Katkera instagrammaaja

Tickle Your Fancy

Suunnitellut instagram-kuvat väärentävät todellisuutta ja aiheuttavat paineita. Oma aamiaispuuro ei näytäkkään yhtä hienolta kuin länsinaapurissa asuvan fitnessbloggaajan marjoilla koristeltu versio. Rusketuksesta, biitsilookista ja lenkkinaamasta puhumattakaan. Luin jostain, että pahimmillaan tämä kuvakateus voi viedä masennukseen: oma elämä alkaa tuntua värittömältä ja harmaalta toisten putipuhtaita koteja ja seesteisiä kukkamaljakoita selatessa. 

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, vai kertooko sittenkään? Mielestäni on hassua miten nykypäivän photoshop- ja filtterimaailmassa kuvaan luotetaan edelleen yhtä vankasti kuin nousevaan aurinkoon. Ennen kuvanmuokkausta harrastivat ammattilaiset. Nyt (ainakin jonkinlaiset) mahdollisuudet on tuotu jokaiseen älypuhelimeen: rajauksilla, filttereillä, sommittelulla, kuvakulmalla, kontrastilla, varjoilla ja valoilla saa aikaan ihmeitä.

Itsestäni on vuosien varrella kuoriutunut varsinainen valokuvakriitikko, jopa uutiskuvien kohdalla olen epäileväinen. Koskaan emme voi olla varmoja mitä valokuvan rajauksen taustalle jää. Millaisilla välineillä valokuva on otettu? Entä kuvaako valokuva aitoa tilannetta vai onko se lavastettu? Ehkä tämän takia en myöskään oleta valokuvien olevan se paras mittari kertomaan todellisuudesta, ihmisten elämänlaadusta tai arjesta ylipäätään mitään.

Olen kuvannut kuusi vuotta päivittäin ja kehittynyt alkuajoista äärimmäisen paljon. Minulla on visioita ja sommittelusilmää, ja olen vuosien varrella oppinut pieniä niksejä, joilla kuvasta saa "paremman". Opit ovat niin arkipäivää, että ne tekee kuvaa ottaessa automaattisesti. Kyse ei siis ole välttämättä kuvan manipuloinnista tai sen editoinnista, vaan visuaalisen silmän kehittymisestä.

Monesti unohdetaan myös se tosiasia, että instagram toimii monelle työpaikkana, ja näitä "ig-julkkiksia" löytyy varmasti jokaisen meidän seurattavien joukosta useampiakin. Kauniiden kuvien ottaminen on heidän työtään, ei arkeaan, ja välineistö myös sen mukainen. Totta helkkarissa aamiaispuuro näyttää paremmalta 5000e:n kamerakalustolla kuin neljä vuotta vanhalla Nokialla napattuna. 

En tiedä mitä te aiheesta ajattelette, mutta minä en ainakaan koe instagramin paljastavan ihmisen todellisesta arjesta juuri mitään. Koko applikaatio on pikemminkin portfolio, johon kerätään kuvia useimmiten niistä mukavista, merkittävistä, hauskoista ja kauniista hetkistä. Sen ulkopuolelle jäävät riidat, huonot hiuspäivät, jenkkakahvat, aikaansaamattomat darrapäivät ja tylsän näköinen makaronilaatikkoannos.

Minulla on tapana aina ennen nukkumaanmenoa keksiä kuluneesta päivästä viisi kivaa asiaa. Surkeimpina maanantaipäivinä, kun kaikki mahdollinen on mennyt pieleen, kivat asiat ovat tyyppiä "löysin sukkaparin lipastosta nopeasti" tai "jauheliha oli tarjouksessa". Koen, että Instagram toimii samalla tavalla. Vaikka päivä olisi muuten läpipaska, voin ikuistaa sinne niitä hyviä hetkiä: fiilistellä onnistunutta smoothieta, kivaa postikorttia, hassua kissaa tai hyvää treeniä. Ainakin itse ajattelen, että instagramkuvien tarkoitus on inspiroida ja tehdä iloiseksi. Muistuttaa niistä elämän mukavista asioista.

Mikäli joku haluaa pitää instagramtilinsä yhdenmukaisena ja kasvattaa kuvapankkiaan parilla kauniilla kuvalla päivässä mikäli se häntä piristää, niin miksei hän sitä tekisi? 

