EROON HUONOISTA JUOKSUPÄIVISTÄ

Tickle Your Fancy

Tiedättekö kun silloin tällöin käy juoksemassa, ei varmuudella voi koskaan tietää miltä juoksu tulee milloinkin tuntumaan. Kulkeeko askel? Väsynkö nopeasti? Kipeytyvätkö jalat? Pistääkö rinnasta? Hiertääkö kengät? Kun juoksu ei ole säännöllistä nämä kysymykset kummittelevat taustalla aika kovillakin todennäköisyyksillä.

Nyt kun köpötellään neljästä viiteen lenkkiä viikossa (osa palauttavia lenkkejä), on koko juoksuun tullut aivan omanlainen varmuus ja se on parasta mitä säännöllisellä juoksuharrastuksella on tarjota. Enää en siis pidä peukkuja hyvän juoksupäivän puolesta, vaan kerta toisensa jälkeen lähden lenkkarit jalassa ovesta ulos hyvillä mielin. Voin siis luottaa siihen, että homma toimii. Poikkeuksena mäkijuoksut, ne eivät välttämättä toimi. Rehellisesti sanottuna, ne harvoin toimivat :D

Monet ovat kyselleet, että mitä jos maratonin aikana onkin huono juoksupäivä, eikä juoksu kulje ollenkaan? Mikäli kroppa vaan on kunnossa en usko tämän olevan edes mahdollista. Päivää on odotettu kauan, sen eteen on tehty töitä ja juoksusta on tullut säännöllinen osa arkea. Vähän sama kun lähtisi kahden viikon kauan odotetulle lomamatkalle ja olisi tuona päivänä tavattoman kiukkunen. Se ei vaan ole mahdollista.

Maratonin koittaessa juoksusta on tullut niin itsestäänselvää, että peruspohja on varmasti kunnossa sinne 30 km:n asti, ainakin näissä meikäläisen nopeuksissa (uutta maailmanennätystä ei siis lähdetä rikkomaan). Puhutaankin, että 30 km on itseasiassa se kohta mistä koko maraton vasta alkaa. Tämän jälkeen vastaan tulee seiniä, se on varmaa. Niiden ylittämiseen ei hyvällä tai huonolla juoksupäivällä ole mitään tekemistä. Nämä kamppailut käydään psyykkisellä tasolla.

Eroon huonoista juoksupäivistä

 

1. Säännöllisyys.

Pidä lenkkeily jokaviikkoisena.

2. Vaihtelevat treenit.

Sopivassa suhteessa rauhallisia pk-lenkkejä, vauhtilenkkejä ja palautuslenkkejä. Vaihtele myös matkan pituuksia.

3. Välineet kunnossa.

Oikeanlaiset juoksutossut + olosuhteisiin sopivat varusteet ehkäisevät fyysisiltä häiriötekijöiltä.

4. Ravinto.

Monipuolinen ravinto näkyy suorituksessa ja palautumisessa. Älä juokse pitkiä/raskaita lenkkejä heti ruokailun jälkeen äläkä niin, että edellisestä ruokailusta on aikaa tunti tolkulla. Mikäli edellisestä ruokailusta on pitkä aika, syö esim hedelmä/leipä/raejuusto/proteiinipatukka ennen suoritusta (esim 30-45 min ennen).

vaatteet ja kengät Nike (saatu) / kuvat: Janni/Just My Imagination

 

 

Blogi muuttaa 14.4. Lilyyn, osoitteseen  http://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy

The blog is moving 14.4., the new address is http://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy

 

T.Sara

Kommentit

Alina (Ei varmistettu)

Hei,osaatko neuvoo millä voisi päästä penikka-vaivoista juostessa eroon? Hyvät, vaimennetut juoksukengät check, pehmeä juoksualusta check, mitä muuta?? Uskotko kompressio-sukkien/säärystimien tehoon mitä tulee penikkavaivoihin? :D Tuntuu että se kipu säärissä vie usein ilon koko rakkaasta harrastuksesta, ja tällä hetkellä yksi 5-10km lenkki viikossa on maksimi mitä voin juosta..

saratickle
Tickle Your Fancy

Itse en oo koskaan penikkavaivoista kärsinyt, eli en oo paras vastaamaan tähän. Varmaankin vauhdilla ja juoksuasennolla on myös jotain tekemistä tän kanssa. Kannattaa käydä näyttämässä ammattilaiselle! :)

