Kamera, editointi & valokuvaus - Kuinka löytää oma kuvaustyyli?

Tickle Your Fancy

 

Olen saanut viimeisten kuukausien aikana ihan hurjan paljon kysymyksiä liittyen valokuvaukseen. Kameran, kuvausvinkkien ja editoinnin perään kysellään jatkuvasti. Valokuvauksessani on todellakin tapahtunut jotain, siinä olette ihan oikeassa. Kamerakalustoni ja editointirutiinieni lisäksi ajattelin tässä postauksessa avata teille hieman päivittyneitä ajatuksiani valokuvauksesta ja omasta kuvaustyylistä.

 

 

Kamera & objektiivit

Olen keväästä asti kuvannut Nikon D750 -järjestelmäkameralla. Suoraan sanottuna, tämä kamera on paras mahdollinen minulle (24,3 megapikselin täyden koon CMOS -kenno, EXPEED 4 -kuvaprosessori). D750 on kevyt, sääsuojauksella varusteltu kamera, jossa on kaksi SD-muistikorttipaikkaa ja sisäänrakennettu Wi-fi. Entistä tehokkaampi full HD-videokuvaus on saanut minut innostumaan videoiden tekemisestäkin.

Minulla on kolme objektiivia, kaikki kiinteitä. Pidän kiinteiden linssien jäljestä ja siitä, etteivät ne paina niin paljoa. Kameraa tulee raahattua mukana sen verran paljon, että tuota painoasiaa tulee kelailtua ihan tosissaan.

Nikkor 20mm f/1.8G -laajakulmalinssillä kuvaan lähes kaikki reissukuvani. Kevyt ja näppärä tilaihme, joka soveltuu erinomaisesti luovaan kuvaukseen! Se on yleishyödyllinen koti-, ruoka-, tunnelma-, luonto- ja tapahtumakuvauslinssi. Laajakulma tarkoittaa sitä, että linssi venyttää kuvaa sivuilta, jolloin kohde näyttää laajemmalta (pidemmältä&leveämmältä). Tämän linssin käyttö henkilökuvissa on vaatinut vähän opettelua, jotta vältytään kolme metriä pitkiltä jaloilta ja +30kg kehoilta :D Hinta: 850e.

Nikkkor 50mm f/1.4G -linssi on näppärä henkilökuvaukseen pienemmissä tiloissa ja matkoilla. Valovoimainen linssi on äärimmäisen pieni ja kevyt, kulkee huomaamatta mukana. Kun lähden kauemmas reissuun, pakkaan mukaan 20mm ja 50mm. Pärjään näillä kahdella mainiosti pidemmänkin reissun. Hinta: 450e.

Nikkor 85mm f/1.4G - linssi on se, jolla kuvaan oikeastaan kaikki asu- ja henkilökuvat, ainakin täällä Suomen päässä. Kookas, mutta tätä jälkeä ei vaan voita mikään. Henkilökuviin tulee omanlainen tunnelma jo pelkästään tällä linssillä. Kaikki, jotka ovat kokeilleet tätä ensimmäisen kerran ovat ihastuneet! Hinta: 1800e.

 

 

Visuaalinen identiteetti

Valokuvauksessani tapahtui syksyn aikana jotain. Aloin nimittän kesän jälkeen pohtimaan omaa visuaalista identiteettiäni ihan tosissani. Mikä on minun tyylini kuvata? Miksi kuvaan juuri näin? Miksi pidän tietyistä valokuvista? Mikä mielestäni kiinnostavia kuvia yhdistää? Millaisesta editoinnista aidosti pidän?

Sisältöjä kun tuottaa päivittäin, se menee helposti liukuhihnamaiseksi. Teet ja teet, ilman, että pysähdyt ajattelemaan, että mitä minä oikeastaan teen ja miksi teen juuri näin. Huomasin, että kuvaustani ohjaili aina välillä pinnalla olevat valokuvaustrendit, enkä niinkään minä itse. Halusin löytää itselleni sopivan tavan tuottaa visuaalista sisältöä ja luoda oman, entistä tunnistettavan tyylin.

Kasasin yhteen varmaan kaksisataa todella erilaista kuvaa, jotka miellyttivät silmääni. Osa kuvista oli omiani, osa inspiraatiosivustoilta lainattuja. 200:n kuvan joukosta löytyi kaikkea aina epätarkoista puhelinkuvista ylivalottuneisiin otoksiin ja vahinkolaukauksista loppuun asti hiottuihin editorial-kuviin. Kävin jokaisen kuvan läpi ajan kanssa. Mietin jokaisen kuvan kohdalla, että miksi valitsin juuri tämän ja mikä kuvassa itseasiassa kiinnostaa. Mikä siitä tekee mielenkiintoisen? 

