Fitness-buumi puhuttaa

Tickle Your Fancy

Vau. Menin sanattomaksi. En todellakaan olettanut, että maanantaiaamuinen extemporepostaus saavuttaisi tällaista suosiota. Mahtavaa, että keskustelua on syntynyt niin puolesta kuin vastaankin. Asia selkeesti puhuttaa ja hyvä niin.

Bikini Fitness - ei ikinä -postauksen tarkoituksena oli lähinnä herätellä jengiä siitä mitä fitness-buumi pahimmillaan on ja mitä vaikutuksia sillä on yhteiskuntaamme. Hyvinvointi on niin paljon muutakin kun maustamatonta kanaa, treeniä ja lihaksia. Ulkoisella hyvinvoinnilla katetaan osa tästä, niin kauan kun se pysyy inhimillisellä tasolla, mutta fitness-buumia kannattavien sisäiseen hyvinvointiin tekstilläni pyrinkin keskittymään.

Tuntuu, että tänäpäivänä hyvinvoinnin käsite on hämärtynyt. Sanasta on kadonnut se itse hyvin vointi. Eletään rasvattomasti, käydään salilla, skipataan kaikki kiva tekeminen ja loppujen lopuksi huomataan, että itse eläminen on unohtunut. Pahimmillaan tämä oivallus tapahtuu vasta kuolinvuoteella.

Liikunta on hyväksi ja sitä olen toitottanut tässäkin blogissa viisi vuotta. Tän buumin aikana oon yrittäny miettiä, että siistiä mikäli oma laji on löytynyt ja kyllä, kaikenlainen liikunta on kansanterveyttä edistävää, mutta oon vaan viimeaikoina alkanu kyseenalaistamaan ajatuksiani. Voiko sellainen liikunta, josta sisäinen hyvinvointi on kadonnut, olla kokonaisvaltaisesti kansanterveyttä edistävää?

Sain paljon viestejä ihmisiltä, jotka kertoivat kärsivänsä ylipainosta ja Bikini Challengen avulla saaneet tiputettua painoa. En missään nimessä osoittanut edellistä postaustani ylipainosta kärsiville.

Mikäli aihe kiinnostaa kannattaa tsekata mun postaukset Ei tehdä tästä liian monimutkaistaHyvinvointia ilman hyvin vointia ja Treenisyyllistäjät

Kiitän teitä isosti kommenteista, viesteistä ja meileistä. Hienoa, että asia on pinnalla!

 

T.Sara

Kommentit

Kettukarkki (Ei varmistettu)

Hei! On rohkeaa olla oikeasti jotain mieltä. Lähes kaikessa tässä maailmassa on kääntöpuolensa, mutta pointtini on, että älä turhaan ala nyt "loiventamaan" mielipiteitäsi. Varsinkin kun mielipide on noin perusteltu! :) Go gurrrl!

saratickle
Tickle Your Fancy

Tää oli lähinnä tällänen yhteinen vastaus edellisen postauksen kommentteihin. Yleensä vastaan kaikkiin, mutta näihin ei kyllä resurssit riitä. Siksi koin tän tarpeelliseksi :) Mielipiteitä pitää olla.

Musta oli hassua kun joku kirjotti tonne kommentin että "antaa kaikkien tehdä mitä haluaa ja jokainen saa pitää suunsa kiinni." No mutta sehän on mahtavaa :D

tiinat (Ei varmistettu)

Uskoisin, että suurin osa lukijoistasi on sun kanssa samaa mieltä (minkä kommenteistakin huomas) ja kritisoivat kommentit tulivat sellaisilta, jotka eivät niin säännöllisesti blogiasi seuraa. Tällöin ehkä tekstiäsi luettiin liian kirjaimellisesti tai tulkittiin se hyökkääväksi sua sen paremmin tuntematta - sanoja on niin helppo tulkita ja väärinymmärtää, jollei tunne henkilöä niiden takana. Ja musta sinä olet kyllä malliesimerkki siitä, miten elämästä voi nauttia hyväkuntoisena ja paljon liikkuvana, pääpiirteissään terveellisiä elämäntapoja noudattaen ja itselleen sopivimmat tavat löytäen :) Tulee mieleen jonkun aikaa sitten vihastuttanut/ihastuttanut blogiteksti jossain, jossa kritisoitiin crossfitiä - siinä täysin sama juttu kuin bikini fitnessissä, valtavirran kannattanee omaksua siitäkin buumista vain jotain ja kohtuudella ja jättää rankin osuus lajissa kilpaileville :) Ja näiden lajia ahkerasti harrastavien/siinä kilpailevien on hyvä pitää silmänsä avoinna lajin varjopuolille (joita kaikessa liikunnassa on, kun mennään kovemmalle tasolle) eikä provosoitua, kun joku näitä tuo esiin.