Petratui (Ei varmistettu)

Mä kärsin penikkavaivoista kaksi vuotta sitten. Valitettavasti siihen ei ollu mitään muuta apua kuin pitkä lepo (tauko juoksusta), koska olin päästäny jalat niin huonoon kuntoon. Välillä juoksin hammasta purren kun sattu niin kovaa (ei mitää järkeä!!). Kävin askelklinikalla, mutta venytysohjeetkaan ei poistanu kokonaan vaivaa. Mulla on nyt käytössä kompressiosäärystimet, tuntuu auttavan ainakin vähän, joten suosittelen kokeileen! Myös foamrolleria kannattaa käyttää
säännöllisesti. Ja itseni kohalla palautus lenkkien välissä on tärkeää, jalat ei kestä montaa lenkkiä viikkoon.

Ipe (Ei varmistettu)

Kompressiosäärystimet/housut auttaa mulla, samoin se että muistan säännöllisesti venytellä pohkeitani.

anita (Ei varmistettu)

Jos on kauheet kivut ja penikat jumissa, ne kalvot pitää käydä irrotteleen sääriluusta hierojalla. Jos menee liian kireiksi nii ainoo keino on leikkaus.
Itte sain tiistaina hierojalla penikkatautituomion vaikka penikat ei edes oo kipeät. Parin viikon päästä on sit aika siihen hieronnan syvimpään helvettiin, tulee kuulemma sattumaan niin paljon ettei mitään järkee. Etenki ku mun sääret on viiä vaille leikkauskuntoset...

Kissis (Ei varmistettu) http://kissis.purkkimafia.fi

KUOLAAN NOITA KENKIÄ!!!! Mutta tekstin kanssa oon eri mieltä, haha! Kyllä vaan niitä paskoja juoksupäiviä on ja joskus kulkee niii-iiin hyvin. Yleensä tässä on mun kohdalla kyse palautumisesta: en pystyis juoksemaan lyhyitäkään matkoja kaks päivää peräkkäin. Mitä enemmän aikaa edellisestä lenkistä, sitä paremmin juoksu kulkee. :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Ja juuri sen takia lenkkien vauhteja ja pituuksia pitää vaihdella paljonkin! :) Kehiin ehdottomasti palauttavia lenkkejä matalilla sykkeillä (Y)

emmi (Ei varmistettu)

Nyt apuja! Köpöttelin kuutisen vuotta samoilla lenkkareilla, jotka olivat ihan parhaat, mutta nyt oli aika heittää ne roskiin. Ostin uudet, jotka tuntuivat kaupassa köpötellessä hyviltä. Nyt lenkillä ne sattuvat jalkaan niiin vietävästi! Itkenkö verta nämä (toivottavasti) muutamat ensimmäiset kerrat ja odotan että ne muotoutuvat jalkaan vai pitäisikö lenkkareiden olla heti hyvät jalkaan?!

saratickle
Tickle Your Fancy

Kuus vuotta samoilla lenkkareilla kuulostaa aika pitkältä! Just itseasiassa tänään haastattelin ammattilaista lenkkarivalinnoista. Hän painotti nimenomaan sitä, että kengän pitää tuntua mukavalta ostohetkellä. Mielummin hieman väljempi kuin liian napakka.

Jos samoilla kengillä on juossut kuusi vuotta, jalalla varmasti menee kyllä aikaa tottua uusiin. Sanotaan, että yhdellä kevyemmällä lenkkariparilla pystyy juoksemaan suunnilleen muutaman 100km, kun taas raskaampi voi kestää 1000km.

Nannna (Ei varmistettu)

Ihanan värikkäät juoksukuteet! :) Itse olen kuitenkin hieman eri mieltä huonoista juoksupäivistä. Juoksen yleensä 3 lenkkiä viikossa (2x10-11km ja yksi pidempi, 15-22km) ja kyllä sinne niitä huonoja juoksulenkkejäkin mahtuu. Tiedän usein syyt (huono palautuminen, edellispäivän salitreeni, huono ruokailuajankohta, raskas päivä + vähäiset unet tms) mutta joitakin syitä on vaikea korjata, eikä aina edes tiedä esimerkiksi syöneensä ehkä turhan tuhdin aterian eikä pitänyt tarpeeksi pitkää väliä ennen lenkkiä, tai edellispäivän salitreenin onnistuneenkin niin hyvin, että tuntuu seuraavana päivänä kunnolla.. on myös monia muitakin syitä toki :) mielestäni näistä huonoista lenkeistä oppii aina!! Minun itse tulisi kehittää tuota kestävyys- ja vauhtilenkkipuolta :) kivoja postauksia nämä juoksuaiheiset! Itse en treenaa maratonille, mutta HCR odottelee toukokuussa ja tietysti sen kulku jännittää :) hyvin on tähän mennessä omat puolimaraton lenkit sujuneet, mutta ei sitä tiedä miten käy! ;)