Värimaailma? Malli? Miljöö? Rajaus? Valo? Varjo? Kuvakulma? Vaatteet? Tunnelma? Liike? Mystisyys? Vahva tunne? Aitous? Muisto? Arvot?  

Kirjoitin avainsanoja ylös. 

Kun urakka oli takana, sain kokonaiskuvan. Tietyt avainsanat toistuivat. Huomasin, että hyvinkin erilaisissa kuvissa oli paljon yhtäläisyyksiä: värimaailma, liike, mystisyys, rajaus, valo, luonto, tietyt vaatteet/asusteet ja tilanne. Oivalsin viimeistään tässä vaiheessa, ettei hyvän kuvan tarvitse olla teknisesti täydellisen onnistunut tai hyvällä kalustolla napattu. Valokuvaus kun on 80%:sti kaikkea muuta kuin edellä mainittua.

Valitsin tämän postauksen kuvitukseen mielestäni tyypillisiä kuviani. Yhteläisyyksiä on havaittavissa niin rajauksessa, editoinnissa, kuvakulmissa, kuvattavan kohteen asennoissa, kuvausympäristössä, vaatteissa, kuvan arvoissa, kampauksissa kuin tunnelmassakin. Rakastan kuvia, jossa tapahtuu jotain. Kuvalla pitää olla tarina, sen pitää vastata kouralliseen kysymyksiä. 

Huomaan, että kuvat, joissa ei näy kasvoja ovat mielestäni paljon puhutelevampia ja jollain tapaa aidompia. Niissä on jotain mystistä, jopa taidemaista. Olen ehkä saanut tarpeekseni selfie-buumista, en jaksa kiinnostua enää naamakuvista. Kotoisa tunnelma, mukavat vaatteet, maanläheiset sävyt, avoimet selät, nutturakampaukset, päähineet, paljas iho ja luonto ovat elementtejä, joita rakastan yli kaiken.

 

 

Editointi

Valokuvien editointiin käytän Photoshopin Lightroomia. Käytössäni on paljon Vscocam:n filttereitä (olen ostanut ehkä kolme pakettia?), niistä jalostamiani presettejä sekä täysin itse tekemiäni presettejä. 

Huomasin viime syksyisen identiteettihaun tuloksena pitäväni enemmän ja enemmän "värittömistä" ja tummista kuvista. Tähän asti kaikki oli aina ollut kirkasta, valoisaa ja värikästä. Tummemmissa ja värittömämmissä kuvissa oli oma tunnelmansa, joka kiehtoi minua hurjasti.

Ne omat filtterit alkoivat hiljalleen löytyä, ja nyt huomaan käyttäväni paria samaa lähes kaikissa kuvissani niin blogissa kuin Instagramissanikin. Voi olla, että kyse on kaudesta, tai voi olla, että oma selkeä tyylini on löytynyt -mene ja tiedä.

Kuvaan kaikki kuvani raakana, RAW-kuvina. Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että kuva tallentuu ilman pakkausta ja värikorjauksia. Informatiivisemmalle kuvalle on siis mahdollisuus tehdä kuvankäsittelyhetkellä enemmän kuin esimerkiksi JPG-kuvalle.

 

 

Kuvaaminen

Tavallisesti minusta otetuista kuvista melkeinpä 90% on joko ElisanAnnikan tai Kaisan ottamia. Kaikki heistä tietävät millaisesta sisällöstä minä pidän, ja minä taas tiedän tismalleen mistä mimmit pitävät. Kaikilla on oma tyyli tehdä kuvia, vaikka yhtäläisyyksiä onkin tosi paljon. 

Oikeastaan ennen mitä tahansa kuvauksia lähetetään toisillemme referaattikuvia eli inspiraatiokuvia siitä, millaista sisältöä halutaan. Kuvaustilanne ei ole tyypillinen "valokuvaaja ja malli" -asetelma, vaan meidän kuvauksissa malli on se joka ohjeistaa kuvaajaa ja kertoo mistä kuvakulmasta kuvansa haluaa jne. Näin saadaan kuvista omannäköisiä. 

