FYSIOTERAPIA

Tickle Your Fancy

Mun fysioterapiaopinnoista on toivottu juttua moneen kertaan, joten täältä pesee :)

 

SIIS MIKÄ FYSIOTERAPEUTTI?

Fysioterapeutti on terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka koulutus pätevöittää mm. erilaisten tuki- ja liikunta elinsairauksien, neurologisten, reuma- ja sydänsairauksien, leikkausten jälkitilojen sekä vammojen tutkimiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Fysioterapiaa käytetään myös fysikaalisiin hoitoihin ja parantamaan suorituskykyä esimerkiksi huippu-urheilussa. Myös liikunnanohjaus, yksilölliset harjoitusohjelmat, työergonomian ohjaus, kodin muutostöiden tarpeellisuuden arviointi ja muu ennalta ehkäisevä työ kuuluu fysioterapeutin toimenkuvaan. Fysioterapeutti voi työskennellä sairaaloissa, yksityisellä, kylpylöissä, kaupungin liikuntatoimessa, liikuntakeskuksissa, erilaisissa yhdistyksissä, terveyskeskuksissa, urheiluseuroissa, kuntosaleilla... ja lista jatkuu.

 

HAKEMINEN?

Hain itse vuosi sitten opiskelemaan fysioterapiaa Helsinkiin Metropoliaan ja kakkosena Laureaan. Ja kuinka ollakkaan, jäin ekalle varasijalle roikkumaan. Koska kolmantena mulla oli Lappeenranta, pääsin sisään sinne ja menetin jonotuspaikkani. Pk-seudulla painotetaan ft-opinnoissa tutkimustyötä ja mitä kauemmas Helsingin alueelta mennään, painottuu käytännön työ. Metropolian pääsykokeissa tentittiin "kuntoutuksen perusteet"-kirja ja sen lisäksi oli haastattelu. Lappeenrannassa tenttikirjana oli "Ihmisen fysiologia ja anatomia", sen lisäksi oli liikunnallisia testejä ja haastattelu.

 

OPISKELU?

Oon opiskellut nyt vuoden Lappeenrannassa Saimaan ammattikorkeakoulussa ja koulutus kestää yhteensä 3,5vuotta. Koulutukseen sisältyy perusopintojen lisäksi itsevalittavia opintoja sekä eripituisia harjoitteluja. Opintojen jälkeen on mahdollista/kannattavaa vielä erikoistua esim. neurologisiin vaivoihin, lasten fysioterapiaan, rangan alueeseen, lihasmittaukseen yms. Kaikesta ei voi tietää 100% kaikkea ja palvelujen ostajat haluavat parasta mahdollista hoitoa. Työllistymisen kannalta erikoistuminen siis kannattaa. Itse olen pohtinut jatko-opintoja mm. biomekaniikan lihastestauksissa ja laitesuunnittelussa. Opiskelu Lappeenrannassa on ollut vaihtelevaa ja ensimmäisen lukukauden jälkeen haastavaa! Meiltä odotetaan valmistumisvaiheessa lähes täydellistä ihmisen anatomian osaamista luineen, nivelineen, lihaksineen ja niiden kiinnittymiskohtineen, nikamineen ja elimineen ja kaikki tottakai latinaksi. Perus anatomian tietämys toimii pohjana muihin aineisiin ja sitä opiskellaan jatkuvasti lisää. Aineet vaihtelevat biologiasta, fysiikasta, kemiasta, kielistä, kansantaloustieteistä, mobilisoinnista, terveyden edistämisestä hierontaan, teippaukseen, lihasmittaukseen, liikunnanohjaukseen jne. Materiaali on usein englantia tai latinaa (toki monisteita löytyy suomeksikin) ja tenttien läpipääsyyn (1) vaaditaan 50-60% tietämystä. Eli esim jos tentissä on kaksi esseekysymystä, voitte kuvitella kuinka helppo on saada 5...

 

OPISKELUYMPÄRISTÖ?