Jonsu (Ei varmistettu)

Oot huippu! Olin tuosta ensimmäisestä fitnessbuumi-postauksesta ihan fiiliksissä, mutta jätin kommentoimatta. Nyt on kuitenkin pakko tulla sanomaan, että just tämän takia sä taidat olla mun tän hetken lempparibloggaaja. Sä urheilet, haastat ittes, syöt terveellisesti, mutta myös lähet mökille vetämään makkaraa naamaan ja synttäreillä otat ison palan kakkua. Juuri samanlainen mä haluan olla! Salijutut eivät tosin ole saaneet mua vielääkään innostumaan, mutta onneksi on olemassa juokseminen. Se taitaa olla se mun juttu :)

Eilen illalla luettuani sun ja myös The Good Morningin postauksen "The Good Morning 3.0" mä olin niin fiiliksissä, että valvoin yökahteen raskaan työpäivän jälkeen, kuuntelin musiikkia, katselin itseäni peilistä ja mietin, että miksipä en olisi hyvä juuri näin. Tiesin, et pitäs alkaa nukkumaan, mutta en vain halunnut. Ulkona oli ihan selkeää ja valoisaa, eikä ollut kaukana etten olisi lähtenyt kävelylle.
En tiedä, et oliko sun tarkotuksena saada lukijat heittämään unirytminsä sekaisin ja jättämään aamulenkin, mutta musta tuntuu, et se teki mulle todella hyvää. Mulla on nyt ihanan levännyt olo. Kiitos siis siitä postauksesta ja muutenkin koko blogista - oot aivan mahtava!

Pikkuäiti (Ei varmistettu)

Täällä kohta kahden pojan äiti vaan nyökyttelee ja hymyilee :) (maha pystyssä, hahahah!) en juurikaan kommentoi, mitta nyt nappas ja täysillä.

Mahtavaa, että joku uskaltaa sanoa miten asiat on menny ihan rempalleen ja päälaelleen. Ei kai urheilun ja oman hyvinvoinnin pitäny näyttää tuolta!

Sulla on oikea asenne urheiluun.

Ite oon vähän sohvaperuna (en ylipainoinen vaan ihan tavallinen plösö :)
Viime kesänä innostuin salista ja juoksemisesta ja juoksinkin elämäni ensimmäisen varttimaratonin! Ja loppukesästä toisen ja ihan rehellisesti nautin siitä. Samoin nautin saliharjoittelusta ja kamppailen itseäni vastaan painoissa ja siinä, kuinka henkinen hyvinvointi on kasvanut.

Raskaus on jo loppupuolella ja treenit alkaa olla käppäilyä koiran kanssa, mutta syksyllä jatketaan taas. Kesäkunnossa koen olevani nytkin vaikka maha tuntuu että poksahtaa :)
Kesäkunto on sitä kun itsetunto on kunnossa ja voi nauttia sekä bikinikeleistä, että grillatusta ruuasta.

Halit Sara ❤️

merde (Ei varmistettu)

Äää,"ihan tavallinen plösö :)" jotenkin niin sympaattisesti sanottu! Oot ihana, kuka oletkin :)

Jessica (Ei varmistettu)

"Hyvinvointi on niin paljon muutakin kun maustamatonta kanaa, treeniä ja lihaksia."

Totta, mutta puhtaasta ruuasta ja treenistä nauttii vatsa, mieli ja kRoppa muutenkin. Kyllä meillä ainakin kana ostetaan AINA maustamattomana, jonka jälkeen se maustetaan kotona joko kuivin pintamaustein tai itsetehdyssä marinadissa. Tutustupa elintarviketeollisuuden käyttämiin lisäaineisiin tai vertaa miten paljon valmismarinadi tekee lisägrammoja pakettiin. Mausteista on hyötyäkin rasvanpoltossa, jos ne vain omalle vatsalle käyvät. Luulenpa, että vain huonot tai laiskat ruuanlaittajat jättävät itse maustamatta ;)

"Tuntuu, että tänäpäivänä hyvinvoinnin käsite on hämärtynyt. Sanasta on kadonnut se itse hyvin vointi. Eletään rasvattomasti, käydään salilla, skipataan kaikki kiva tekeminen ja loppujen lopuksi huomataan, että itse eläminen on unohtunut. Pahimmillaan tämä oivallus tapahtuu vasta kuolinvuoteella."

