei varmistettu)

Mä aloitin opiskelut nyt syksyllä, aiemmin tein kolmivuorotyötä. Nyt kun lähes jokaisena aamuna kello soittaa samaan aikaan, olen huomannut, että olen paljon virkeämpi päivän ja väsymys tulee sopivasti klo 22:n jälkeen!

saratickle
Tickle Your Fancy

Voin vaan kuvitella!! Huh! Oon aina ihmetellyt miten tyypit, joilla on esim aina iltaviikko ja sen perään aamuviikko ja taas iltaviikko oikein selviää?! Eihän elämään saa mitään rytmiä?

:) (Ei varmistettu)

APUA miks en osaa kommentoida puhelimella, liitin äsken tähän kommenttikenttään (jotenkin???) yhden aiemmin kopioimani whatsapp-keskustelunpätkän ja sit panikoiduin, toivottavasti en lähettänyt sitä ja toivottavasti et ainakaan julkaise jos lähetin :D

Alunperin olin siis tulossa sanomaan, että semmonen olis vielä ihan jees että vuorotyöläisenä olis eka iltaviikko, sitte aamuviikko jne. Itelläni oli melkeen vuoden ajan joka viikko sekaisin kaikkia vuoroja yövuoroista aamuvuoroihin, ja sillon ei kyllä paljoa naurattanut (eikä nukuttanut :D). Nyt opiskelujen myötä normaali unirytmi on löytynyt, ja ai että se voi tuntua mukavalta!

Suvi55

Heti kun illat alkoivat pimenemään, niin itsellä alkoi ihan tajuton väsymystila saman tien. Päätin sitte tossa pari iltaa sitten, että jos alkaa silmät luppaamaan jo yhdeksältä niin hitto, sit mie meen nukkumaan enkä kituuta koneen tai television ääressä leffoja tapittaen ja valvo ns. väkisin.

Voin sanoa, että enää ei päivisin väsytä ja kun herätys tulee siinä seitsemältä niin on kerrankin ollut oikeasti levännyt olo. Ai että, kun olisi tehnyt tämän päätöksen jo vuosia sitten - ois säästyny monilta silmäpusseilta, pystyynnukahtamisilta ja väsymyspäissään kiukutteluilta. :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Kuulostaa siis IHANALTA! Sama pitäisi ehdottomasti tehdä itsekin!

Molli (Ei varmistettu)

Meillä vauva 4kk ja edelleen herää pari kertaa yössä (+loppuraskaudessa heräilin toki myös öisin eli puolisen vuotta heräilyä jo takana). Pelkäsin kamalasti etukäteen heräilyä, koska oon just tollainen, että tarvin paljon unta, rakastan nukkumista ja tuun niin huonolle tuulelle liian vähistä yöunista. Oletettavasti tässä on ilmestynyt juurikin jotkut supervoimat käyttöön, koska ei sitä unen puutetta niin ajattele. Toki väsyttää, mutta huomattavasti helpommin tää sujuu kuin mitä olin pelännyt etukäteen! Eipä sillä, odotan kyllä sitä hetkeä kun sais nukkua taas täydet yöunet.. Ja pääsis eroon näistä kaikista väsymyksen aiheuttamista muistikatkoista ja aivopieruista.

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos tästä kommentista! Ei sitä varmasti siinä hetkessä tajuakkaan, jaksaa painaa vaan kun tehtävä on niin tärkeä :) Mä toivotan superisti tsemppiä sinne, vielä pääset lepäilemään!

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis Vau! Näytät niin upealta!

saratickle
Tickle Your Fancy

No kiitos! :)

Suvi K.
Sisunainen

Mä edelleen ihmettelen ihmisiä, jotka pärjää systemaattisesti 8 tunnilla tai jopa alle. Ehkä yhden aamun joo, mutta yleensä tarviin 9-10h ollakseni jotenkin älyllinen olio.

saratickle
Tickle Your Fancy

haha aika yksilöllistähän se taitaa olla. Olis aika siistiä olla se tyyppi jolle ihan oikeasti riittää kuus tuntia unta...

KatriElina (Ei varmistettu)

Niin miäkin ihmettelin aina, ennen lasta, että miten ne äidit kestää sen kaiken valvomisen. Kohta kolmevuotiaan yh:na voin sanoa, ettei ne usein kestäkään. Onneksi useimmiten lapsilla ne on huonon unen kausia, niin ehkä sitten tieto siitä että se on ohimenevää, auttaa jaksamaan ne paskanakkiyöt. Päikkärit on kultaa enkä ymmärrä, miten jotkut äidit "ei osaa" nukkua päivällä, wooot?? Itsehän nukkuisin aina kun vain on mahdollista :D Mutta tää on aihe, mikä näkyy suoraan äitien mielenterveysongelmina, parisuhdeongelmina, lastenkäytöshäiriöissä jne. Kuten itsekin sanoit, että jo kahden yön jälkeen käyttäytyy miten sattuu. Voit vain kuvitella siis mikä vaikutus on kun ihminen valvoo vaikka vuoden..saati kaksi. Omalla kohdalla "onneksi" kyse on ollut vain muutamasta erillisestä kuukauden unettomuusjaksoista.

Taidan napata kiinni tästä sun haasteesta käydä ajoissa nukkumaan! Se kun on ihan vaan oma vika, jos jää sohvalle rötväämään sen sijaan että siirtyisi sänkyyn nukkumaan ;)

nik (Ei varmistettu)

Mulle 8h yössä on ripauksen liikaa. Olen huomannu että 7-7,5 h/yö on mulle optimaalinen. Aamulla herään virkeänä ja illalla väsyttää oikeaan aikaan. Jos nukun 8h niin illalla ei tule uni ihan heti silmään. Valitettavasti myös meitin tuplat ovat perineet äipän vähäisen unentarpeen. XD Tarkoittaa katkonaisia öitä ja aikaisia aamuja... Viikolla aika usein jää alle 7 tuntiin yöt, mutta ihan hyvin jaksaa, ku viikonloppuna saa yleensä velat kuitattua sen minkä tarvii.

Ja mitä tulee niihin supervoimiin, niin kyllä. Sitä kutsutaan myös oksitosiiniksi. Heruttaa maitoa, vähentää stressiä ja ahdistusta, antaa virtaa and what not. Kyllä sitä ainaki ekaksi puoleksi vuodeksi riitti. Sen jälkeen oltiin sitte kusessa. ;) Nyt kolmantena vuonna jo vähän helpompaa.

Kommentoi