Kehity leuanvedoissa

Tickle Your Fancy

Aihe josta on kyllä kirjoitettu aikaisemminkin, mutta jota toivotaan myös jatkuvasti lisää :) 

 

Leuanvedon tekniikka 

Kun aikoinaan leukoja aloin treenaamaan, ei tekniikkaa juuri ollut. Tavoitteena oli lähinnä päästä keinolla millä hyvänsä tangon yläpuolelle ja yleensä tämä tapahtui rimpuilemalla jaloilla mahdollisimman paljon. Myös hartiat olivat usein ihan tukossa, koska jännitin niitä aivan täysillä. Tekniikkoja on varmasti useampiakin, mutta tätä TFW:llä opittua käytän itse.

Tee näin: Ota hartioiden levyinen ote tangosta. Lähde liikkeelle suorilla käsillä. Pidä hartiat rentoina ja keskivartalo tiukkana koko noston ajan. Havainnollistavin mielikuva minkä olen salilla saanut on "pyri taittamaan/katkaisemaan tanko käsilläsi". Jalat tikkusuorina ja etuviistossa. Kyynärpäät mahdollisimman lähellä kroppaa. Vedä noston aikana kunnolla ilmaa keuhkoihin. Tarkoituksena on vetää tanko selvästi leuan yli, pikemminkin rintaan! Itseäni helpottaa kun nojaan aavistuksen taaksepäin ja keskityn nostossa etenkin selkään. Vien lapoja yhteen ja pidän keskikropan aivan tiukkana.

Mikäli tanko on liian korkealla (se yleensä on), kasaan alle levypainoja niin, ettei minun tarvitse hypätä tangolle (säästyy voimaa).

 

Kuminauha avuksi

Leuanvetojen treenaaminen kannattaa ehdottomasti aloittaa kuminauhalla! Väitän, että leuanvedon oppiminen vaatii pienen ahaa-elämyksen, liike ei ole mikään itsestäänselvyys. Paras tapa hoksata liikeradat, on siis harjoitella itse oikeaa liikettä.

Tee näin: Kuminauhan toinen pää pujotetaan tangon ympärille ja toinen pää tulee joko polven (jalat koukussa) tai jalkapohjan (jalat suorina) alle. Kumpareita löytyy eri tasoisia aina leveistä ja jäykimmistä kapeisiin ja ohuisiin. Aloita leveämmästä ja siirry pikku hiljaa kevyempään!

 

Negatiiviset leuanvedot

Mikäli paksuinkin kuminauha tuntuu liian raskaalta, aloita treenaus negatiivisilla leuanvedoilla.

Tee näin: Mene jakkaran avulla lopetusasentoon, leuka tangon yläpuolelle ja laskeudu sieltä alas niin rauhassa kuin vaan pystyt.

 

Kaveri avuksi

Leuanvetojen treenaaminen on parasta kaverin kanssa. On hassua miten pienikin työntö selässä helpottaa hommaa huomattavasti. Kaverin apu toimii loistavasti puhtaissa leuanvedoissa tai vaikkapa kumpparin lisänä!

Tee näin: avusta kaveria työntämällä ylöspäin yläselästä, lapojen välistä.

 

TRX-soutuliike/Renkaat

Soutuliike TRX:llä tai renkailla on myös oivallinen harjoite, mikäli leuanvedot eivät vielä kumpparilla onnistu.

Tee näin: Lähde liikkeelle ala-asennosta, kädet suorina. Mitä pystympi on asentosi, sitä helpompi on myös vastus. Pidä kroppa tiukassa lankkuasennossa, rinta edessä, hartiat rentoina. Tee veto rinta edellä niin, että kädet/kyynärpäät hipovat keskivartaloa (kuva). Palauta hallitusti alas.

 

Lisäpaino leuanvetoon

Kun leuanveto alkaa sujumaan ilman kumpparia, kokeile napata lisäpaino mukaan. Painon ei tarvitse olla iso. Olipa tavoitteenasi sitten kaksi tai 10 leukaa, voi pienikin lisäpaino vaikuttaa kehittymiseesi! 

Tee näin: Kiinnitä levypaino kuminauhalla (pujota kumpparin toinen pää levypainon/kahvakuulan läpi ja lenkin toinen pää vyötärön ympärille) tai vyöllä vyötärön ympärille. Kokeile alkuun vaikka kilon levypainoa!