Meidän koulun tilat on tällähetkellä aika heikot, monia luentoja pidentään esim hierontaluokissa, niin että muistiinpanoja tehdään plinttipöytien päällä (??), mutta muutto upouusiin tiloihin on edessä ensi syyskuussa. Kaikki opiskelu tapahtuu saman luokan kanssa eli kurssit on samat kaikilla. Luokallamme on 18 oppilasta (5 on lähtenyt), 19-vuotiaista aina yli kolmekymppisiin ja perheenäideistä yksinasujiin, mutta tullaan hyvin toimeen kaikkien kanssa. Ryhmätöitä on paljon ja koska ollaan tosiaan kaikki päivät yhdessä on luokka hyvin tiivis. Tuntuu etten tunne meidän luokan ulkopuolelta samasta koulusta oikeen ketään!

 

Kasasin muutamia havainnollistavia kuvia liittyen meidän opiskeluun jos nämä vaikka avaisivat teidän käsityksiänne :) Eli mm. tämmösiä juttuja meillä on kuluneen vuoden aikana ollut

Elektromyografiaa

liikeohjausta

fysikaalisia hoitoja

vesiliikunnan ohjausta

lasten fysioterapiaa

anatomiaa!!!!!!!!!

liikunnanohjausta

kinesioteippausta

mobilisointia

kodinmuutostöitä/apuvälineitä

kuntosaliohjausta

rangan mobilisointia/luisten maamerkkien etsimistä

iäkkäiden fysioterapiaa

liikeanalyysia

jalkapohjan/pohjallisten tutkimista ja tasapainoa

terveyden edistämistä

manuaalista lihastestausta

antropologisia lihasmittauksia

Viime keväänä meillä oli apuvälinekurssilla "pyörätuolilla kaupungilla"-päivä :D

Ja aina ei opiskelu kiinnosta...

Toivottavasti tästä oli apua niille, jotka ovat opinnoistani kyselleet. Jos syntyi jotain lisäkysymyksiä niin kyselkää ihmeessä. Vastaan mielelläni :)

 

T.Sara

Kommentit

paulasydän (Ei varmistettu)

vitsit en ookaan ikinä tajunnu et fysioterapeutiks opiskelu olis noin monipuolista ja mielenkiintosen kuulosta! tosi kiva oli kuulla lisää :)

paulasydän (Ei varmistettu)

vitsit en ookaan ikinä tajunnu et fysioterapeutiks opiskelu olis noin monipuolista ja mielenkiintosen kuulosta! tosi kiva oli kuulla lisää :)

leni (Ei varmistettu)

no mä haluisin tietää ootko tykännyt? tuntuuko että oot oikeella alalla?

aanooo (Ei varmistettu)

'Fysioterapeutti on terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka koulutus pätevöittää mm. erilaisten tuki- ja liikunta elinsairauksien, neurologisten, reuma- ja sydänsairauksien, leikkausten jälkitilojen sekä vammojen tutkimiseen, hoitoon ja kuntoutukseen.'

Mitä, siis neurologisten ja sydänsairauksien hoito?

Sandi (Ei varmistettu)

I'm from Poland and I'm study physiotherapy too :) Isn't easy, but I 've got more and more satisfaction :) Pozdrowienia z Polski

mariellee (Ei varmistettu)

On kyllä joo todella monipuolinen ammatti. Paljon kaikkea mielenkiintoista kuulukin tohon alueeseen. Ootko paljon tehnyt ton kinesioteippauksen parissa? Lähinnä mietin, että selviääkö teippauksesta kotineuvoin, vai tarvitseeko ihan ammatti-ihmisen apua ainakin alkuun:)?

ama0 (Ei varmistettu)

Millaset työllistymisnäkymät fyssareilla on? Entä osaatko sanoa palkkauksesta?

-- (Ei varmistettu)

Millaset työharjoittelut teillä on?

Hannannn (Ei varmistettu)

Millanen ois sun unelma duunipaikka sitten kun valmistut? :) Ootko kiinnostunu bodymind-tyyppisestä fysioterapiasta?

