JUOKSUKOULU - Testissä Adidas Ultra Boost

Tickle Your Fancy

Kyllä vaan! Meikäläinen pääsi vihdoinkin vetämään jalkaani nämä blogeissa ja juoksufoorumeilla puhkihehkutetut Adidaksen uutuudet. Kaksi lenkkiä takana ja voin sanoa, ettei kyseessä ole ihan tavallinen lenkkari.

kengät saatu blogin kautta*

Adidas Ultra Boostin välipohja on 100% boost materiaalia ja päällinen on tehty sukkamaisesta prime knitistä. Kevyeltä tuntuva tossu toi mieleeni yhden vapaa-ajan ja spurttilenkkien suosikkini, Nike Flyknit 4.0:n. Suurimpana erona näiden välillä on se, että Ultra Boostin välipohjassa on erinomainen iskunvaimennus.

Juoksit sitten kovalla hiekkatiellä tai asvaltilla, tuntuu askel todella pehmeältä. Fiilis on kuin pomppisi trampoliinilla, mikä tuntui alkuun todella hassulta. Iskunvaimennus on asia, johon uuden juoksutekniikan hiomisen (=totaaliremontin) jälkeen on alkanut kiinnittää huomiota. Sillä jalkapohjan keskiosa tärähtää maahan, en mitenkään pysty juoksemaan peruslenkkejä ilman hyvää iskunvaimennusta. Sen sijaan spurteilla ja intervalleilla, jolloin askel on päkiävoittoisempaa, ovat hyvän alustatuntuman antavat ohutpohjaiset popot ehdottomat.

Joustava materiaali sallii jalan turpoamisen, eli mikäli olet hankkimassa kengän nimenomaan juoksuun, suosittelen ehkä pienempää kokoa mitä Addulta tavallisesti. Itse tein sen virheen, että otin tuttavallisesti numeroa isomman, joka tässä mallissa tuntuu ehkä kuitenkin liian löysältä. Loppulenkissä sitä ei enää tunne, mutta alussa kun jalka ei ole lainkaan turvonnut tuntuu kenkä hieman isolta.

Ultra Boost sopii mielestäni ihan parhaiten peruskestävyyslenkkien kengäksi niin lyhyemmille kuin pidemmille lenkeille. Ja saattaa olla että voi lähteä jalkaan välillä vapaa-ajallakin. Sen verran päheä väri!

 

Muilla kokemuksia Ultra Boosteista?

 

Lue juoksukoulun aiemmat:

Tasotestaus

Playlist lenkille

Juoksutekniikka kuntoon

 

T. Sara

Kommentit

hmpv (Ei varmistettu)

Omalle kukkarolla Ultra Boost on turhan tyyris, varsinkin kun eteinen on muutenkin täynnä lenkkareita (=ei ole tarvetta uusille) :D Kävin kuitenkin paikallisessa Intersportissa ko kengät sovittamassa pari viikkoa sitten tutun myyjän hehkutuksen myötä ja onhan nuo nyt ihan tajuttoman hyvät jalassa! Ihan kuin patjan (tai pilvien!) päällä astelisi :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Hinta on tosiaan melko tyyris, mutta niin se hyvillä juoksukengillä tuppaa olemaan. Patja on hyvä vertaus! :)

Tasaraita

Pisti heti silmään tuo lause että käytät noita kenkiä ehkä joskus vapaa-ajallakin. 

Minulle on nimittäin aina opetettu että juoksukengät on juoksukengät ja niitä käytetään vain juostessa. Syystä että juoksuaskel on erilainen kuin kävelyaskel ja kenkä muotoutuu askeltaessa. Ja jotta kengät olisi parhaat jalalle juostessa niin niitä ei saisi käyttää kävellessä. 

Tämän minulle siis opettanut isäni jolla 61 vuoden iässä takana yli 40 maratonia.

Olisikin kiva kuulla muidenkin asiaan perehtyneiden mielipiteitä asiaan. Onko tosiaan näin kun minulle on opetettu. 

saratickle
Tickle Your Fancy

Juuuuri kirjoitin aiheesta artikkelin kesäkuun Trendiin ;)

Oon kanssasi samoilla linjoilla siitä, että "kaksi kärpästä samalla iskulla" eli lenkkarit arkeen ja lenkeille on suhteellisen huono lähtökohta. Pk-lenkkien juoksukengässä pitää nimittäin olla iskunvaimennusta, ja sitä harvemmin kaupunkilenkkareista löytyy. Ultra boost sen sijaan poikkeuksena.

Isälläsi on pointtia, askel tosiaan muodostuu etenkin suuremmalla käytöllä. En missään nimessä valjastaisi ykköslenkkareitani vapaa-ajan suurkulutukseen. Juoksukenkiä kuitenkin löytyy meikäläiseltä kaapista vino pino, eli kuten postauksessa mainitsinkin, välillä on ihan ok :)

 

elllaa (Ei varmistettu)

Millä kengillä juokset maratonin? Mitä kaikkia kenkiä oot kokeillut? Itselleni ei tunnu nyt löytyvän hyviä ja rupee kukkaro sekä mieli jo tuskastumaan..

saratickle
Tickle Your Fancy

Maratonin tulen juoksemaan Niken Zoom Vomeroilla. Näillä kengillä alkaa tulla jo kilometrit kohta täyteen eli kesäkuussa lenkkarikaupoille etsimään uutta vastaavaa. Mulla on ollut kenkiä niin asicselta, pumalta, addulta kuin nikeltäkin. Sanotaan, että se ihan täydellinen malli on hakusessa vielä täälläkin.