Hyvinvoinnin sanotaan kadonneen länsimaisesta yhteiskunnasta jo kauan sitten. Se on totta, että nyt eletään suoritusyhteiskunnassa, työ ja myös harrastaminen on monille jo pitkälti suorittamista. Toisaalta, ehkä asioista vain puhutaan enemmän, sillä kyllä aina esim. jääkiekkoa pelaavilla pojilla oli tavoitteita. Ero on siinä, että jotkut tähtäävät kilpaurheiluun, jotkut siihen että voittavat itsensä ja oman parhaan tuloksensa. Mutta ei tavoitteiden olemassaolo tarkoita sitä, ettei nauttisi elämästä. Monet nauttivat kilpailusta ja voitosta urheillessaan ja kotiin tullessaan perheensä kanssa olemisesta. On vaikea sanoa mitä toisten olohuoneissa tapahtuu, kun on ensin käyty urheilemassa.

Mielstäni fitness on laji siinä kuin jokin muukin. Ei itseltäni ole ainakaan kiva arjessa loppunut. Sinänsä outoa myös verrata fitnessiä ja rasvatonta ruokavaliota. Jos ammattilaisten tekemiä ruokavalioia noudattaa tai jos itse mitään ravinnosta tietää, niin hyvät rasvat kuuluvat aina jokaisen ruokapöytään. Rasvojen vähentäminen taisi olla viime vuosikymmenen yleistrendi, mutta nyt ollaan onneksi järkeistetty siinä asiassa.

Monet tuttuni ovat saaneet paljon enemmän virtaa arjen ja lapsiperheidensä pyörittämiseen, kun ovat ottaneet kuntosalin ja lenkkeilyn mukaan arkeensa. Hyvinvointi näkyy heillä kirkastuneena ihona, iloisempana mielenä ja parempana kuntona lastenkin kanssa :) Eikä terveellinen ruoka sen oudompaa ole, syödään vain puhtaita aineksia, eikä mitään eineksiä.

Nakki (Ei varmistettu)

Ärsyttäviä kommentteja tällaiset fiksunsarkastiset "tutustuPPA siihen ja tähän, itse olen kaikesta perillä ja tiedän paremmin". :-D Ja vai että vain huonot ja laiskat ostavat valmiiksi maustettua kanaa? Menisitkö itseesi. Oletko koskaan katsonut siellä kanapakettia valitessasi niitä hintoja? Opiskelijana päiväbudjettini on n. 7 euroa, ja tuolla määrällä pitäisi saada kaikki tarvittavat ruokatarvikkeet ostettua, joten voit kyllä olla varma, että koriini hyppää maustamattoman kanan sijaan se hunajamarinoitu versio. Kiellät Saraa yleistämästä ja samalla yleistät itse, nimitellen muita huonoiksi ja laiskoiksi. Kannattaa lukea omat kommentit läpi ja pohtia hieman niiden sisältöä ennen kuin painaa sitä "lähetä"-nappia. :-)

Hallahalla (Ei varmistettu)

Luulenpa että taisit missata täs kirjoituksen ja edellisenkin pointin. Note niitä eivät esim olleet rasvattomuus, maustamaton kana tai tavoitteettomuus.

Lina (Ei varmistettu)

Pari vuotta sitten, kun fitness alkoi nousta isommin pinnalle, olin myös yksi meistä/heistä/niistä, jotka olivat innoissaan asiasta. Olin ihan et "jee siistiä, terveelliset elämäntavat ja ruokavalio alkavat olla IN!!", mutta nyt parin vuoden jälkeen olen alkanut miettimään, että kuinkahan terveellistä hc-fitness on loppujen lopuksi? Enkä siis halua nyt hyökätä fitness-harrastajia ja ammattilaisia vastaan. Itsekin käyn kuntosalilla ja syön terveellisesti jne jne. Mutta oon miettinyt mitä se "puolen vuoden bulkki, puolen vuoden raju dietti" lopulta tekee keholle? Pidemmän päälle se ei kuulosta terveelliseltä - omaan korvaani. Tietty ammattilaisten täytyy niin tehdä, jos haluavat tehdä fitnesstä ammatikseen. Mutta mua on alkanut ihan oikeasti kiinnostamaan mitä tollanen raju ruokailutapojen muuttaminen tekee keholle? Ja sairastuuko monet ammattilaiset syömishäiriöihin ym? Ois ihan äääärettömän mielenkiintosta lukea ihan oikeiden fitness-alan ammattilaisten mielipiteitä ja kokemuksia asiasta nyt kun aihe on ollut kovasti pinnalla.