Lenii (= -95 (Ei varmistettu)

Oon nyt siis yhdeksännelläluokalla ja ensi keväällä edessä yhteishaku... ja toivoisin olevan tulevaisuudessa fysioterapeutti. Olen raisiosta, mutta turussa on koulu jossa on mahd. lukea latinaa. Eli mietin sitä että onko siitä paljon hyötyä jos on lukenut lukiossa latinaa?? (:

PUSSAUSKOPPI (Ei varmistettu)

Hurjan mielenkiintoinen postaus ja lisäksi todella hyvin kirjoitettu!:) En ole koskaan aivan vakavissani miettinyt fysioterapeutiksi opiskelua lukion jälkeen, mutta jostain kumman syystä kyseinen ala on aina kiinnostanut ja kummitellut taustalla ammattihaaveissa. Täytyy myöntää, että tämä postaus lisäsi innostusta melko paljon!:)

-PUSSAUSKOPPI-
http://huomennamennaanpussauskoppiin.blogspot.com/

laurahoo (Ei varmistettu)

Kiva kun teit tällaisen! Mäki hain syksyn haussa Helsinkiin, mutta pääsinkin Lappeenrantaan.. Muuttomatka on hurjan pitkä ja päätin lykätä aloittamista ainakin ensi syksyyn. Kiva kuulla, että silloin tulis käyttöön uudet tilatkin. Millanen opiskelukaupunki Lappeenranta on? Kannattaako sinne muuttaa? :D

chisu (Ei varmistettu)

Onko fyssarin pääsykokeissa paljon tuota matikka/kemia/fysiikkapuolta? Itse olen valmistunut sairaanhoitajaksi AMK:sta ja pelkäsin alkuun että en pärjää koulussa koska lukiossa lyhyen matikan keskiarvo oli 5 eikä kemma ja fysiikka olleet juuri parempia. =/ nyt sekin vähä on unohtunut. Silti, koulutuksen myötä tietenkin opin laskemaan lääkelaskuja, kokeista ei nimittäin päässyt läpi ellei laskuista 100% olleet oikein.

Jotenkin kiinnostaisi tuo fysioterapia....

miaee (Ei varmistettu)

täytyykö olla käyty vaikka lukio ennenkö tonne voi hakea ? :o

sara.tickle (Ei varmistettu)

paulasydän, loistavaa! :)

leni, suoraasanottuna tää syksy on ollu aikamoista vuoristorataa. Mä en vaan osaa kuvitella mitä muuta voisin tehdä. Oon päättäny vetää tän ainakin loppuun ja katson sitte mitä teen :)

aanoo, niin toi lause jatkuu :) eli nouro/sydän sairauksien jälkitilojen hoito. Eli kuntoutusta, sopeutumisvalmennusta jne

Sandi, Great! :) I know what you mean!!

mariellee, :) kinesioteippaustilanteissa kannattaa käydä ihan ammattihenkilöllä, varmasti opastaa sua sitte jatkoon kyllä! Teipit pitää venyttää oikein ja leikata oikein jne mutta kestävät joku 3vk paikallaan (kestää suihkun, urheilun, saunan) ja mun mielestä aivan huikea juttu. Jos esim polvessa, pohkeessa vaurio, auttaa joustava kinesioteippi sen parantumiseen ja helpottaa samantien liikkumista.

ama0, työllisyys on tosi hyvä ja ala jatkuvasti kasvava. Etenki tähän aikaan vanhusten puolella riittää hommia. Palkkaus riippuu täysin siitä mihin menet hommiin ja mikä on sun koulutus. Tossa luettelin noita työpaikkoja, vaihtelevat ihan kauheesti

-, mulla on vasta yhen viikon harjottelu ollu ja nyt maaliskuussa kuukauden setti tulossa. Harjotteluja on ihan missä vaan, kylpylöissä, terveyskeskuksissa, sairaaloissa, liikuntatoimessa... you name it. Seurataan fyssareiden työtä ja osallistutaan mukaan niin paljon kun voidaan. Fysioterapiaopiskelijat eivät lain mukaan saa tehdä oman alan hommia kunnolla kun vasta 2vuoden opiskelun jälkeen.

Hannann, hmm lihasmittaus kiinnostaa kyllä, mutta en tosiaan vielä tiedä. En oo nähny alasta kun vasta murto-osan!