Liian täydellisiä ja todellisuutta väärentäviä instagramfeedejä arvostelevat hoi. Pyydän katsomaan ympärillenne, ihan konkreettisesti. Löytyykö seiniltänne valokuvia näppyläisestä aamunaamasta, huutavista kersoista ja likaisesta kodista vai kenties aurinkoisista hiekkarannoista, hymyilevistä ystävistä, eiffeltornista ja kauniista auringonlaskuista? Niin epäilinkin. Kyse on kuvista, joiden tarkoituksena on piristää ja saada hyvälle tuulelle. 

Näin pari viikkoa sitten Senaatintorilla viisihenkisen perheen. Lapset kiukuttelivat ja huusivat, mutta portailla napattua yhteiskuvaa varten kaikki skarppasivat. Lopputuloksena potretti, jossa jokainen hymyilee. Sama se on ollut meidänkin perheen yhteisreissuilla. Kuvasta päätellen perheen yhteisellä Haminan museokierroksella on ollut hauskaa, mutta todellisuus on kuitenkin voinut olla jotain muuta. Ainoana poikkeuksena äidin itkukuvaprojekti, kun hän 90-luvun alussa ilmeisesti kyllästyi iloisiin ryhmäkuviin ja kuvasi minua ja siskoani aina kun me itkettiin, kiukuteltiin ja lopulta mökötettiin :D 

Valokuva ei siis välttämättä kerro totuutta. Instagramin tapauksessa se kertoo pikemminkin käyttäjänsä kiinnostuksen kohteista kuin aidosta arjesta. Toisten aamiaisten ja koko arjen kadehtiminen on siis syytä unohtaa, kadehditaan mielummin vaikka niitä valokuvaustaitoja. 

 

xx Sara

Kommentit

TaruP (Ei varmistettu)

Aamen, ja just tän takia Snapchat on niin huikee! Siellä niitä darranaamoja ja huonoja hiuspäiviä näkee senkin edestä ;-)

saratickle
Tickle Your Fancy

Juuuuuri näin!!

Annakk (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä tässä! Itse ainakin seuraan instagramissa mieluummin niitä kauniita, inspiroivia kuvia kuin tavallista tylsää arkea. Minulle instagram on juurikin pieni pako arjesta. Päivä alkaa hyvin, kun voi aamukahvia litkiessä katsella kauniita asioita. ;) Instagramissa tulee seurattua inspiroivia ihmisiä, kun taas esim. Facebookissa saa usein lukea paljon valittamista ja negatiivisia statuksia.

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä ajattelen tän siis tismalleen samalla tavalla! Musta on ihanaa paeta ihastelemaan niitä kauniita kuvia (ja hassuja eläinkuvia!!) ja inspiroitumaan.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Voi oon niin samaa mieltä! :) Mun seuratuissa näkyy kyllä sitä tylsää arkeakin, mutta myös niitä kaunisteltuja hetkiä. Ja itse tekee jo puoliksi huomaamattaan sitä samaa; kun ottaa kuvan valmiista villasukista niin rajaa kuvan niin ettei taustalla näy pyykkiteline, kun ottaa makkarin peilin kautta kuvan niin pukkaa lattialla olevat vaatteet pois edestä (ei siis puhettakaan että nostaisi oikeasti pois vaan nimenomaan vain siirtää :D), kun ottaa lapsesta kuvan niin jättää taustalta tiskit pois jne. Sitten tosiaankaan sitä arkiruokaa ei tule kuvattua, mutta ootapa vaan kun leipoo kerran kahdessa kuussa jotain oikein spesiaalia niin jo lähtee eetteriin! Koirakin aina vaan nukkuu söpösti kerällä sohvalla eikä oo just pissannut matolle eikä järsinyt lapsen Nipsu-hahmolta korvaa uuteen uskoon...

saratickle
Tickle Your Fancy

Voi ihana! Ja kuten tässä juuri sanot, kyse on monesti rajauksista, jotta päästää valokuvan osalta visuaalisesti onnistuneempaan lopputulokseen. Monet varmasti ajattelee tän että "pics or didn't happen". Pyykkivuoria, likaista tiskipöytää, petaamatonta sänkyä ja räjähtänyttä vaatehuonetta ei siis ole mikäli niistä ei ole todisteita. No, voin kertoa, että kyllä näitä löytyy. Ja varmasti löytyy ihan jokaiselta meiltä aina silloin tällöin.