ELLA (Ei varmistettu)

Hyvä Sara! Aina löytyy mielensäpahoittajia ja välillä se luu osuu itse koiraan, joten tämä aihe tulee puhuttamaan jatkossakin HYVIN VOINNIN osalta. Kirjoitus oli hieno ja terävä. On lukijasta itsestään kiinni miten tekstiä lukee ja tulkitsee. Itse luin tekstin pohdintona, onko bikinifitness-kisoissa mitään järkeä ja terveyttä edistävää. Mielipidekysymys on se näyttääkö se hyvältä. Joittenkin mielestä kyllä ja joittenkin mielestä ei. Se olkoon jokaisen oma päätös, mutta olen täysin samaa mieltä sen terveellisyyden osalta. Hyvin voinnin voi käsittää myöskin erittäin väärin!

iina (Ei varmistettu)

Totisesti antaa kaikkien kukkien kukkia ja kannatan ilosanomaasi hyvinvoinnista ja positiivisesta energiasta. Mielestäni kuitenkin bloggareilla on suurensuuri osuus tähän Fitness-"hömpötyksen" kuohumiseen, suurempi kuin mitä he arvaavatkaan. Kuvitellaanpa elämää ilman "somea" ja blogeja, eläisimme rauhassa omaa elämäämme ja emme tietäisi sen ja sen tytön treenaamisista, smoothieista tai viljattomuudesta - arkielämääni ei tulisi fitness-yliannostusta sieltä sun täältä. Itse en kuulu siihen kastiin joka on nykykulttuurin myötä aloittanut leivättömän elämän ja pistänyt ylös kaikki bloggareiden/lehtien peppu ja allitreenit. Urheilen, mitä urheilen, joskus enemmän ja joskus vähemmän, ilman suurempia tavoitteita ja mässään aika paljonkin namia ja pastaa. Silti olen tyytyväinen kroppaani ja lääkärin mukaan voisi tulla enemmänkin kiloja. Ja mulla on IHAN HYVÄ OLO!

Ihmettelen siis muidenkin kirjoittajien tapaan tätä sinun OTETAAN RENNOSTI- kirjoitustasi, sillä juurihan olet kirjoittanut ruokavalion muutoksistasi ja linkittänyt kuvia habastasi ja selkälihaksistasi. Hyvä että olet tyytyväinen tuloksiisi, mutta eikö se juuri lisää (muiden treenauspostausten rinnalla) Fitness-"buumia"?

Moni bloggaaja on kirjoittanut tästä fitness-hömpästä, miten se on niin ÄRSYTTÄVÄÄ, olen samaa mieltä, mielestäni te olette kuitenkin avainasemassa hillitsemässä sitä. Urheilu on monen bloggaajan tärkeä elämänalue, mutta henkkoht luen mielelläni niitä blogeja joissa siitä ei tehdä numeroa kuvien ja omien PARAS PEPPUTREENI EVÖR- postausten myötä. Ihan ällöttää ajatus siitä miten 12-vuotiaat tytöt ottavat STRESSIÄ kun heillä ei ole samanlaiset reidet kuin sillä heidän lempparibloggaajallaan. Ja ällöttää nimenomaan siksi, että 12-vuotiaiden pitäisi vielä leikkiä pehmoleluilla. :D

Elina (Ei varmistettu) http://blumenwies.blogspot.com/

Postaus osui suoraan asian ytimeen ja omiin fiiliksiin. Oon ollut itsekin ihan buumin vietävissä ja nyt todella harmittaa se, mitä olen itselleni saanut aikaan - oon menettänyt liikkumisesta ilon, stressitasot huitelee taivaissa ja tuntuu etten pysty nauttimaan elämästä ja voimaan hyvin, koska paineet ulkonäöstä ovat niin mielettömät. Kirjotin omaan blogiini pidemmin ajatuksia: http://blumenwies.blogspot.fi/2014/06/hyva-aika-hellittaa.html , sieltä voi lukea enemmän fiiliksiä jos kiinnostaa.

Olen itsekin kuitenkin vasta 16-vuotias enkä varmasti edes nuorin, joka tuntee vastaavia fiiliksiä. Olen aina ollut liikunnallinen ihan pikkupirpanasta ja liikkunut urheilun riemun vuoksi. Viimeisen vuoden aikana kaikki on kuitenkin kääntynyt aivan päälaelleen ja olen helpottunut, että osaan tunnistaa kohdan missä aletaan mennä rajan yli. Vaikka näytän paremmalta kuin koskaan, pääkoppani on ahdistuksen vallassa. Nyt kesän kynnyksellä on pakko tehdä asialle jotain ja lopettaa suorittaminen - en toivo tällä hetkellä mitään muuta niin paljoa, kuin että saisin LIIKUNNAN ILON, tunteen siitä että voin hyvin jokaisella osa-alueella, takaisin.

Kiitos Sara, sun kirjoitus oli yksi rohkaiseva tekijä sille että uskalsin tunnustaa tilanteen ja vielä kirjoittaakin siitä tuhansille ihmisille.