Lenii, hienoa! :) Latinaa tuskin kannattaa alkaa opiskelemaan aikasemmin. Latinasanasto rajottuu kuitenkin vaan sinne ihmisen fysiologiaan ja anatomiaan :)

PUSSAUSKOPPI, hienoa! kiitti :)

laurahoo, ihan totta! :) no mäkin epäröin kyllä, mutta käytin silti tilaisuuteni hyväksi. Lappeenranta on musta kiva kaupunki ainakin ihmiset täällä on tosi mukavia ja porukkaan on helppo lähteä mukaan :) Mä kanssa venailen niitä uusia tiloja. Nää tän hetkiset kieltämättä raastaa

chisu, sisäänpääsyyn arvosanat kyllä väistämättä vaikuttaa, mutta pärjää täällä hyvin perustietämyksellä :) kyseessä on kuitenkin käytännön ala ja aineita voi opiskella koulutuksen aikana lisää!

miaee, ammattikoulun papereilla pystyy myös hakemaan!

levotoon (Ei varmistettu)

ei teille nyt opetetaan koulussa jo teippaus..mulle on käytetty sitä leikattuun olkapäähan asentoa korjaamaan ja turvotusta vähentämään.mutta nää fysioterapeutit jotka mua hoitavat niin niille ei oo kuulunut kouluun se vaan joutuneet erikseen mennä sitä opiskelemaan,,mutta ennen sitä kuulemma pääosin käytettiin vaan urheilijoilla ja nyt se rupee just olee iihan tavallistenkin potilaiden hoitona...=)Mahtava idea

Petra! (Ei varmistettu)

Hei! oln ensi vuonna hakemassa lukemaan fysioterapiaa ja mietin vain etta minkalaista lukion paattotodistusta haetaan? itsellani on E:n keskiarvo yo-kokesita mutta aineet ovat kielia ja terveystieto ja uskonto, eli ei matikkaa sun muita. Tarviiko niita vai riittaako hyva keskiarvo? Kiiitos!

Alalle juuri hakenut (Ei varmistettu)

Kas kun ei tällaista sivua ollut aiemmin tullut vastaan. Kuvat varsinkin antoivat alasta aika lailla sellaisen käsityksen kun alalle hakiessakin oli. Harmi kun niin monet luulee että fysioterapeutti = hieroja vaikka ei niillä niin hirveästi yhteistä ole. Mutta heille täytyy näyttää tätä sivua. :P

barbiegames (Ei varmistettu)

Nice blog, I am very impressed on knowing that this information is being shared here and actively discussed by these commentators here. I do want to know certain updates though. !!!
http://www.dressupgames8.com/flashgames/wedding-dress-up/
http://www.dressupgames8.com/flashgames/girls-make-over/
http://www.dressupgames8.com/flashgames/room-decor/
http://barbie-cooking.dressupgames8.com

Alluz_95 (Ei varmistettu)

Ojjj, tuntuu, että tää on niin mua varten! <3 Mulle saa kertoa kaikkea mitä mieleen tulee ;) Ensi vuonna olen siis hakemassa ainakin Turkuun ja Poriin. Vähän kyllä kauhistuttaa tuo englannin kieliset oppikirjat ja latinankieli, KÄÄK!

allu.uotila@hotmail.com

Alluz_95 (Ei varmistettu)

Haluaisin vielä tietää, että kuinka pitkiä opiskelupäiviä on? Ja onko sinulla tai ystävilläsi kokemusta työn ja opiskelun yhteenliittämisestä? (:

Vierailija (Ei varmistettu)

Moikka! Nyt tarvisin kiireisesti vähän jeesiä, nimittäin mulla on ens viikolla Lappeenrannassa pääsykoe, enkä ole googlettamalla löytänyt mitään tietoa millaisia fysiologian ja anatomian kysymyksiä kokeissa on aiempina vuosina ollut.. Eli siis, oliko sulla paljon esim. tehtäviä joissa piti nimetä latinaksi ruumiinosia (luita, lihaksia yms.) ?! Ja muistatko minkälaisia tehtäviä oli noin muuten.. mitä osuutta painotettiin vai oliko kaikista osuuksista kysymyksiä tasaisesti? Mua jännittää niin paljon ja tosi epävarma fiilis tästä, koska luettavaa on aika paljon enkä tiedä mitä kaikkea oikeasti pitäisi osata ulkoa.. Pliis kerro edes vähän jotain mitä muistat :(((

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.