Julkaistaviksi päätyvien kuvien valinnan, rajaukset ja lopullisen värimaailman määrittelen aina itse. Editoinnista jokainen huolehtii siis itse.

 

 

xx Sara

Kommentit

Tony Halttunen

Tosi kivasti kirjotettu teksti blogikuvaamisesta, ihan varmasti monelle myös hyödyllinen joka suunnittelee järkkärin ostamista. Tykkäsin kovasti myös kuvista :) Hienoa työtä ja tyyli omalla tapaa yksilöllinen, pisteet siitä.

saratickle
Tickle Your Fancy

Iso kiitos :) Mukava kuulla!

Adama Sofia
Adama Sofia

Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Itselläni ollut viime aikoina hieman kuvausinspiraatio hukassa - varmaankin tosta pimeydestä johtuen - ja tästä sain taas inspistä alkaa kuvailemaan oikeasti lisää :-) Thanks! 

saratickle
Tickle Your Fancy

Super! <3

Iiiiiriis (Ei varmistettu)

Kiva postaus! Mitä filttereitä käytät Instagrammissa? :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Vscocamin filttereitä! :)

Taru Mari
Stuff About

Kiinnostava postaus! Mulla vaihtelee aina vähän kausittain millaiset kuvat on kivoja. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Kovasti kiitoksia. Mulla on kyllä tuo sama, ainakin aina aikaisemmin ollut. Tää jakso on ollut päällä nyt pidempään :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Todella mielenkiintoinen juttu. Luin juurikin jostain, taisi olla piirtämiseen liittyen, kuinka tärkeää kehittymisen kannalta on tarkastella omia töitään. Mitä voisi tehdä paremmin, mitä on tehnyt omasta mielestä "oikein". Tätä samaa periaatetta voi tietysti käyttää mihin vain taitoon missä haluaa kehittyä. Ja toinen tärkeä juttu on volyymi, ilman että yrittää tehdä yhden jutun todella hyvin, tekee kaksikymmentä hieman huonommin mutta analysoi sen jälkeen tekemisensä.

Pidän kuvistasi ja nyt kun katson näitä valittuja teoksia niin todellakin olet taitava kuvaaja! Kiitos tästä, inspiroit tällä tekstilläsi (ja kuvillasi) todella. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Tosi kiinnostava pointti! Tuo todella toimii kaiken kanssa! :)

Iso kiitos sinulle <3

Annamm (Ei varmistettu)

Inspiroiduin! Älyttömän hyviä pohdintoja, täytyy ottaa omien kuvien ja unelmakuvien kanssa samanlainen referenssi-projekti! En oo seurannu sun blogia aktiivisesti kuin puoli vuotta, aloitin seuraamisen varmaan sen jälkeen kun olet löytänyt kuvaustyylisi. Sitte ku tänne päädyin, ihmettelin miksi en oo seurannu aikasemmin, mutta ehkä tää selittää! Älyttömän kovatasoinen blogi, jatka samaan malliin :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Hei ehdottomasti! Tuo oli todella avartava projekti :)

Kiitos hurjasti, nämä sanat merkkaa mulle paljon! Ihanaa viikonloppua!

Mari H (Ei varmistettu) http://www.marihblog.com

Hyviä pohdintoja :) Mulla on auttanut oman tyylin hahmottamiseen saman toisto. Koska kuvaan samaa asiaa ja vaikka jokainen kerta on tavallaan erilainen, poimin tietyt kuvat ja oon oppinu vuosien jälkeen tajuamaan mitkä valikoin ja miksi. Avainasemassa mun valikoimissa futiskuvissa on silmät. On toki muitakin asioita, mutta rrrrrrakastan kuvissa ihmisten silmiä ja sitä miten valo niihin osuu. Ja jos se osuu täydellisesti, pyrin tuomaan niitä esiin kuvankäsittelyllä vielä. Jostain syystä jokaisella futarilla vieläpä on upeat silmät :D

S - beauty of life (Ei varmistettu) http://www.beautyoflife.fi

Kiva postaus ja juuri tuota omaa tyyliä etsimässä! AH! Ehkä mäkin teen ton 200 kuvan kokeilun! Kiittis inspiksestä ;)

saratickle
Tickle Your Fancy

Ehdottomasti, kiva jos tarttui ideoita! :) Ei kun kokeilemaan!

saratickle
Tickle Your Fancy

Kuulostaa tosi hyvältä! <3

Veikkailen, että tuo kasvottomuus on alkanut kiinnostamaan alunperin syystä, että olen jatkuvasti esillä blogissa ja pääosassa omissa kuvissani. 