Tanja (Ei varmistettu) http://yksipaivaelamasta.blogspot.fi

Nyt osuit niin naulan kantaan edelisessä postauksessasi! Itse olen juuri 40 v täyttänyt ja pari vuotta salilla käynyt ihan omaksi huvikseni ja nyt vajaan vuoden vielä juoksunkin aloittanut. Tavoitteena eka puolimaratoni reilun viikon kuluttua.
Kauhulla katson salilla ja töissäkin nuorempien naisten jopa alla kaksikymppisten treenausta. Suurimmalla osalla on joku fitness/bikini-dieetti menossa. Nälkä kurnii mahassa ja kylkiluut törröttää, silti rehkitään sen näköisenä että jalat pettää alta. Ja minkä takia??? Jonkun ihme buumin. Mites sitten kun jossain vaiheessa haluisitkin syödä vähän paremmin, herkutella välillä hieman? Lähteekö se taas lapasesta ja kaikki tehty työ menee hukkaan. Vai uskallatko enää antaa itsesi elää ja nauttia?
Itselläni on normaali terveellinen ruokavalio, mutta en kuitenkaan kiellä itseltäni herkuttelua välillä. Kun kuntoilee, kuten itse tekemistäni kutsun, sen verran kuin esim itse teen, ei tarvitse niin paljon miettiä mitä syö, kunhan se on terveellistä eikä mitään rasvamättöä ja sokeri/hiilaripommeja joka päivä.

Todellakin sait nyt yhden lukijan lisää riveihisi näillä mielipiteillä! :)

Toni Kohonen (Ei varmistettu)

Mielestäni aika yksiselitteisesti ilmaiset, että fitness elämäntapana on sitä että kaikki muu jää pois elämästä. Kerrot mielipiteesi jyrkästi asiasta mitä et ole itse ilmeisesti edes kokeillut. Fitnesshän ei ole sitä, että et voi syödä rasvaista hampurilaista joskus tai juustokakkua, saatat vaan oikeasti vaikka nauttia sen herkun syömisestä kun se ei kuulu itsestäänselvyytenä jokaiseen päivään. Eivät fitneksenkään harrastajat arvostele sinun elämääsi jos et halua kilpailla tai elää sillälailla mistä et pidä, jokainen luultavasti itse päättää tapansa elää. Monelle laji on antanut lisää ihmissuhteita ja nimenomaan sitä sisältöä elämään.
Ja harkintaa voisit toki käyttää verratessasi lajin terveellisyyttä baarissa alkoholin nauttimiseen.
Sehän on jo muutenkin huomattu, että fitnestä harrastavaa ihmistä saa fitnestä harrastamaton arvostella, mutta jos tilanne sattuisi olemaan toisinpäin niin se ei ole sallittua.. Ja jos puhutaan siitä miten nimitit lajia "lailliseksi syömishäiriöksi", voitko todella olla tosissasi! Olet pahasti kujalla jos luulet että fitnessharrastaja syö pelkkää kanaa parsaa, ruokavaliot ovat yleensä monipuolisia ja ruokia voi valmistaa tuhannella eri tavalla. Samalla tavalla voin nimittää syömishäiriöksi sitä että syöt mitä mieli tekee, sinulla on syömishäiriö!
Toivon että lopetat paheksuvan asenteesi ihmisiä kohtaan joiden valintana on ollut syystä tai toisesta terveellinen elämäntapa, jos se ei ole sinun juttusi täydessä mittakaavassa niin älä tuomitse että se on väärin.

J (Ei varmistettu)

komppaan Tonia...

iina (Ei varmistettu)

Toni, pointti ei ollut kritisoida ja lytätä yleisesti kaikkia kisaajia periaatteella osallistut fitnesskisoihin=olet urpo. Avaankin sulle vähän tän postauksen pointtia, kun se meni sulta ohi.

Puheenaiheena oli, mitä tämä buumi aiheuttaa tavallisessa tallaajassa. On hienoa olla tavoitteita ja treenata kovaa, kyllä.
Haluan rajata kans, että terveellisyysbuumi on eri asia kuin fitnessbuumi- nämä aiheet kun tuntuu jatkuvasti menevän solmuun keskenään. Terveellisyysbuumi on ehdottomasti aivan huippu juttu.

Fitnessbuumin seurauksena Piia 20vee sohvaperuna päättää että mäkin haluan näyttää Anna Virmajoelta. Piia haluaa lavalle hetinyt. Piia palkkaa valmentajan ja haluaa lavalle kahden vuoden sisällä. Hirveet treenirääkit ja siihen kahteen vuoteen sisällytetään erittäin raskas kisadieetti. Ei tässä mitään omaa kroppaa ja päätä kuunnella kun on niin pirunmoinen kiire. Mitä tämä tekee tottumattomalle sohvapotulle? No paskoo pahimmassa tapauksessa metabolian ja kehonkuvankin. Yksikin tämmönen tapaus on mun mielestäni liikaa.