saratickle
Tickle Your Fancy

Muistathan, että kroppa tarvii myös palauttavia treenejä/juoksulenkkejä ja matalan sykkeen lenkkejä. Näillä ehkäistään juurikin niitä huonoja juoksupäiviä! :)

mjai (Ei varmistettu)

Woot saat kyllä ihan järkyttävän määrän Nikelta noita kuteita. Mä niiin haluun noi kengät! Ja noi housut :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Party pants!!!

saara (Ei varmistettu)

Mitä mieltä oot Asicsen gel nimbus malliston kengistä? Onko sulla ollu sellasia käytössä? :) Entä juoksetko erilaisilla kengillä asvaltilla kun esim. hiekkatiellä? Missä juokset noilla kuvassa olevilla kengillä? :) Tosi mielenkiintosia nää juoksujutut!! Itellä eka puolimaraton luultavasti edessä tänävuonna. :D

saratickle
Tickle Your Fancy

En oo testannut nimbuksia! Asvaltti/hiekkatien lenkeillä oikeastaan aika saman tyyppisellä vaimennuksella. Ero enemmänkin siinä juoksenko spurtteja vai kevyitä lenkkejä. Nämä flyknitit toimii parhaiten intervalleissa ja spurteissa + ihan tavallisena kävelykenkänä! :)

Jee tsemppiä taistoon!! :)

Annika (Ei varmistettu)

Minkä merkkinen mehukone sulla on? Mietin sellasen ostamista mut en tiedä minkälainen tai minkä merkkinen olis hyvä... Ois ihanaa jos voisit antaa vinkkejä :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Philipsin hr1871! :) Hyvin pelannut!

Tuuli (Ei varmistettu) http://www.tuulivalo.fi

Hei hyvä postaus! Juoksu kiinnostaa. Juoksin viime kesänä ensimmäisen maratonini ja ajaksi tuli minuutti alle neljä tuntia :D tämä minuutti oli tärkeä, neljän tunnin alitus siis... Mutta musta kyllä tuntui että huono juoksupäivä osui kohdalle. En ymmärrä miten se voi olla mahdollista sillä olin kyllä treenannut, levännyt, juonut ja syönyt hyvin. 17 km kohdalla meinasin lopettaa kun tuntui niin kauhealta. Onneksi sisko kuitenkin tsemppasi, ehkä kynnys oli enemmänkin henkinen ensimmäisen maratonin kohdalla. Mutta tsemppiä Sara sulle maratontreeniin!!!

saratickle
Tickle Your Fancy

Oi kova suoritus heti ekalla! :) Niin kuin sanoin, maratonissa isona vaikuttajana on tietenkin tuo vauhti. Jos se on liian kova alkuun, väsyminen voi yllättää.

Kiitti kovasti! :)

P (Ei varmistettu)

Äää mä oon niin kade noista niken kamoista mitä saat blogin kautta! D:

Anu (Ei varmistettu)

Jep, kyllä nuo ylhäällä mainitsemasi asiat jännittävät aina ennen lenkille lähtöä ja melkein aina jätänkin sitten lähtemättä. Miten voisin löytää ilon liikkumiseen koska tällä hetkellä treenaan 1-2 krt/ viikossa salilla, kerran kotona ja käyn 2 krt/ viikossa ratsastamassa, mutta aina kun pitäisi tehdä omatoimisia treenejä iskee laiskuus eikä treenaaminen olekkaan enää niin kivaa. Oisko sulla mitään vinkkejä? :,)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä suosittelen lähtemään liikkeelle ihan tosi rauhallisilla lenkeillä ja kasvattamaan juoksupohjaa ihan urakalla. Sellaset lenkit joilla pystyy helposti juttelemaan lenkkikaverin kanssa!

