C-VITAMIINI - mistä, milloin ja paljonko?

Tickle Your Fancy

Kun päivät alkavat lyhenemään ja ilma kylmenemään, sen tarve korostuu. Varmista, että saat tarpeeksi C-vitamiinia!

 

Mitä se tekee?

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Sen tarve korostuukin flunssassa!

C-vitamiini lisää raudan imeytymistä. Appelsiini aterian jälkeen onkin yleensä hyvä idea! Raskaan liikunnan yhteydessä on myös tärkeää saada tarpeeksi C-vitamiinia (jopa 200mg normaalin päiväsuosituksen lisäksi).

Se on mukana kudosten muodostusprosessissa. C-vitamiini muodostaa kollageenia, eli proteiinia, jota esiintyy luustossa, ihossa, verisuonissa, hampaissa sekä rustoissa.

C-vitamiini edistää myös normaaleja psykologisia toimintoja.

 

Mistä sitä saa?

Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat tyypillisesti sitrushedelmät kuten appelsiinit, sitruunat ja greipit. C-vitamiinia löytyy myös vihanneksista, marjoista ja perunasta. Tyrni on yksi eniten C-vitamiinia sisältävistä ravintoaineista. 100g:ssa tyrniä onkin n 250mg C-vitamiinia!

 

eilinen välipala huokui c-vitamiinia, aivan superhyvää! Etenkään jos flunssa yhtään puskee päälle niin kokeile tämä!

 

C-VITAMIN BOOST SMOOTHIE

  • 100g tyrnimarjoja
  • 100g pakastemangoja
  • 2 porkkanaa
  • 1 avokado
  • 1 kananmuna
  • appelsiinimehua

+ koristeluun granolaa ja chian siemeniä

 

 

Kuinka paljon?

Ihminen ei itse pysty C-vitamiinia tuottamaan, eli tämä on saatava ravinnosta. Päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta ollaan montaa mieltä, mutta arviot liikkuvat 60-120mg välillä. Joidenkin mielestä tarve on rutkasti enemmänkin. Fakta on kuitenkin, että ainoastaan päiväsuosituksen alle jääminen aiheuttaa oireita. C-vitamiinia ei siis oikeastaan voi syödä liikaa. Vaikka vitamiinia söisi kaksin käsin, imeytyy elimistöömme sitä vain tietty määrä. 

Mikäli epäilet C-vitamiinien jäävän omalla kohdallasi liian vähiin on helppo muistaa, että viisi vihannesta/hedelmää päivässä (mielellään tuoretta). Toinen vaihtoehto on syödä C-vitamiini ravintolisänä!

 

C-vitamiinin puutos

Mikäli elimistö ei saa tarpeeksi C-vitamiinia, se alkaa oireilemaan. C-vitamiinin puutosoireita ovat mm. mielialanvaihtelut, kuiva iho/hiukset, suusairaudet, infektiot sekä lihas ja nivelkivut.

 

xx Sara

Kommentit

Reettaa (Ei varmistettu)

Tämmöiset postaukset on tosi kivoja! Itse ainakin aloin miettimään saankohan tarpeeksi c-vitamiinia ja muitakin vitamiineja ynnä muita ravintoaineita. Tämän kaltaisia postauksia lukisin mielelläni enemmänkin! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos palautteesta! :) Mahtava kuulla!

LK (Ei varmistettu)

C-vitamiiniakin voi kyllä saada liikaa, tällöin vaarana on virtsakivien muodostuminen. Normi ruokaa syömällä yliannostusta ei kuitenkaan saa aikaan, vaan ongelmksi liiallinen saanti voi muodostua vitamiinilisiä käytettäessä. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Näin juuri :)

Hanna Maria
Hanna Maria

Vaikka C-vitamiini auttaakin raudan imeytymisessä, ei appelsiinia kuitenkaan kannata syödä aterian päätteeksi. Tuoreet hedelmät ja vihannekset kulkevat elimistön läpi paljon nopeammin kuin muu ruoka, eli just esim. salaattikin kannattaa syödä lautaselta ennen sitä pääruokaa. Muuten se tuore jää tavallaan jumiin sen muun ruuan perään joka kulkee hitaasti eteenpäin, ja alkaa helposti "mätänemään" paikoillaan. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

hmm okei. Näin mä oon ainakin lukenut, mutta mielenkiintoista kuulla muitakin pointteja :)

Kommentoi