Kun sen homman vois tehdä fiksummin: nousta vaikka lavalle 5v päästä, kokeillen pientä välikiristelyä välissä. Kroppa kiittää ja pää pysyy messissä. Ja aivan varmasti parempi lopputulos kuin sillä hitonmoisella kiirehtimisellä.

Nyt kun kaikki tunkee lavalle, niin tasokin laskee. Bikiniä lähinnä tarkoitan. Paras oli, kun eräs tyttö aloitti treenaamisen, 3 kk päästä lavalla. 3 kuukautaa aikaa kasvattaa lihasmassaa ja 3 kuukauden sisällä kisadieetti. Mitä. Tässä näkee sen, et jotkut käyttää nuorten tietämättömyyttä hyväkseen. Haista paska rahat pois- meininkiä. Näitä tapauksia on useita.

Oot varmasti itsekin huomannut buumin vaikutuksen varsinkin Suomen bikinikisaajien tasosta. Ei, ei näin. Tavoitteita saa ja pitää olla. Itse treenannut 15- vuotiaasta, kisalavoille olen harkinnut nousevani 5-10v päästä. Jos silloinkaan. Sitten vasta sinne lavalle noustaan, kun vartalo on äärimmilleen hiottu ja siellä kisoissa kans pärjätään.

Tämä tuntuu nykyään olevan täysin toissijaista- mitä väliä kropan ja pään totuttamisella ja terveydellä, kun sinne lavalle haluan nyt! Treenaus aloitetaan puhtaasti ulkonäöllisistä syistä, märistään kun pyllyssä on selluliittia ja tissit sulikin pois treenaamisen aloitettua.

Ensin oli anoreksia, nyt sitten ortoreksia jyllää. Mitä seuraavaksi? Tietysti osa pystyy suhtautumaan näihin buumeihin järjen kanssa, mutta sitten on se toinen puoli, joka vetää kaiken auttamatta överiksi.

Porsas (Ei varmistettu)

"Nyt kun kaikki tunkee lavalle, niin tasokin laskee." Noin sanoi iina äskeisessä kommentissaan. Oikaisisin asiaa kertomalla, että bikini fitness -laji on ollut Suomessa vasta vuodesta 2011. Käyppä huviksesi iina katsomassa youtubesta video, miltä bikini kisaajat näyttivät silloin ekoissa Suomen kisoissa. Sano sitten sen jälkeen vielä, että taso on laskenut. Oikeasti kilpailujen taso on noussut kisa kisalta, samalla kun kilpailijamäärätkin ovat nousseet. Moni varmasti innostui lajista silloin 2011 kun laji tänne rantautui ja nyt niitä treenivuosia onkin jo 3 takana. Toisilla kisakuntoon pääseminen ei vaadi edes montaa vuotta kisoihin tähtäävää treeniä, jos omaa urheilutaustan ja hermotus lihaksissa on jo. Toki mukana on aina niitä puoli vuotta treenanneitakin, mutta siellähän ovat. Ehkä hakemassa kokemusta tai mitä lie. Mutta pointti oli se, että taso ei suinkaan ole laskusuunnassa vaan päinvastoin. :)

Neiti Punahilkka (Ei varmistettu) http://neitipunahilkka.blogspot.fi/

Luin nämä paljon puhuttaneet kirjoitukset ja ne oli oikein osuvia! Minua hieman ihmetyttää joidenkin kommentoijien syyttely ja sormilla osoittelu siitä, että olet huippukunnossa, jaat treenivinkkejä ja instagramistasi löytyy silloin tällöin salikuvia. Miksei? Tuntuu, että sinunlaisesi paljon liikuntaa harrastava ei saisi kommentoida tai kritisoida asiaa, koska olet "ns. yksi heistä". Kun taas minunlaiseni epäterveellisiä herkkureseptejä julkaiseva ikänsä liikuntaa vieroksunut pullajalka avautuu asiasta, se on ok, koska mulla on pömppömaha ja vähän liikaa tavaraa reisissä. Miksi näin, ihmettelenpä vain. Aivan samanlainen oikeus sullakin on tuoda asiaa esille. Ja mitä niihin kommentteihin tulee että kuinka ristiriitaista nää sun jutut on, niin miksi pitää tonkia jotakin puoli vuotta vanhoja tekstejä ja ettimällä ettiä jotakin ja syyttää että "kyllä sinä sanoit näin!!!" Mut ihmiset muuttuu ja kehittyy ja myös julkisesti ajatuksiaan ja tekstejään julkaisevilla ihmisillä on siihen oikeus.