Vilma P. (Ei varmistettu) http://vilmap.com/

Ihana Sara! Oon täsmälleen samaa mieltä, hyvin kirjoitettu! :) <3

saratickle
Tickle Your Fancy

<3 Kiitos Vilma, huomenna nähdään :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Täysin samaa mieltä, todella hyviä pointteja ja muutenkin hyvin kirjoitettu :)
samalla haluaisin kysyä, että mistä ja minkä merkkiset nuo ekan kuvan lasit ovat?

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitti kovasti! :) Lasit on Iittalan mallistoa ja ikävikseni ilmotan, että noita ei valmisteta enää. Olen soittanut Suomen myymälät läpi, mikäli löytyisi kotiin varalle pari yksilöä, mutta loppu kaikkialta :/

Ninnuzki (Ei varmistettu)

Mahtava kirjoitus!!

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana! Hyvä mieli tulee myös näistä sun maanläheisistä, ajattelevista ja inspiroivista teksteistä &lt;3

Gertrude

Juuri näin! Todella hyvin oivallettu ja kirjoitettu:) 

Oonaliina (Ei varmistettu)

Olen huomannut sen, että tässä 'kauniiden kuvien kulttuurissa' myös oma visuaalinen silmäni on kehittynyt - sen lisäksi, että haluan omien sosiaalisen median kuvieni olevan esteettisiä ja korkealaatuisia, vaadin samaa esteettisyyden tasoa myös käyttäjiltä, joita itse seuraan. Hävettää tunnustaa, mutta minua ärsyttää sellaisten tuttujeni 'pakkoseuraaminen', joidenka estetiikantaju/kuvamaku ei ole samanlainen kuin itselläni. Tunnen itseni pahaksi ihmiseksi, jos jätän tykkäämättä/kommentoimatta minulle rakkaiden ihmisten kuvia, joita en oikeasti pidä kauniina, oivaltavina tai laadukkaina. Minulle erilaiset sosiaalisen median kuvapalvelut toimivat rentoutumiskeinona ja inspiraationlähteenä, minkä takia epäesteettisten tuttujen roikottaminen seurattavien listalla tuntuu vaivaannuttavalta.

LiisaK (Ei varmistettu) http://www.trainingdrama.fitfashion.fi

No niin AMEN FOR THAT! Oon ihan samaa mieltä tästä asiasta! :D Hyvä kirjoitus!

aannukkaa (Ei varmistettu)

Voitko joskus tehdä postauksen mihin tulisi "ennen-jälkeen" kuvia? Laittaisit siis vierekkäin tai allekkain kuvat joista toinen on ns aito ja toinen muokattu? :) Sulla on aina niin hyvännäköisiä kuvia, joten olisi kivaa vaihtelua nähdä millaisia ne on ennen muokkausprosessia.

Niin ja asiasta toiseen....ne "Oi miksi?"-postaukset on parhautta! Voitko tehdä taas pian sellaisen? :D Yritin kommentoida kyseiseen postaukseen jo aiemmin mutta se ei jostain syystä toiminut... :o

annam_
anna k.

Tämä oli täyttä asiaa, Sara! Niimpä, kelläpä olisi seiniä ja hyllyjä koristamassa muut kuin ne kauneimmat ja parhaimmat kuvat. Instagram tai blogi on vähän kuin virtuaalinen seinä ja kertoo juurikin niistä kiinnostuksen kohteista. Tuo oli hyvä esimerkki, että hetki ennen perheen potrettikuvaa on saattanut olla täyttä itkua ja huutoa, mutta kuvassa kaikki hymyilevät. Niitä kuvia ei kukaan kritisoi, vaikka todellisuus onkin voinut olla aivan toisenlainen. Haminan museokierroksesta puheenollen, tuli käytyä pitkästä aikaa siellä kauppiaantalon museossa ja kyllä se vaan aina on yhtä mielenkiintoinen. Harmi ettei kuvia saanut ottaa.

kkk (Ei varmistettu)

Tosi hyvä kirjoitus!!! Täysin samaa mieltä!:)

Ellaelers (Ei varmistettu) http://ellaelers.blogspot.fi

Aamen sanon!