Jensson (Ei varmistettu) http://www.hugepassionforlife.com

Nämä ovat ehdottomasti mun seuraavat lenkkarit! :) Kävin eilen juoksemassa Länsiväyläjuoksun barefooteilla ja pohkeet huutaa hoosiannaa vieläkin. Barefootit ovat huiput, mutta eivät täydelliset pitkille lenkeille.

saratickle
Tickle Your Fancy

Jooh kyllä näin on. Paljasjalkakengät ovat siirtyneet mun osalta joko salikengiksi tai spurttirykäisyihin. Ei vaan pysty :D

Aasara
Kunnon Mamma

Ooh, alkoipa houkuttamaan! Oon juossut viimeiset kymmenen vuotta Asicseilla, koska kovasti ylipronatoiva jalkani on löytänyt vain niistä riittävästi tukea - näissä siis lähtökohtaisesti kuulostaa hyvältä tämä "trampoliinin päällä" juokseminen! Mitäpä luulet, sopisiko myös tällaiselle runsaasti tukea kaipaavalle räpylälle?

saratickle
Tickle Your Fancy

Pronaatio tuo varmasti oman haasteensa kengän valintaan. Tämä kenkä on tossumaisen löysä, mutta iskunvaimennukseltaan loistava. En tiedä tarvitsisitko vielä tukevampaa. Vaikea sanoa, varmaan askelanalyysissä kokeilemalla selviää! :)

Anuraakel (Ei varmistettu)

Loistava valinta! Itse lensin(en juossut, vaan oikeasti lensin) nuilla samaisilla popoilla lauantai-iltana elämäni ensinmäisessä 10km:n kisassa huikeaan 45min ja risat aikaan maaliin. Se fiilis ku tajus loppuajan oli ihan sanoinkuvaamaton!!! Itse olen aktiivisen juoksu-urani, joka on ollut nyt noin 5-vuotta, juossut AINA Asicsen DsTrainereillä, sillä pronaatiotuetulla mallilla. Vasemmassa jalassani on todettu yliporonaatiota ja olen/olin mieltynyt Asicsen dessuihin, joten mitä sitä turhaan vaihtamaan olin siis aiemmin ajatellut. Nyt viime syksynä alotettuani juoksemaan maailman parhaassa juoksujengissä ( Vauhtisammakot!) mielenkiinto neutraalimpaa kenkää kohtaan kasvoi ja kuultuani paljon kokemuksia, että monilla oli rasitusvammat ym juoksijan tyypilliset ongelmat kadonneet kokonaan(!) vaihdettuaan neutraalimpaan kenkään päätin hommata itsekkin dessujen rinnalle kevyemmän mallin ja tähän nyt sitten päädyin. Suosittelen ehdottomasti kaikkia 'yli-pronaatiovammasia' hommaamaan tuetun kengän rinnalle ensin neutraalimman ja kevyemmän kengän ja sitten pikkuhiljaa siirtymään kohti kevyempää mallia. Itse olen ainakin huomannut positiivisen vaikutuksen kehitykessäni juoksurintamalla tämän myötä! Eli summasummarum vielä, että mielestäni kyse ei välttämättä ole tuetun kengän todellisesta tarpeesta, vaan oikeanlaisesta tekniikasta :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Hei ihan mahtava kuulla! Omalla kohdallani ei ole koskaan ollut pronaatiovaivoja, eli näistä ei juuri hajua ole. Mutta voisin kuvitella, että liian tukevat kengät varmasti vaan pahentavat asiaa tai eivät ainakaan edesauta parantumista. Ja onhan se totta, että jalan ominaisuudet elävät siinä missä muutkin. Pronaatio voi siis kadota iän myötä!

Ja oon kanssasi täysin samaa mieltä, tekniikka on ihan se ykkönen :) Sen hiomisella voidaan välttää lukuisia ongelmia.

Kiitos tästä viestistä, avasi silmiä!

elisak (Ei varmistettu) http://www.karhusportscience.com

En ole koskaan kokeillut noita mutta mieli kyllä tekisi! Rakastan Adidaksen juoksukenkiä!
www.karhusportscience.com

Vierailija (Ei varmistettu)

Ostin omat Ultra Boostini reilu vuosi sitten. Jalkani on todella kapea, eikä sopivia lenkkareita ole juurikaan markkinoilla. Ultra Boosteilla lenkkivauhtini nousi ja rasitusvammatkin vähenivät. Lenkkareiden kantapäät tosin kuluivat puhki noin kuukauden käytön jälkeen. Toisia 189 euron Ulta Boosteja en siksi ole ostanut. Lentäviä lenkkejä on hiukan ikävä.

Mayjja (Ei varmistettu)

Hei! Tänään kävin testailemassa nuita ultra buusteja kun kaikki niitä hehkuttavat. Sain asiantuntevaa kommentoitia myyjältä joka tiesi kertoa että buustien pohja on aikaisemmassa versiossa ollut hyvin ohut ja nyt siihen on tehtyy uudistus. Jos pohjakuvaa katsoo niin huomaa että siinä on sellaiset nystytät ennen niitä ei ollut. Nykyinen pohja on siis paljon kestävämpi kuin aikaisempi versio. Myyjäkin kertoi pohjan ennen kuluneen hyvin nopeaan puhki.

Hetu (Ei varmistettu)

Ostin lauantaina uudet lenkkarit, asicset kylläkin, mutta adidaksia on minulle suositeltu, koska mulla on ihan minijalka. Ehkä seuraavat lenkkarit sitten, koska nämä kuulostaa kyllä todella hyviltä, ja ulkonäöllisesti melko täydelliset sanoisinko :D

Kommentoi