Se, mikä ei ole kovinkaan paljon tullut ilmi (en ole ainakaan lukenut tai huomannut) on se, että miten naisten hormonitasapaino järkkyy tästä kaikesta? Mä en tosiaan aiheesta kovinkaan paljon tiedä, mutta olettamukseni on, että ei voi kovin hyvää tehdä? Joku asiaan paremmin tutustunut voi toki valaista mua, jos olen väärässä. Mutta jos vuosisatoja sitten naisihanne on ollut rehevä ja lapsia on sikinnyt kuin sieniä sateella, ja nyt sitten rampataan kaikenmaailman hedelmöityshoidossa. Voisiko tässä trendissä (joka toki on saavuttanut huippunsa vasta viime vuosina) piillä osasyy..?

opiskelijatyttönen (Ei varmistettu)

Oot kyllä oikeessa tuon hormonitasapainon asian suhteen. Tottakai se järkkyy! Jos puolivuotta vuodesta ollaan normaalissa kunnossa ja jopa vähän enemmän massaa kehossa, kuin normaalisti ja sitten puolivuotta laihdutetaan ja kuihdutetaan lihakset hienosti näkyviin! Tottakai se voi näyttää hienolta, mutta pitkäkestoiset seuraukset voivat kyllä olla kamalia! Tuskinpa kaikki niitä tulee siinä vaiheessa ajatelleeksi, eikä niistä paljon puhuta. Jos kuukautiset jää pois, niin se ei kyllä ole hyvä juttu! Jokainen varmasti tietää sen! Ja lisäksi mikä on pitkäkestoinen vaikutus muuhun hormonitoimintaan? Kilpirauhaseen yms..... Jää nähtäväksi!!!

bulletproof (Ei varmistettu)

En ole mitenkään hirveän säännöllisesti blogiasi lueskellut, enemmänkin silloin tällöin sattunut eksymään tänne! Mutta hieno blogi sinulla ja hienolta ihmiseltä vaikutat :) Haluisin vaan kysyä kun joskus olit laihempi ja aloit treenaamaan, ja kasvatitkin mahti pyllyn! Vaikutit ihailtavalta tyypiltä et treenannut mihinkään bikinifitnessiin vaan oman terveyden ja halun takia. Mutta nyt olet näköjään jossain välissä päättänyt alkaa pudottaan painoa, kun nykyisissä postauksissa huomaa että olet n. 10kg kevyempi? Vai olenko väärässä. Mutta siis täysin terveen painoselta vaikutat nyt ja silloinkin mutta miksi päätit pudottaa painoa? Koska varsinaista terveydellistä syytä ei ole ollut niin oliko tavoitteet pelkästään kyky pystyä, tavoitteet, motivaatio näyttää solakammalta yms. (?) itse treenaan oman mieleni mukaan ja olen tavoitteellisesti pudottanut 64kg->56kg ja olen 165cm kans :) mutta fiksusti ja lihasmassaakin olen lisää saanut! :) eikä se minusta ole pinnallista tai idioottimaista laihduttaa vaikkei ylipainoaoisikaan.

Niina (Ei varmistettu)

Kommentteja enempiä lukematta voin vaan todeta että sait osakses ihannointia niiltä joille liikunta on "jokin muoti ilmiö" ja ne jotka ei ymmärrä lajista mitään. Tai niiltä ketkä luulee olevansa tässä hommassa nyt jotenki etuoikeutettuja sanalle "fitness". Ja tuntuu että sana fitness on noloa kun joku tavallinen tyttö voi sanoa saman sanan vetäessään six deucet jalkaan.
Ja kannattaa tutustua lajiin, ennen yleistä kritisointia. Se että dieetillä oleva bikinifitness kisaaja voi mahdollisesti syödä enemmän kaloreita mitä itse syöt tällä hetkellä, ja tiputtaa silti painoaan kisoihin.

Liikuttaja (Ei varmistettu)

Huvittaa, kuinka osa ihmisistä ottaa tämän kirjoituksen niin tosissaan. Uskoisin, että Sara ei arvostellut "fitness ihmisiä" sen takia, että ovat valinneet lajikseen fitnesin. Tekstissä taidettiin puhua ns. "fitness-buumista" ja siitä kuinka on "In" harrastaa fitnessiä. Enään ei liikuta pelkän hyvän olon takia, vaan on aina oltava joku tavoite, minkä takia pitää/jaksaa treenata. Ja on kummallista jos ei ole tavoitetta ja treenaa. Olet muodikas ainoastaan jos syöt jonkun ruokavalion tapaan. Jos olet tavis, olet outo. Kaikki pyörii nykyään ulkonäön ympärillä. Outoa minun mielestä, eikö?