Idap (Ei varmistettu)

Tosi mielenkiintoinen postaus :) Tykkään sun kuvien tunnelmasta: ne ei oo mitään pönötyksiä tai suoraan edestä päin otettuja. Liike on se josta mäkin tykkään kuvissa.

Ps. Jos joskus kyllästyt noihin Nikon vihreisiin trikoisiin niin täällä on ostaja :D

eltsibeltsi (Ei varmistettu)

Jono Niken vihreisiin trikoisiin :-DDD

saratickle
Tickle Your Fancy

Ihan mahtava kuulla! :)

hahaha, katsotaan milloin kyllästyn! :D

Annn (Ei varmistettu) http://alaannnblog.blogspot.fi/

Sun kuvat &lt;3 niissä silmä lepää :-) Mitä Vscocam- paketteja olet ostanut?

saratickle
Tickle Your Fancy

Ihana, kiitos <3

Paketit ovat ilmeisesti päivittyneet. Meikällä ei ole ainakaan mitään noista mitä sivuilla tarjotaan!

SAIJA L (Ei varmistettu) http://lioncitypolargirl.tumblr.com

Susta on tullut niin huikee kuvaaja!! Persoonallinen ja mielenkiintoinen, ja just näiden kuvien fiilis on aina ihan omaa luokkaansa, erottuu niiiiin useiden muiden minäminäminäjamunselfiet -kuvista! Hyvää duunia Sara!! Sun kehityskaari on ollut Labels or love-ajoista ihan huima :D nää on aina kuin jostain muotilehden kuvauksista.

saratickle
Tickle Your Fancy

Kääks, ihana ihana! <3 Kiitos tuhannesti kauniista sanoista!

Emmi / Me Time (Ei varmistettu) http://www.metimeemmi.com

Todella mielenkiintoinen ja inspiroiva postaus! Sun kuvat on aina mahtavia ja blogin sisältö ensiluokkaista :) omaa visuaalista identiteettiä on tullut pohdittua myös lähiaikoina, joten tässä oli paljon hyviä näkemyksiä, kiitos siitä!

Tuiku (Ei varmistettu)

Heippa Sara. Luin tän postauksen moneen otteeseen, sillä tää oli todella hyödyllinen ja tiiätkö, tästä näki oikeesti kuinka paljon sä oot tähän panostanut. Kiitos siis tuhannesti vinkeistä!! Sun kuvat on aina sellaisia, että niitä jää tutkimaan. Tunnelma välittyy ihan oikeesti, eikä siihen törmää kovin usein. Sun kuvat inspiroi mua todella todella paljon ja muutenkin, sä vaan oot niin ihana. :D &lt;3 &lt;3

annimarian (Ei varmistettu) http://annimarian.com

Oonkin viimeaikoina kiinnittänyt sun Instagram-kuviin enemmän huomiota, niissä on tosi kiva tyyli ja tunnelma! :)

www.annimarian.com

Riikka/KYH (Ei varmistettu) http://kaksiyhdenhinnalla.com

Jos miettii suomalaisia bloggaajia, niin sun kuvat on kyllä ihan parhaasta päästä! Nämäkin kaikki niin upeita!

Johanna84503465023456203 (Ei varmistettu)

Minulle tulee monista kuvistasi mieleen mainoskuvat. Esim. lehtimainoksissa, online shopeissa, tai tuotemerkkien Insta-tileissa olevat staattiset kuvat, joissa paaasia on se tuote mutta ei nayteta persoonallisuutta kasvoissa (se onkin kadonnut kaikkien kuvista selfieilmeiden myota!), tilannetta, tunnelmaa, toimintaa tms. Sellaisista kuvista puuttuu mielestani monesti elamaa, intohimoa, ja elaman rosoisuutta... ehka paperikuvat onnistuivat siina aikoinaan paremmin. :D Tama ei siis ole negatiivista kritiikkia, vaan ikioma assosiaationi. Varimaailmasi on todella kaunis ja seesteinen!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Kiitos tästä inspiroivasta postauksesta.

Pameski (Ei varmistettu)

Kuvaus tyylisi on todella inspiroivaa! Mitä kameraa ja linssiä suosittelisit asu- ja ruokakuvista kiinnostuneelle aloittelijalle?

Kommentoi