Suosittelen myös suunnittelemaan treenipäivät ennakkoon! Esim ma kevyt hölkkä 40 min tiistaina sali ke tyhjä torstaina lenkki 50 min jne. Ylös kirjoittaminen motivoi aina! Kun tietää mitä tekee on huomattavasti helpompi tarttua toimeen :)

Miss T (Ei varmistettu)

Kiitos, nämä ovat todella hyödyllisiä ja hyviä kirjoituksia! Yksi juoksuhullu täällä moi :)! Juuri uudet Niket matkalla tänne, olen itse ihastunut Lunarglide-malliin, kolmannet menossa. Tuosta lenkkareiden vaihdosta; kirjoitit vaihto muutaman sadan kilometrin välein. Uskon, että ei ehkä ihan niin usein (en ole ammattilainen), mutta luulen, että 700 - 1000 km välein. Riippuu tietenkin juoksutavasta. Itse juoksen n. 120 km kuussa eli n. 10 kuukauden välein minun pitäisi vaihtaa. Big Up Sara ja tsemppiä maratoniin! Ehkä mäkin joskus, nyt tosin kuukauden päästä mulla puolikas!

saratickle
Tickle Your Fancy

Moi juoksuhullu!! :) Olin epäselvä, tarkotin muutamalla 100km:llä ihan kevyitä (kilpailuun tarkoitettuja, joita myydään nykyään myös hölkkäkengiksi) kenkiä, raskaammilla voi pärjätä yli 1k. Tämmöset ohjeet olen saanut juoksuvalmentajaltani :)

Miss T (Ei varmistettu)

Jes, kiitos vastauksesta :)! I get it now! Ihanaa viikonloppua inspiroivalle mimmille!

Sofia (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/fitness-fuhrer

Mä oon juossut nyt kuusi maratonia ja yli kymmenen puolikasta. Kyllä se vaan on mahdollista että sattuu huono päivä kohdalle. Palautumisen voi arvioida väärin, hormomaaliset asiat vaikuttavat, nukkuminen voi olla huonoa ja tyyliin tähtien asentokin tuntuu joskus vaikuttavan :D Toki on yhtä lailla mahdollista että osuu ns. pöljä päivä ja kaikki kulkee tosi hyvin.

Mun mielestä myöskään seinä ei väistämätön, sellaista oikeaa 30 km seinää en ole kohdannut kertaakaan. Kerran kyllä loppui voimat 8 km kohdalla, mutta sitä ei ehkä voi laskea :D

Tsemppiä treeneihin, maraton on parasta!

saratickle
Tickle Your Fancy

Tosiaan tarkotuksena oli painottaa nimenomaan sitä, että mikäli juoksukilpailupäivänä on fyysiset puitteet kunnossa (ravinto, uni, terve kroppa) sen perusjuoksun pitäisi luistaa.

Haa, juu seiniä tulee varmasti aika henkilökohtaisesti milloin kellekkin. Omalle kohdallani vakiona 33km :D

Ilona (Ei varmistettu)

Böö! Mikä ero on palauttavilla ja pk-lenkeillä? Matkan pituus vai syke?

jasmin (Ei varmistettu)

Tämän postauksen myötä löysin taas takaisin blogiisi kun en sitä hetkeen ollut lukenutkaan, syystä tai toisesta se vaan joskus jäi.

Kuinka monet erilaiset lenkkarit omistat ja mitkä olet todennut parhaaksi eri juoksutreeneihin/-alustoille? Olisi kiva kuulla enemmän sinun mielipiteistä eri lenkkareista:) tottakai jokaisella on oma mielipide mikä on omaan jalkaan paras, mutta haluaisin kuulla sinun mielipiteen kun asiantuntemusta sinulta kuitenkin löytyy!

Annika (Ei varmistettu)

Moikka! Oletko kokenut oman valmentajan juoksuun hyödylliseksi? Laatikö hän sinulle ohjelmat ja treenatteko yhdessä valmentajan kanssa? Oliko kuinka kallista hommata tämmöinen juoksuvalmentaja? Niin ja vielä jos saan kysyä että mistä tämmöisen hommasit? :D itsellä kovasti tekisi mieli saada ammattilaiselta apua, mutta toisaalta olen menossa vasta ensimmäiselle puolikkaalle.. Ehkä jos oikein innostun siitä niin sen jälkeen sitten!

anni (Ei varmistettu)

5. välillä pidempi tauko koko juoksusta! ja kyllä taas kulkee vhii :)

Kommentoi