Tosi hyvin kirjotettu teksti Sara, ei lisättävää :)

Aisha J
Aisha

Niinpä :) Kauniit kuvat piristävät mieltä ja inspiroivat, siinä yksi syy miksi itse käytän Instagramia.

morning glory
Morning Glory

Kyllä! Juuri näin. Mä ainakin haluan inspiroitua kauniista kuvista, enkä katsoa kenenkään petaamatonta sänkyä sen kauniin kukkakimpun taustalla. Tässä elämässä saa elää ihan tarpeeksi pyykkivuorien, kuihtuneiden kukkien, pohjaan palaneiden ruokien ja huonoksi menneiden hedelmien kanssa. Just sen takia musta on ainakin kiva välillä keskittyä ikuistaamaan ja katsomaan kauniita ja ihania juttuja, vaikka se vähän vaatisikin asettelua ja suunnittelua :) 

MMariM (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä; instagramista saan inspiraatiota. Ja se tarkoittaa useasti niitä tarkkaan hiottuja ja mietittyjä kuvia. Pyykkikasat voi nähdä muistakin somekanavista (snäppi...).
Helpotin itse pientä alkavaa ''instakateutta'' instatauolla. Enkä seuraa seuraajalukujani kuin kerran viikkoon (vrt. yhdessä vaiheessa mun oli pakko käydä katsomassa seuraajalukumärä monta kertaa päivässä ja heti jos oli yhdelläkään vähentynyt alkoi hirveän rasittava ''mitä olen tehnyt väärin''-miettiminen).

M.
Avec Mari

Hyvä kirjoitus ja täysin samaa mieltä!! Ihanaa viikonloppua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en tajua miten paljon paineita ihmiset ottaa jostain instatilistä, mitä ihmettä? Mulle se on just se paikka, minne laitan ihan niitä arkisia (kivoja) juttuja, koska se on musta sen palvelun idea. Pidän tosi hölmönä sitä, että monet syytää sinne niitä järkkäreillä otettuja kuvia, kun koko kuvapalvelun pointti on musta se, että siellä on niitä vähän mössöisiä ja kämäisiä kännykkäkuvia. Estetiikkaa on monenlaista, kaiken ei tarvise olla kaunista.

Eva Claudia (Ei varmistettu) http://eva-splitscreen.blogspot.fi

Hyvin kirjoitettu oon ihan samaa mieltä! Blogit ja instagram on mulle lähinä inspiksen lähteitä ja kun aloitin oman pikku blogini nii päätin että mun jokaisen kuvan ei tarvii näyttää samalta kun huippu bloggaajien koska se ei vaan mienkään vielä oo mahdollista, maby oneday ;) Oishan se kyllä hauskaa jos nytki nappaisin vaan kuvan mun tosi terveellisestä iltapalasta (kulhollinen Lidlin lasten suklaa muroja, hups!) ja lataisin blogiin tai instagramiin, pitää joskus kokeilla nii näkis miten jengi reagois :D

TiiaT (Ei varmistettu)

Itkukuvaprojekti :D Mitenhän tuon muistaisi toteuttaa sitten kun joskus on omia lapsia. Ihana idea :)

kuvajournalisti (Ei varmistettu)

Miksi kirjoitat "instagram" pienellä alkukirjaimella? Viimeksi kun tarkistin, se oli edelleen erisnimi.

Ja mitä tulee uutiskuviin, niitä pitääkin epäillä. Loppujen lopuksi on kuitenkin kyse kuvaajan valinnasta - siitä miten hän näkee tilanteen ja mitä tilanteesta pitää hänen mielestään kertoa. Vaikka kuinka yrittäisi olla objektiivinen, se harvoin onnistuu.

Kalenterikarju (Ei varmistettu) http://rosvot.fi/kalenterikarju

Olipa mainio blogiteksti. Hyvä, että toit ilmi tuon kuvan rajaamisen, koska siitähän (ja toki nykyään kaikista filttereistä ja muista) kaikki lähtee; tietty hetkikin voidaan ikuistaa niin monella tavalla (ja totta kai käsitellä jälkikäteen loputtomiin). Hienoa, että näitä pohditaan ja tehdään läpinäkyvämmäksi – on tärkeää, että ihmisten medialukutaito ja visuaalinen ajattelu kehittyy tätä kautta :)

Tosi hyvä teksti, olen sun kanssa täysin samaa mieltä! :) Aamulla heti herättyäni avaan puhelimeni ja ensimmäisenä selaan Instagramin sekä Weheartit.in, sillä on kiva herätä pikkuhiljaa kauniita asioita katsellen, sen sijaan kavereiden negatiivisilla Facebook-statuksilla aamua ei huvita aloittaa. Sama asia pätee mun mielestä myös blogeihin, on kiva kerätä blogiin kauniita kuvia, vaikka ne eivät tietenkään kerro elämästäsi kokototuutta -mutta ei kai se ole tarkoituskaan? :)

Kommentoi