Itse liikunta-alan ammattilaisena huolestuttaa se, että hyvän olon takia liikkuminen on kadonnut kokonaan. Asiakkaani haluavat nykyään nopeasti kesäkuntoon tai mahdollisimman rasvattomaan kuntoon. Tavoitteista on hävinnyt ajatukset" haluan voida paremmin", tai "haluan nauttia eläkepäivistäni kivutta" ym. Nykyään on tärkeintä ulkoinen hyvinvointi. Kadehtitaan lihaksikkaita vartaloita ja samalla vihataan ja soimataan omaa vartaloa.

Olen myös nyt lähiaikoina törmännyt siihen, kuinka nuoret 9vuotiaat tytöt haluavat itselleen lihakset ja välttävät syömistä sen takia, että rasvaa ei kehoon ylimääräistä kertyisi. Fitnessbuumi tavoittaa netin välityksellä myös nuoret ja lapset. Aina vaan nuoremmat ja nuoremmat ajattelevat ulkonäkökeskeisemmin. Tämä menee jo aavistuksen liian pitkälle.

On hienoa,jos joku on oikeasti löytänyt Fitneksestä lajin josta nauttii. Sama se on mitä tekee, kunhan siitä nauttii. Ja jos noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota sen takia, että voi paremmin, on se ok. Hyvinvointi on niin sisäistä kuin ulkoista. Mutta se pointti oli tässä, hyvä olo lähtee sisältäpäin.

mikaela (Ei varmistettu)

Siis, mun mielestä fitness-buumista puhuttaessa ytimessä on edelleen niin monelle naiselle tavanomainen ulkonäöllä kilpailu. Kaunetta on asiat, jotka ovat mahdollisimman ulottumattomissa ja kun on todettu, että melkein kuka vaan voi olla hoikka, niin next level ihanne onkin jo rasvaton, lihaksikas (ja usein vielä isorintainen) kroppa. Tämä onkin sit jo vaikeammin saavutettavissa. Näin "fitness-kropasta" (näitähän on siis vaikka mitä muitakin fitness-kategorioita kuin bikini mutta uskoisin sen olevan eniten suosiossa) tulee se tavoiteltavin. Olis mahtavaa jos naiset uskaltaisivat valjastaa kaiken sen voiman, mitä tarvitaan diettiin, aamuaerobisiin, kisavalmisteluihin ja kaikkeen muuhun stressiin tarvittavan energian joksikin suuremmaksi, jolla voisi isommalla mittakaavalla muuttaa vaikka maailmaa tai henkilötasolla kurottaa johonkin konkreettisiin saavutuksiin. Paineet ei välttämättä putoa mutta muuttavat muotoaan kun kisataan tuloksilla ja jollain absoluuttisella. Can't argue with 120kg maastaveto mutta homma menee vaikeaksi kun bikinikisaajan sijoitus riippuu tuomareiden fiiliksistä. Ketään en tietty tuomitse ja itsekin puhun terveellisten elämätapojen puolesta mutta siinä vaiheessa kun joudut kieltäytymään brunsseista ystävien kanssa, lempijäätelöstä kaivarissa kesäpäivänä poikaystävän kanssa ja äitienpäiväkahveista mutsin kanssa niin homma alkaa menee jo pitkälle, siis JOS sulle ei makseta rahaa tms. mahdollisuuksia kisaamisesta. Kaikkea herkkua mikä nenän eteen ei kande tietty vetää ja asioista voi myös kieltäytyä vaikka niitä olis tarjolla (ilmaiseksikin!), tämä pätee kai myös tähän fitness-buumiin. Olipa kaaos mutta toivottavasti tajusit mitä tarkoitin!

emppu (Ei varmistettu)

Se oli ihan sairaan hyvä postaus, oot varmaan ensimmäinen joka viittii näinkin julkisesti arvostella tätä fitnessbuumia! :)

Ilon Päivä (Ei varmistettu) http://ilonpaiva.blogspot.fi

Heippa! Nostit tosiaan kissan pöydälle erittäin tehokkaasti. :) Näistä on hyvä puhua, ja (varsinkin nuorille ihmisille) vaaralliset pakkomielteet puida läpi.

Itse kuitenkin katson tätä fitness-ilmiötä a) tosi voimakkaasti ulkopuolisen silmin ja b) vähän eri mielillä kuin sinä. Kirjoituksesi ovat hyviä, ja ne toimivat osaltaan innoituksena tähän kirjoitukseen:

http://ilonpaiva.blogspot.com/2014/06/arsyttava-fitness-buumi-ala-viela-mene.html

Hauskaa viikonloppua! :)

Kommentoi