Tänään treenasin leuanvetoja 4 x 4 8kg kahvakuulalla

 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan leuanvedoissa kehittyy niitä tekemällä. Miltei yhtä tärkeäksi nostaisin kuitenkin riittävän levon. Omat ennätykseni ovat ainakin syntyneet aina muutaman päivän ellei jopa viikon tauon jälkeen. 

 

xx Sara

Kommentit

Marri6552999 (Ei varmistettu)

Kiva postaus, kiitos!

Mitä mieltä olet avustetuista leuanvetolaitteista, joissa voi säätää sitä kevennyksen määrää? Kehittääkö se mielestäsi oikeaa leuanvetotekniikkaa vai onko se kokonaan oma juttunsa?

Samoin, kannattaako mielestäsi tehdä ylätaljaa vastaotteella leuanvetokuntoa ajatellen?

saratickle
Tickle Your Fancy

Mun mielipide on, että näitä oppii tekemällä. Yksi isoin asia on juurikin se tekniikan ja liikeratojen hiffaus ja sitä ei opi mitenkään muuten kuin leukoja tehden. Tarpeeksi paksua kumpparia vaan avuksi ja harjoittelemaan! :)

myötäotteen pull-upeissa on käytössä negatiiviset toistot, ja on kyllä helpottanut paljon, koska mulle siihen lopetusasentoon pääsy on jotenkin vaikeaa (tai sitten voimat eivät yksinkertaisesti riitä vielä :-D). 

parasta on tässäkin jutussa omien rajojen kokeilu. on kyllä ihan parasta, kun saa sellaisen "ai mä saan näin monta"  - fiiliksen! :-) 

saratickle
Tickle Your Fancy

Oi jes, se on ihan parasta! Pull-upeissa menee juu huomattavasti heikommin meitsilläkin :D 

Hemppe (Ei varmistettu)

Itse olen tehnyt tuon kuminauhan avulla, ja kaveri siinä vieressä huutamassa tsemppauksia. Toimii ! :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Tsemppi on aina toimiva!! :D

Suvi K.
Sisunainen

Mullakin menee vasta kuminauhalla, mutta koko ajan ohuemmalla. ;) Tekniikan kanssa mua auttaa mielikuva, että vetää rintaa (eikä leukaa) kohti tankoa, jolloin selkä tulee paremmin mukaan töihin. Siitä olen todellakin samaa mieltä, että riittävällä kevennyksellä harjoittelu ekalla kerralla kannattaa! Mä en ensin meinannut saada millään edes yhtä kevennettyä leukaa, mutta sitten kun oli tarpeeks apuja ja hiffasin tekniikan, sainkin yhtäkkiä varmaan 8 kerralla. :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Joo jes, siis juurikin näin! Lisäsin tuon vielä tekniikka-osioon! ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää oli huippu postaus, kiitos paljon!! Pakko päästä tänään heti salille kokeilemaan tota vinkkiä, että ajattelis että katkaisis sen tangon käsillään. Ite saan tällä hetkellä yhden leuan semisti rimpuillen, mutta motivaatio on kova hah!

Ps. Siis pikkasenko oot vahva, kun vedät tollasia settejä lisäpainoilla! Oot mun leuanvetoidoli :D Lisää vaan salivinkkejä kehiin siis!

saratickle
Tickle Your Fancy

hei huippua, että kolahti! :) Mä tosi mielellään kirjottelen näistä! Tsemppiä treeneihin!

P (Ei varmistettu)

Vitsi mikä muija!! :O :-D

Kisulanen (Ei varmistettu)

Jee! Huippujuttu, mun tavote on 10 leukaa jouluun mennessä. Tällä hetkellä menee 9... Joten toivottavasti tavotteessa PIAN! :) Innostuin tästä kirjotuksesta ja tein eilen lisäpainoleukoja nostamalla painoja 1,25kg > 2,5 > 3,75 > 5 ja sama setti alaspäin. Ihan SAIRAAAAAAN hyvä reeni!! Jee kiitos ja ihanaa joulua! :)

DOM (Ei varmistettu)

Ekassa kuvassa ihan näppärä härveli jolla saa pepanderin muotoiltua söpösti alapainoiseksi…

Oikeasti: riski mutta simpsakka akka, respektiä!

Kommentoi